Bolondokháza 3.0 - Szaladgálj a folyosókon, senkit sem zavar.
intro
dalszöveg
lemezkritika
interjú
kép
guba zoli
link
mp3
szex
Bolondokháza 3 Lemezkritikák


Sena - First one (2003)

Dave-nek köszönhetem (és ezúton köszönöm is), hogy tudok Sena létezéséről. Először náluk hallottam talán éppen a címadó dalt. És utána a lemezt. Sokszor. Nagyon sokszor.
A következő állomás a 2004-es Sziget:
"21:30, Dave meghívott egy sörre, Senára várunk, lassan összeáll a zenekar: Mango a lemezjátszónál bal hátul, Zságer Balázs a billentyűknél jobb elöl, a falnak döntve fúvóshangszereket is látok, baloldalt ül egy vonós, hátul dob és gitár. Megjelenik az est hősnője, aranyos, mögülünk azt hallom: "Leadhatna néhány kilót", de ezt meg sem hallom, mert Senáék elkezdik. Végre megtapasztalom, hogy élő zenekarral felálló hip-hop koncerten jazzes is lehet a hangzás, és örülök ennek. Busa lép a színpadra Sena mellé, anyám, milyen zajokat hoz ki a szájából ez a srác? Azt szkreccseli darabokra, hogy "Sena, you're the first one", és beleborsódzik a bőröm, mint mikor csókokat és simogatást érzek a nyakamon. Sena énekesként és rapperként egyaránt kiváló, a zene magába bolondít és elringat. A végén a Gimmeshot Crew felsorakozik a színpadon, Mango előjön a lemezjátszó mögül és ő is szövegel, felrobban a buli..."
Ezért volt annyira örömteli számomra, amikor a Rákóczi úti Fókusz Online könyvesboltban mindössze 4310 kemény magyar pengőért megszerezhettem a lemezt eredetiben.
Élmény kézbe venni, nemcsak hallgatni az. A borítón Gimmeshot-fejléc, teleírt lapokon nyugvó kéz kaméleonos gyűrűvel, Sena neve és a lemezcím graffitis írással és a fősodor zenei világán kívül mozgó neveket felsorakoztató sztárparádé (nem tudom más szóval illetni, de ugyanakkor érzem, hogy ez eleve képzavar): Modul, Marcel, Yonderboi, ®agar, Polskie, Love Alliance, Kamu, Skeg, Superbeat, Márkos Albert, Apsolut, Optikaa.
Belül képek sorakoznak a munkálatokról-alkotókról, egy rajz hősnőnkről, mellette tájékoztatás: "Artworx by: Modul". Még beljebb az alkotók-közreműködők korrekt felsorolása, ahogyan egy minőségi kiadványnál illik.

01 Intro / Út

Zene: Márkos Albert. Le kéne nyomoznom ezt a srácot, illetve ráleltem az Alarm Magazin cikkére, mely szerint ő "a komoly kortárs kísérleti zenék mérnöke". Jól hangzik.
Már ez is rámhozza a libabőrt... És reflexből elmosolyodom, lehunyom a szemem, mikor meghallom. Közben elindul egy szerelvény (Sena érdekes utazásra invitál).

02 Talkz

Zene: Marcel. Annyi rémlik, hogy ő frisslemezes előadó a Gambler's Delight koronggal. Puskázom az Alarmból: "lassabb tempójú, hallgatós zenében utazó" Marcelről írnak. Talán ezt nevezik easy listeningnek vagy lounge-nak?
Tényleg jó hallgatni, zongora és cinek csábítanak, beszáll a dob és Sena hangja. A refrén alatt a zongora mintha nem lenne szinkronban az ütemmel, de ez nem szemrehányás (hanem ténymegállapítás), mert így lesz remek az egész.
Közben mintha arról próbálna magyarázni Sena, hogy a konfliktuskezelés (és a feszültséglevezetés) kiváló eszköze lehet a beszéd. Ha meghallgat minket valaki, aikor elegünk van, nem találjuk a helyünket sehol és nem látunk esélyt a változásra. Igaza van. Jó az, amikor van ott valaki. (Pussz a tündérnek!)

03 First one

Zene: Modul (azaz Mango), közr. Busa.
Mintha kazetta kerülne egy magnóba és Busa szájdobolni kezd. Sena kinyitja a szemét, majd be is csukja. Újabb nap elé néz, előre és ironikusan mosolyog a megpróbáltatásokon. Teát kortyol és rágyújt, sétál.
Közben a refrénből megtudjuk: bizonytalan, hogy vele tartanánk-e, ha holnap el kéne mennie. Kér, hogy szabadítsuk meg a szomorúságtól, mert mi vagyunk azok, akik alkalmasak erre. (Oké, tudom, hogy nem engem kérdez, de hadd vegyem magamra... :D)
A sorokból a szomorúságban rejlő vidámságot olvasom ki.
(A válasz Sena felvetésére határozottan igen! :))

04 Hey

Zene: Dr. Dermot és Yumurdzsák, közr. Kemon (mindhárman Love Alliance)
Konfliktus hangjai, majd talán bendzsót pengetnek? Kemon kezd, majd csatlakozik Sena is. Arra bíztatnak, hogy oldódjunk fel egy buliban, ne keveredjünk összetűzésbe másokkal.
A refrénben fütty, Kemon tájékoztat arról, hogy egyre forróbb a helyzet a Love Alliance és a Gimmeshot jóvoltából. Kiváló helyzetmegállapítás. :)
Úgy érzem, hogy itt az az új hangzás, amire éhesek az emberek.

05 Big face

Zene: Modul (azaz Mango)
Zongora, tetszik. Többszörösen is. Erre teszi rá az ütemet Mango, leheletnyi szkreccsel. Nagyon ügyes.
Sena magasan lebeg, egy bizonyos nagyképű hazudozó a sorainak címzettje, aki igazán összeszedhetné a bátorságát. Szélesíthetné a látókörét.

06 Demon

Zene: Modul (azaz Mango)
Egy férfi megpróbál meggyőzni: jó álomként felfogni a világot, mert ha valami olyasmi történik velünk, ami rémálomra emlékeztet, felébredhetünk, és azt mondhatjuk magunknak, csak álom volt. Érdekes.
Mango alapja itt mintha valamivel elektronikusabb lenne. De nem gond. Illetve
Sena rosszul álmodik, forgolódik álmában, harcol a démonaival. A helyes megoldást választja: szembenéz velük.

07 PolitiCIAn

Zene: Modul (azaz Mango)
Szkreccsel kínál meg Mango, beszállingózik többféle ütem és a háttérben halk női hang. Lassítunk, lazulunk, ismét némi elektronika, de még ezt is kibírom. Tehát ismét ügyes.
Sena tudatosságra nevel, arra, hogy magunk alakítsuk az életünket. Csalódott a minket kihasználó, a lehetőségeinket korlátozó, hazug politikusokban. De nem mérges. Képes higgadtan kifejteni a véleményét, ez rokonszenves.
Keretes szerkezet: a befejezésnél visszatér a kezdő női lágy hang.

08 Elevate

Zene: Fogarasi László (azaz Yonderboi)
Minimalista Yonderboi-ütemek kezdenek, később lágyít a zongora... Működik. Nem mondanám, hogy ez a kedvencem a lemezen, de ez is színesíti a palettát (és a zenei horizontomat, ami sosem árt).
Sena vonzódik valakihez, tetszik neki a stílusa, a mosolya kellemes érzéseket kelt benne. Róla (neki?) szól a refrén.
Cicus nem kap semmit.

09 Platonov

Szerző: Márkos Albert, előadja a Skeg zenekar (Márkos A. - cselló, Zságer Balázs - billentyűk, Sabák Péter - basszusgitár, Hárságyi Péter - dob, Mango - lemezjátszó, Sena és Keszég László - mikrofon)
A "színházi emberként is ismert" Keszég László kopogtat, bejön, magáról beszél korrekt artikulációval és hangsúlyozással. Ügyes.
Sena is magáról, magáról, magáról szövegel. Alatta a lemez (véleményem szerint) egyik legjobb alapja áll össze a Skeg zenekar "csörömpöléséből". A cinek, a dobok, a billentyűleütések, a gitár, a cselló, a lemezek húzogatása - minden
Mango, jól gondoltad, hogy "I'm gonna dig this". Nagyon is. :)

10 Hussle

Zene: Optikaa
Az első húsz másodpercben mintha teli gyufásdobozt rázna valaki. :) Ebből még nem sejteném, hogy milyen élvezetes és dallamos zenére váltunk át pár másodperc múltán. Tán csak nem a második legjobb zene a lemezen? De felesleges rangsort felállítani, mert csak belezavarodnék. Minden ütem elsőosztályú a First One-on.
Senának mintha elege lenne a párkapcsolatból, mert nem éri meg a fáradságot, csak viszi az energiát, de nem tölti fel a résztvevő feleket.
És ismét szkreccset hallok, élvezem, minden raplemezről hiányolom az ilyesmit.

11 Drama

Zene: Polskie
Tetszik ez a visszhangzó ütem és a bátortalanul előmászó fúvós betétek. A húrok sem szakadnak szét a zúzástól, csak éppen annyira pendülnek meg, amennyire kell.
Sena közben menekül, menekül, de nem jut sehova. Ismét tudatos viselkedésre sarkall, pozitív szemléletre, mert az a kulcs minden cél eléréséhez. Nem szabad félelemben élni, emeljük fel a fejünket.
Befejezésként mintha elvesztené a türelmét a szerző, jazzes káoszba váltunk. Meglepő és tetszik.

12 Listen

Szerző: Sabák Péter, előadja a Kamu zenekar (Sabák Péter - basszusgitár, Szesztay Dávid - billentyűk, Hárságyi Péter - dob, Vázsonyi János - szaxofon, Dodi - trombita, Sena - mikrofon)
Remek jazzt hallok. OK, Sena, figyelek rád. Ha jól értem, arra van szükséged, hogy meghallgasson valaki, hogy felszabadulj. Mikor úgy érzed, hogy az egész világ ellened fordul.
(Megjegyzem, hogy a szövegekből kiszűrődő elégedetlenség ellenére a nóta összességében pozitív hangulatú. Mintha Sena érezné, hogy van valaki, aki meghallgatja. Ez jó.)
Megtudtam, hogy Sabák Péter (Shabaak) a Másfél basszusgitárosa is. Nemrég a WestBalkánban véletlenül lenéztem a pincébe, éppen a Kamu lépett fel. Váratlan öröm! Tetszett, hogy Sabák Péter és a többiek is élvezték a zenélést.

13 Fists

Zene: Apsolut, közr. Hybrid, Busa (Gimmeshot), Bobakrome (Wacuumairs), Rapa (Az idő urai), Interfunk (Kamikaze)
Remek jazz után most karcosabb hip-hop érkezik. szétszkreccselt kezdet. Hybrid felszólít, hogy menjünk ki az irodából, beszél nekünk az utcáról.
Ez pontosan az a zene, ami az utcai arcoknak is tökéletes, de talán egy öltönyke sem fog megijedni tőle. Bár Busa és a többiek produkciója talán nehezen emészthető lehet számukra, elismerem.
Busa kiválóan szövegel nemcsak lemezen, hanem szabadstílusban is. Bobakrome szokás szerint beteg szövegekkel áll elő, a jelzőt kéretik bóknak, elismerésnek venni. Az Idő egyik Ura lép a mikrofonhoz Rapa személyében, saját stílussal és profin. Interfunk géppuskagyorsaságú szövegei után pedig egyszerűen csak ülök és nézek.
A refrénben Sena az utcák lakóinak összefogására buzdít, tettekre.

14 Gamblin'

Zene: Superbeat. Puskázás: "Erdélyi Péter acid jazz/nu jazz projektje". Hmm. Ez is jól hangzik.
Könnyen emészthető, de nem bántóan populáris. Nem fülbemászó (mármint negatív értelemben), és mégis az (pozitív értelemben). Kezdek kedvet kapni az acid jazzhez is. Utánajárok a Brand New Heavies-nek.

15 New morning

Zene: Zságer Balázs (azaz ®agar), közr. Meduza (azaz Mango), Busa, Morzsa, Mok (mindannyian Gimmeshot Crew)
Mango egyik ötletét halljuk az üzenetrögzítőn. :) Jazzes alap kúszik a fülembe, majd nyers ütemek épülnek rá.
A csapatösszetartás fontosságát említeném meg mondanivalóként, Sena is említi az erő és az egység megértését. Busa rímeit nem ajánlom popper arcoknak, túl asszociatív, csapongó nekik. De Morzsa vagy Mok köszön el okos strófa végén azzal, hogy Csákány? Nem ismerem eléggé a Gimmeshot Crew-t. Most már tényleg le kéne néznem csütörtökönként a Kultiplexbe...
A Downtown High során (a Westend tetőteraszán) a refrént más változatban hallottam Mangótól: "a csapos jobban szeret téged, ha eliszod az egész fizetésed". :D


Izzadó tenyér, remegő lábak, tehát szerelem első látásra (oké, hallásra): Intro / Út, Talkz, First one, Hey, Big face, Platonov, Hussle, Drama, Listen, Fists, Gamblin', New morning

"Hát izé, bírlak, meg kedves vagy, de nem úgy, csak barátként": Demon, PolitiCIAn, Elevate

Kikosarazás: ugyan már... :)

Nos, első hallgatáskor az volt a benyomásom, hogy ezt a lemezt külföldön vették fel, rengeteg pénzből, bejáratott külföldi producerekkel. Ezért mellbevágott, mikor meghallottam a magyar szavakat. Aztán kiderült, hogy itthon készültek a felvételek, nem tudhatom, milyen anyagi háttérrel, a magyar underground élvonalának szereplőivel. Ennek ismeretében még magasabbra emelem a kalapom.
Ez itt magabiztos anyag, mégsem nagyképű. Útkereső, de máris megtalálta a saját útját. Sokszínű, de nem széteső. Pozitív a mondanivalója, de nem vádolható naivitással. Kiválóan hallgatható, de nem bután populáris. Néhol nyers, de nem közönséges.
Sena pedig... Ha ránézek, annyi jut eszembe, hogy aranyos. Bár nem is ismerem. De mi más juthatna egy rajongó eszébe a rajongott láttán? :) Úgyhogy üdvözlet, remélem, egyszer üsszefutunk és lesz alkalmam dedikáltatni a korongot. (Lett. Alkalmam.)

Azonban ez csak egy botfülű fehér srác véleménye. Mi a tiéd?

(vissza a kritikákhoz)