Bolondokháza 3.0 - Szaladgálj a folyosókon, senkit sem zavar.
intro
dalszöveg
lemezkritika
interjú
kép
guba zoli
link
mp3
szex
Bolondokháza 3 Lemezkritikák


Tribe: Dimenziók (2000)

01 Ismerszengem

Gitárpengetés, majd afféle hardcore-kezdés. Megfelelő helyeken leheletnyi szkreccs. A zene profi, csak a refrén alatt rosszabb valamivel. A szöveg lényege az, hogy Tribe változtatott az elavult hip-hop-zenén, de underground módon, mert nem akarja eladni magát. A populáris zenét a megalkuvással azonosítja. "Kis hal, de igazi jellem."

02 Dimenziók

Afféle kísérleti zene: hip-hop, a basszus helyett cincogással (nem bántásból mondom a cincogást, csak korlátozott a szókincsem). Jóvanna, inkább azt mondom, hogy dallamos. A szöveg nagyobb, szélesebb világot ölel fel, mint akár a gettó-, akár a bulizene, mert a dimenziókról van szó. Most jöttem rá: Tribe azért földalatti előadó, mert nem felszínes. Inkább kritikus, de joggal.

03 Telnekanapok

A zene több rétegből áll, olyan, mintha Fugees lenne vagy Wyclef szólóban. A basszus gyengített, illetve tompított. Érdekes hatás. A refrén kissé kilóg a dalból - szerintem -, a hangsúlyozás miatt. Akkor erőből nyomja. Második refrén után mitha megerőszakolt komolyzene lenne. Érdekes próbálkozás. Téma a sivárság, az élet egyhangúsága. Ez (legalábbis számomra és legalábbis az általam ismert rapperek szövegeihez képest) költészet. És sokkal értelmesebb, mint a pop-előadók nyikorgása.

04 Kockázatok

Az elején freestyle, laza átkötésekkel és visszhanggal. Majd földalatti létezés (és álláspont) rendszerellenes mivoltának tárgyalása. Gyorsan beszél (az elején). A basszus jól övezi a szöveget, a zene többi része pedig szinte alig szól bele a dologba. Tökéletesen eltalált nóta. Tribe szerint a felszín és a mély találkozása (a F**a Rap Jam) is korrupt; továbbá, ha megtagadod és eladod magad, simán lemezhez juthatol. "A magam útját járom és szarok rátok / Már nem veszthetek semmit, én legalul vagyok." Igaza van: egyrészt, ezt a lemezt és a rajta hallható kreatív anyagot már senki sem veheti el tőle, másrészt a közmegbecsülést sem vesztheti el, mert nem rendelkezik vele, pedig érdemes lenne országszerte és nem csak underground szinten ismertté tenni. Meglepett, hogy nincs szöveg a refrén alatt.

05 Szemléletváltás

Ez tényleg váltás. Az eleje nem hip-hop. Sztori: Tribe, mivel szókimondó és utálja a gagyikat, nehéz elfogadtatnia magát felsőbb szinten. Pedig igaza van. És nagyon gyorsan szövegel. A zene néhol mintha képlékeny lenne, nem tudom máshogyan leírni. Mintha a T1000-es a Terminátor 2-ből zenévé változott volna. Elnézést kérek a képzavarért. A végén sok az ordibálás, ez bizony nem tetszett benne. Elnézést.

06 Sziget2000

Lassítsunk. Egyszerű hip-hop, némi dallammal. Tribe előzékeny, első Szigetes élményemet foglalta rímekbe. Talán erre mondják, hogy nyugati parti zene?

07 Zöldköd

Nem vagyok tisztában az új (lehet, hogy nem az, de nekem igen) zenei stílusokkal, ezekkel: chill-out, trip-hop, ambient, big beat. Nem tudom, mi az a trip-hop, de azt hiszem, erre mondanám. Teljesen elszállt és ihletett zene. Néhány elemében emlékeztet a Kartel Fehér hó kislemezén hallható újrakevert változatokra.

08 Legyenúgy

Az ismert basszus-ritmus: tik-tak, tik-tik-tak. Nem baj. Mögötte lágy dallamok és meghatározhatatlan hanghatások. Továbbra is úgy érzem, Tribe nem boldog. Szinte mindig fikáz valakit. Ezúttal a kormányt, a kétszínűséget és a felszínes létet. Most is igaza van. Egyébként "Lehet, hogy én is teszek az egészre..." A végén olyan hangzású lemez-masszírozás, amilyet még nem hallottam.

09 Ezaföldem

Kis változással majdnem ugyanaz a variáció a basszusra. Tribe már beletörődött, hogy ez az ő földje. Realista, "rohad a világ". A zenével egyébként elégedett vagyok.

10 Nemisezalényeg

Oldschool elemek a zenében: visszafordulás a Cypress Hillhez, szövegben és zenében is (legalábbis amit eddig hallottam a C.H. zenéjéből, az távolról hasonlított ehhez). Tribe "senki, de nem is ez a lényeg." Leugatja a magyar könnyűzenei előadókat. Mosolyognom kell, mert olyan gúnyos, amilyen én csak próbálok lenni. Csinálhatnánk együtt, bár én erről szociológiai értekezést írnék, nem dalszöveget. De nem is ez a lényeg... :-)

11 Mimaradnekünk?

Fugees-érzésem van. Váratlan zenei részek itt-ott. Újból nem tetszik valami a szerzőnek: ez a valami maga az élet. Azt hiszem, a szöveg egy irodalmi gyűjteményben is megállná a helyét. Hanyatló élet, búcsúzunk a szeretettől, műanyagot eszünk, elfogy a becsület. A refrén mintha pincéből szólna.

12 Nyerőpáros

Hihetetlen kezdés, energikus, ügyes, kreatív. Tribe gyorsan rappel, szidja a rendszert és a nagyképű DJ-ket. Két MC, kinek szövege hatásos. A zene néhol funkys, egyébként nem tudom műfajba sorolni, mert változékony. A 2. MC nem olyan jó, mint Tribe. Végül zongorázik valaki, ha jól hallom.

13 Voltegyszeregy

Háttérben zongora visong, Tribe meg beszél a magyar rap-világ betegségéről. Azt hiszem, a hip-hop azért még üdítő színfolt a magyar könnyűzene populáris unalomában. Bajom vele: ha magyar hip-hop, akkor miért "Csak néhány real van, aki emlékszik..."? Zavar ez a "real". Bocs.

14 Csakabőrömalatt

Ez sem oldskool hip-hop, hanem újító hangzás. Torzított gitár a háttérben, de Tribe hangja uralkodik a dalban. Elszúrta ezzel a rock-hangzással. A szám többi része alatt egyébként egész jó a zene, és Tribe hangsúlya remekül egészíti ki a mondanivalóját. Gyors a ritmus, de néha lassítunk, ilyenkor cinek is beleszólnak a gitár helyett.

Összkép: Próbálok hibát találni benne, mert nem akarom, hogy egyértelműen pozitív legyen a kritika. Na, mindegy. Az feltétlenül tetszik, hogy Tribe nem csak feszegeti a rapzene határait, hanem rég túl van ezeken a határokon. Amit eddig hallottam, abból az jött le, hogy nagy kísérletező-kedvvel rendelkezik és eddig nagyrészt jó húzásai voltak.
A szövegekről: sok a soráthajlás, és nem erőltetett módon oldja meg az ilyesmit, hanem természetesnek hat. A rímek nem szükségszerűen az előző sorra felelnek, hanem - mondjuk - az előző sor közepére.
Szóval - legalábbis nálam - elég magasra tette a lécet önmaga előtt ezzel az anyaggal. Kiváncsi vagyok a következőre.

Azonban ez csak egy botfülű fehér srác véleménye. Mi a tiéd?

(vissza a kritikákhoz)

Nagyon ajánlom Tribe hivatalos oldalát: tribalnet.ini.hu