Bolondokháza 3.0 - Szaladgálj a folyosókon, senkit sem zavar.
intro
dalszöveg
lemezkritika
interjú
kép
guba zoli
link
mp3
szex
Bolondokháza 3 Lemezkritikák


Fekete Vonat - Fekete vonat (1998)

  Meghallgattam végre a Romaexpressz első lemezét, és nem is tudom, talán mondhatom, hogy valamelyest csalódtam. Nagyon jóra számítottam, itt a hiba. Zolee zenéjével összehasonlítva hatalmas a színvonal-különbség, de ez nem jelenti, hogy Dope tesója szar zenéket ír, vagy tehetségtelen, és ez a Fekete Vonatról sem mondható el. Viszont GDZ mögött több pénz és Pircsi áll.

  De visszatérve a Vonathoz: eddig csak a slágereiket hallottam, és azt tudtam. hogy Dope csinálta meg őket.

01 Forró a vérem

Az első dal szinte tökéletes, nagyon pörgős az üteme, jó a zene és a szöveg is. Fatimának csodálatos hangja van. Mondanivalója is van a dalnak, méghozzá társadalmi.

02 Hip hop zene

Lassabb, kiderül számomra, hogy Fatima énekelni nagyon jól tud, de rappelni nem annyira. De lehet, hogy tévedek.

03 Flamenco rap

Különlegesség, még nem hallottam olyanról, hogy bárki is ötvözni akarta volna a rapzenét a latinos ritmusokkal. (Nem Cypress- vagy Delinquent Habits-módra értem.) A fiúk szövege most is figyelemre méltó. Fatima itt mintha jobban érezné, hogyan kell halmozni a rímeket. Itt is felbukkan az albumon sokszor hallható "két igazi romagyerek" és a Zolee-nál szinte már közhelynek számító "itt nincs erőszak, amit hallasz, az az igazi hip-hop" mondat, csak Vonatra átültetve.

04 Te vagy az...

A Fekete Vonat is alkalmaz közjátékot, mint a többi rapper, többet nem tudok mondani (kérem, kapcsolja ki).

05 Én vagyok az...

Szinte olyan néha, mintha a Shygys énekelné, de ettől még, vagy éppen ezért jó. Viszont a Shygys nem tudja így nyomni, ezért csak szinte. A refrén és a ritmus tetszik.

06 Numa romanes

Jó lenne, ha többet értenék romául, mint most. Azt azért megértettem a Forró a vérem-ben, hogy "suker a vaker". Kicsit Hungáriás ez a "mi ez, szamba? rumba? twist?", de jótól nem szégyen lopni.

07 Fatima

A száma alatt a zene szerintem nem illene a hip-hophoz, de ez a stílus kiszámíthatatlan, és Lauryn Hill sem csak rappel, hanem énekel is, jogos tehát a muzsika.

08 Romák és gádzsók

Dope-tól valami jót vártam. Feltűnt a "kanyhaló" szó, amit már Zolee-nál, a Rossz vér video-változatánál sem értettem. Dope jól nyomja a szöveget. Még nem tudta, hogy a Vonat megválik tőle, vagy fordítva, ahogy nézzük, bár nem ismerem az ügy hátterét. Csak azt tudnám, hogy ennek a dalnak mi köze van a Forró a véremhez?

09 Király az utcánk

Az A3 tévéadón láttam nagyon régen két srácot, akik ezt énekelték, ezek szerint Beat és Junior volt az. A dal elején a zene olyan, mintha egy kezdő rakta volna össze egy másodvonalbeli zeneszerkesztővel, de aztán javul valamelyest. Ebben a nótában is megy a történetmesélés, mint Dögnél néha, megvan a háttér. A nyolckerből a folklór/hangulat.

10 Hol van az a lány

Kellemes, laza, dallamos, jó. Nagyon. A klipen látszik, hogy raktak bele némi pénzt.

11 Árnyékos oldal

Zolee közreműködése profi, Dope sem tud szarul szövegelni, Kicsi Tyson sem ma kezdte szerintem. A zene is jó. Jó látni, hogy itt még nem anyázta Dög + Dope a Vonatot, és viszont.

12 Szerelem dala

A zenéről itt is az jut eszembe, mint 3 számmal ezelőtt. De nem rossz, csak lehetne jobb. Meg kéne tanulnom romául, de tényleg.

13 Mondd, miért

Fatima itt aztán megmutathatja, hogy milyen jó is a hangja. Kilépőnek, kilépő számnak jó a dal, de jobb, hogy nem próbáltak meg slágert csinálni belőle. Ennyi.

  Ja, még valami. A dalok alapján a Vonat világképéről: erős a gádzsó-roma-vonal, kevesebb a ringyó-téma, mint Dope-nál, vagy a Kartelnél, de az utca itt is jelen van. A különbség még az, hogy Dope soha nem énekelne olyan dalt, mint a Hol van az a lány, de nem is tudom, hogy tud-e egyáltalán énekelni.

Azonban ez csak egy botfülű fehér srác véleménye. Mi a tiéd?


(vissza a kritikákhoz)