Bolondokháza 3.0 - Szaladgálj a folyosókon, senkit sem zavar.
intro
dalszöveg
lemezkritika
interjú
kép
guba zoli
link
mp3
szex
Bolondokháza 3 Lemezkritikák


Hősök Raprezent Westprém City Allstarz 1. (2005)

Hősök

Regionális seregszemle a veszprémi Hősök szervezésében. Nem hittem volna, hogy ennyi és ilyen érdekes MC leledzik arrafelé. :) Mindig érdemes nyitott füllel járni.

Letölthető: http://www.hosok.hu/html/releases.php?relid=21, minden Hősök-partin beszerezhető 1000 forint ellenében, plusz a Hősok-honlapról megrendelhető.

1. The Revolution - Intro

Kezdem érteni, miért Revolution nyerte a szájdob-bajnokságot. Dob meg a basszus zakatol a füleimben. Remekül.

2. Westprém City Allstarz - Veszprém

Tanítani való egység, összhang... Az a fajta ütem, amihez NAAAAGY és pumpáló hangfalat képzelek, remegő padlót, a levegőbe füstöt és rengeteg emberhez tartozó, kétszer annyi kezet, a színpadon valamivel kevesebb arcot és azt, hogy összeáll az egész...

3. Sündör - Panelgladiátor

Valamelyest óvodásabb szövegek ezek - nem a farkad méretének emlegetésétől leszel jó fej, Sündör. Ez a csilingelés jól jövő színfolt. Ütem: rendes, megfelel. Semmi különös.

4. Donato /GER/ & Hősök - Hunger

A veszprémi összejövetel nemzetközivé bővül, a Hősök meghívták Donatót, "mint Tomekk a GZA-t". Összeszedettség, mind a nagyra nőtt hangfalakért kiáltó ütemek, mind a könnyedén magabiztos szövegek terén. (Ha még egyszer valaki úgy fogalmaz, hogy "úgy az ütem, mint a szövegek terén", ahhoz odamegyek és a nyakára csomózok egy gumicsirkét. Szorosan. Higgyétek el.) Jópofák. Pozitív értelemben.
Jól kevert zene, a hangszínek is a helyükön mindenütt. Bólogatok lelkesen. "Auf dem besten Weg.
"

5. Thoma - Egy kívánság

A húrok (és a zárást adó billentyűk) nem lehangoltak, csak a dallam (az ütem persze a helyén, fegyelmezetten). Ilyen is kell. Összeáll a hangulat. Lassíts te is, jól teszed.
Thoma se' lehangolt, csak... elégedetlen. Nem Phoenix Vanília égboltját idéző szinten, de áthatóan.

6. Emi Dí, Sövi Bí, Osi See, Dani Dzsí - Mér kell a pucsíttás?

Kevésbé komoly tétel, ehhez illően egyszerűbbre szabott muzsikával. :) Olyan, mintha az irigymirigyek egyszerre utánoznának rappereket és (a refrén alatt) kiégett fiúbandát. Lépjünk tovább, nem utánoznak, hanem savaznak. :)

7. Rosmah - Mit vársz el?

Na oké, megin' billentyűket érintgetünk. Építgetünk rájuk némi bólogatós ütemet is (semmi különös, de ez is elég). És persze a szkreccs sem veszett ki Veszprémből. Jó ez.
Rosmah harap, mármint ambiciózusnak tűnik... Folytasd, folytasd, folytasd.
Már tudjuk, mit várhatunk el Veszprémtől.

8. Eckü - SzerteSzétSzkit

Dehogy szerteszét, ne mondd már. Ez is összeszedett... Szocializáció, mint téma. Hmm...
Hosszabb is lehetne, másba nem tudnék belekötni. :)

9. Yugo & Rubik - Szintén

Egy fokkal tompábban szól az ütem, élesebbre keverném - ha tudnék keverni, de persze nem tudok, inkább nem szólok bele. Ezt leszámítva rendben van, feszes.
Építkezés a fájdalom után? Hajrá.

10. Eckü & Pi3r - Lazzz

Kiengedünk, lazzzítunk, szombat esti kocsmahiphop, vágott szemű importlányok trombitálnak lelkesen. Rokonszenvesen csilingel a fülem, az ütem is rokonszenvesen mocorog benne.
Eckü szövege jobban egyben van, mint Pi3ré. És... persze a szkreccs sem veszett ki Veszprémből. :)

11. Emdee & Rosmah - Töltőtoll

Jó dolog tud lenni a hangmintákkal bohóckodás, most is az. Ezt a katonásan menetelő valamit is hiphopnak hívom. Belülről jövő töltőtollhasználat, a szubkultúra ettől (is) vastagszik.

12. Hősök - Fegyverek és rózsák

Visongnak a húrok, hátul búg az ütem. Hmm. A Hősök szerint nincs kapaszkodó, de a zenével megcáfolják magukat. Fel a fejjel, srácok. Szépen lassan mindenünk felépül.

13. Sub Bass Monster - Kell ez a kis hiphap /Mr. Joeker RMX/

Bakelit sistereg, Sub Bass történelmet és vastag szubkultúrát tekint át ("You down with O.P.P.?"), Joe billentyűket és itt-ott szaggatott tempót varázsolt alá. És... persze a szkreccs sem veszett ki Veszprémből. :)

14. DJ Gerysson - SzeszprémSzpesölSztaff

Tévedtem. A szkreccs nem hogy nem veszett ki Veszprémből, a szkreccs Veszprémben lakik és Geryssonnak hívják. Bólogatás, libabőr, még, még, még, még!
A WCA meghallgatása után mindenki kerítsen sort Gerysson mixtape-jére!

15. Drezzick & Royal - Vérfürdő

Ne tegyétek ezt velem, srácok, ha ilyen az ütem, nem tudom abbahagyni a bólogatást. Nem tudom abbahagyni a bólogatást. Nem tudom abbahagyni a bólogatást. Szeretnék hangfal lenni, amin ez az ütem halad át! És... a szkreccs még mindig Veszprémben lakik.
Tán én vagyok az egyszerű, vagy botfülű, hogy egy ilyen ütemmel és szkreccsel már zsebre lehet vágni, de ez van... :)

16. Brash & Eckü - Szürkeállomány

Köd. Vagy füst? :) Hangulat. Aztán tempóváltás. A szkreccs még mindig Veszprémben lakik, a csing-ling és az ütem is talpraáll. Továbbszalad. Továbbszalad.

17. eNzim - BítBáxBetét

Nem Revolution, de...

18. Különvélemény - Hallod?!

Igen, és örülök neki. És a szöveg, ütem mellett a gitár is ül. (Nem Ágy, asztal, tévé, nem Velőrózsák, hanem Ül.)

19. Mentha - Tűréshatár

Billentyűmánia. Levetkőzhetetlen. Ez a kor temető (vagy ötös számú vágóhíd), még éppen innen Mentha tűréshatárán.

20. C - Ha kaphatnék

Kettes számú billentyűmánia. Kettes számú "lassíts te is, jól teszed"-hangulat. Szinte jó lenne presszóhiphopnak, narancsízű tea mellé. Mögé. Halkan.
Vagy vasárnap reggeli, másnapos ébredéshez, hogy a nyugalom magához vonzzon.

21. Pi3r - A változás szele

Nem vagyok kibékülve Pi3rrel. Nem a hang, nem az attitűd és nem a szövegtempó miatt, azokkal sincs baj. Megfoghatatlan, miért nem jutunk közös nevezőre. Csilingel, az ütem is a helyén, a szkreccs is bekopogtat, de ez sem emel fel. Nem tudom elkapni.

22. Eckü & Thoma - Lefekvés előtt

Lefekvés előtt ezt inkább ne, mert rosszul alszol majd. :) Ideglelés. Gravediggaz-hangulatot szeretnének? Vonósok, testes ütem, oké, de én másokat rakok ki a betűtésztából...

23. Bélamester - Másvilágok

Minimálzenére kezdenek felsorakozni a szavak, majd bővülés következik. Béla síkok közt lépked.

24. Hősök - Angyal

Megszokott billentyűmánián kaptam rajta újra a Hősöket. És megszokott ütemek ülnek rá. A refrén pont olyan egyszerű, amilyen ide kell: három szó, lehetne akár magyarul is, Gabó hangjával.


SzpesölSztaff (bár irtózom az efféle angolosditól, vagyok): Intro, Veszprém, Hunger, Egy kívánság, Mit vársz el?, SzerteSzétSzkit, Lazzz, Töltőtoll, Fegyverek és rózsák, Kell ez a kis hiphap /Mr. Joeker RMX/, SzeszprémSzpesölSztaff, Vérfürdő, Szürkeállomány, Hallod?!, Ha kaphatnék, Angyal

Kell ez a kis hiphap is: Panelgladiátor, Mér kell a pucsíttás?, Szintén, BítBáxBetét, Tűréshatár, A változás szele, Lefekvés előtt, Másvilágok

Tűréshatáron túl : ---

Nem a többieknek szánt bántás, csak vélemény: amikor a Hősök lépnek a mikrofonhoz, jobban egyben van a produkció, ugrik egy szintet az egyébként sem rossz minőség. Talán a tapasztalat az ok...

Ha Veszprém ilyen arcokat tud egybegyűjteni, érdemes lenne máshol is hasonló seregszemlét tartani. Hajrá. Teljen meg rímekkel és ütemekkel az éter.

A márciusi fizetésből megveszem ezt a lemezt...

 

Olvasd el a R.O. véleményét is. :)

 

Létrehozva: 2006.02.05. Legutóbbi módosítás: 2006.02.05.

 

Azonban ez csak egy botfülű fehér srác véleménye. Mi a tiéd?

 
(vissza a kritikákhoz)