Bolondokháza 3.0 - Szaladgálj a folyosókon, senkit sem zavar.
intro
dalszöveg
lemezkritika
interjú
kép
guba zoli
link
mp3
szex
Bolondokháza 3 Lemezkritikák


Tribe: Mikrofonpróba

01 Amilyetcsináltál

Csókoltatom Tribe-ot, mert megtalálta, mivel vehet le a lábamról. Egy másik nagy szókimondótól idéz itt. Azt hiszem, a "Húsmentes áru" lemezről, ami arról híres, hogy "klattyogta Hofi Géza".

02 1személyeshadsereg

Tribe már az elején seggberúgja a slágergyár dolgozóit, egyenként, gyorsan és keményen. Szimfonikus felütés, majd meglehetősen egyedi (most úgy értem az egyedit, hogy jó, érdemes meghallgatni) zenei alapra mondja rá "a hip-hop fenegyerek" a csípős szöveget. A refrén alatt érdekes zene, mint említettem, mintha hozzávágott volna egy keverőpultot a szimfonikus zenekarhoz. Nem hinném, hogy az egész hip-hop nemzet mögötte áll, mert túlságosan feszültségekkel teli és veszekedős szerintem a magyar hip-hop-élet. A végén is a komolyzene. Ilyet még nem hallottam, de 1. érdekes próbálkozás, 2. lehet, hogy azért nem hallottam, mert korlátozottak az ismereteim. Azonban lehetne jobb. Némileg erőltetettnek tűnik a váltás és a strófák alatti zene közt.

03 Mikrofonpróba

Azt hiszem, az Omen című filmben hallottam ezt a zenét. Nem is rap-, hanem behatárolhatatlan Tribe-változat ez. Merész, nagy dologhoz nyúlt, de jól csinálja. Erőlködés nélkül. Azért is üdvözlöm a dolgot, mert kísérletező kedv nélkül nem jutnánk semmire. És ráadásul értelmesen tud beszélni, egész mondatokban, ami felüdülés a magyar könnyűzenében. Bár ez már nem is könnyű zene, mert van mondanivalója. "Folytonosan javulok, és mindenkitől tanulok..." ---> ez tetszik.

04 Mindentakarok

Hegedűk sikoltoznak, Tribe pedig kéri a mókát és mindent akar. Mellesleg lendületes hip-hop szól a hegedűk és a gitár felett. Tribe pedig zöldül. Nem érint meg a téma. Jómagam annyira nem visítok, mint a vonósok, de azért ez is lehetne jobb.

05 Uncivilizált

Elektronikus kalandozás a kiindulópont. Innen eljutunk a zongora-alapig, melyre rakódik rá némi basszus és Tribe könnyen azonosítható szövege. Ha jól hallom, most a televízió az áldozat. Szerintem nem un-, hanem túlcivilizált az ember. A listán (a tévé mellett) a politikusok, a ciánmérgezés, miközben boldogan, de hülyén nézzük Esmeraldát. Találó és csípős kritika. Sokszínű a zene, nem is tudom teljesen megfejteni. Több rétegből álló zene, a zongora és a basszus mellett a refrén alatt mintha kígyóbűvölős zene hallatszana.

06 Nekedezazamikell - helyett Médiasztár

Ződ cetli tájékoztat arról, hogy nem a hátsó borítón látható Nekedezazamikell szerepel a lemezen, hanem a Médiasztár. Forte és piano sziréna, majd igazán ütős zene. Nem tudom, hogy ez hip-hop-e vagy sem, de mindenféleképpen azt hiszem, nem hagyományos változata a műfajnak. Gondolom, már tudod, milyen a szöveg hangulata. Most a gagyi, nagyképű, tehetségtelen és/de/éppen azért lemezes embereket szidja Tribe.

07 Hasika

Butuska közjáték, de azér' elfér a lemezen... Hülye nő. Feldarabolnám fűrésszel.

08 Megterem

Laza, funkys zene, pihenős, elszállt... Megterem ez-az, gaz a kertben... :). Végén "kicsikét" jó gitár. Maga a téma továbbra sem érdekel annyira.

09 Folytonlebecsülnek

Törzsi éneknek tűnik. Rövid közjáték.

10 aRAPvajonmi?

Tompított gitár és szkreccs-kavalkád. Nem egyszerű rap, hanem több szakaszból (időben elhatárolhatóak) és rétegből álló zene. Le lehet bontani, legalábbis úgy látom. Egyébként megint a többi zenészt szidja, illetve azokat, akik tehetségtelenek. Igaza van. "Pöcegödör mélyére egy mikrofont én beejtek, hogy próbálkozzál rappelni...": ez aranyos.

11 R.A.P.

Zenei váltás, azt hiszem, viccelni akar vagy paródiát csinál. Azér' mondom ezeket, mert remélem, hogy nem elrontotta, hanem a fentiek egyike a helyzet. A szöveg viszont tetszik. Mert (szerintem) Tribe tud olyan szinten szövegelni, hogy (néhol) szinte Örkény- vagy Karinthy-szintű iróniát hozzon ki magából (méghozzá ösztönösen), mikor anyáz valaki(ke)t. Azért a végén egész jó lett a muzsika. Szkreccs, miegymás. És utólag beugrott a német Fanta 4-től az Mfg (Mit freundlichen grüssen) című dal szövege.

12 Mr. Szteroid

Ez nem hip-hop. Csillogó zene (ha megengeditek ezt az elsőre képzavart). Van benne fúvós részleg is. A gyúrós srácokat szopatja most Tribe. A refrén egyébként tényleg olyan, mintha szteroid lenne, zenei alakban. Nevettem a szövegen, annyira találó, legalábbis kiválóan fogalmazza meg azt, amit a nem izmosak gondolnak az izmosakról. Annyira aranyos a végén ez a pár mondat, hogy visítottam a röhögéstől. Tényleg Örkény éledt újra Tribe személyében. És ő inkább tüdőre gyúr.

13 szansájnheppi

Csak nem gitárt hallok? De. Meg szkreccselt funkyt. Azt' adunk a témának. Húsbavágó szókimondással ostorozza a sivár és igénytelen Dáridó-létet. "Lefedi a kamatot a mobil a kézben / A műköröm tarol, a szolárium készen." És a gitár zár. Inkább popos zene, mint rap. De azért tetszik, csak nem hip-hop. És elszkreccselték a szókimondó szövegeket! Nem mindet, csak egy részét. Hmmm....

14 Abirodalomvisszavág

Ez sem szokásos hip-hop, hanem furcsa, kísérletező zene. Hip-hop basszus, erre tesznek zongorát és hanghatásokat. Megint gyilkolják azokat, akik gagyik. Tribe jobban nyomja, mint SOG ("szodzs"). Mindig gondjaim vannak ezekkel a vendégszereplőkkel (tekintsük például a Da Flava-kritikámat). Francba. Sokáig tartja ki Tribe a második strófa végét és nem tetszik a muzsika a végén.

15 Dimenziók (skank remix)

Érdekes ez a skank. Azt hiszem, jó dolgokat lehet kihozni belőle. Az eleje afféle lassú elektronikus zene. Felismertem az eredeti dallamot. Túl hangos a basszus, egyébként tetszik. Az előző lemezen hallható Dimenziók új megközelítése. Az eredeti nagyjából tetszett.

16 Gyeremáskoris

És, és, és... igen, Hofi búcsúzik.

Tovább erősödött az a hitem, hogy az, amit undergound hip-hopnak neveznek, igen sokszínű és változatos dolog. Tetszik a kísérletező kedv, nemcsak Tribe-nál, hanem az egész műfajt tekintve.
Tribe általában (bár nem mindig) élvezhető muzsikát szolgáltat és érdekes/értékes gondolatokat vet fel a szövegeiben. Érdekel, mi lenne, ha oldskool hip-hop zenével is foglalkozna, mert biztos vagyok benne, hogy az ő tehetségével abból is nagyon jó dolgot tudna kihozni.
Maradok tisztelettel. Pusszantás mindenkinek.

Azonban ez csak egy botfülű fehér srác véleménye. Mi a tiéd?

(vissza a kritikákhoz)

Nagyon ajánlom Tribe hivatalos oldalát: tribalnet.ini.hu