Bolondokháza 3.0 - Szaladgálj a folyosókon, senkit sem zavar.
intro
dalszöveg
lemezkritika
interjú
kép
guba zoli
link
mp3
szex
Bolondokháza 3 Lemezkritikák


Sub Bass Monster - Félre az útból (1999)

  Végre hozzájutottam Sub lemezéhez is. Már nagyon vártam rá.

  Subról vélemény, elöljáróban: az első slágerét ismertem, de időbe telt, amíg felfogtam, miről szól a harmadik. És láttam fellépni a SportSzigeten, '99 nyarán, ott volt az A. C. és a Kartel is. Érdekes helyzet volt, az Ez itt nem az ismeretében. Na, mindegy. Akkor:


01 Intro

Ahogyan illik, raplemez, ezért ezzel nyitunk. Oké.

02 Félre az útból

Rögvest a címadó dal következik, ami lendületes, persze, a szerzője tele önbizalommal, és a dalban hallható Sub hip-hop poeticája. Csak tudnám, hogy kik a "Sub Bass Monster és a gang" tagjai rajta kívül. Lehetne ötletesebb a refrén, illetve eléggé ötletes, csak nem változatos.

03 Pattanj fel

Ez is pörgős dal, úgy látszik, Sub nem a dallamos rapzenét bírja. Mint a Kartel az első lemezen. Bizarr dal: részegségről pop-rapben eddig csak a Hazafelé az út veszélyes (Animal Cannibals) szólt, legalábbis csak azt ismerem ebben a témában. Az kicsit lágyabb és gyerekesebb volt.

04 Az alvilágnak nincs romantikája

Emlékszem, mikor Sub állt a színpadon, és bejelentette ezt a számot, elmondta, hogy "énekel egy lány a dalban, de most nincs itt", remélem, értitek. Szerintem ez a nóta olyan, mint egy pár amcsi sláger hip-hop-dal. Ismerős a stílus, de ez nem zavar, ettől még jó. Végre egy lassabb dal is. Sokoldalú Sub zenéje ezek szerint. Tetszik a csaj hangja.

05 Pörög a fekete lemez

Eleinte nem ismertem fel, milyen jó ez a szám, csak a lemez sokadszori meghallgatása után vettem észre. Botfülem van. De a zene nagyon pozitív. A hip-hop és a bakelit szeretik egymást, mint megtudtam ebből az eposzból. "A szó elszáll, de a hip-hop örök", ez tetszik.

06 Rá se ránts

Ezt érzem a legjobb dalnak a lemezen. Pozitív üzenet, jó szöveg és zene. Ennyi az egész indoklás. Talán még az, hogy nem kaptam meg a komolysághoz kellő pofonokat az élettől [egyesek szoktak ilyeneket emlegetni], vagy csak nem vettem észre őket, ezért tetszik.

07 Nincs kiút

A szokásos gettó-duma, bűnözés, börtön. Ismerős. Neszeneked pozitív üzenet.

08 Mákvirág

A playbackről jut eszembe, amit leírtam 4 számmal ezelőtt. De semmi baj. Mindenki azt mondja, hogy ők csak élőben játszanak, aztán nézd meg, az összes hakni, meg 10 perces fellépés playback, tudom, egy ilyen rövid fellépésre nem gazdaságos élő zenéhez való cuccot vinni, meg ki szarakodik órákat azzal, hogy az adott hely akusztikájának figyelembevétel kialakítson egy megfelelő hangzást.

09 Hasta la bisztro

Falusi folklór, aranyos.

10 Meseautó

Na, ezt nem kellett volna. Deseő Balagéval az a bajom, hogy az A. C.-nél is, a Vasárnap reggelben is ilyen volt a refrén, torzított hangú, és ettől a falra mászom. De maga a szöveg tetszik.

11 Nincs nő, nincs sírás

Olyan, mint egy bemutatkozó dalnak lennie kell: figyelemfelkeltő, érdekes. Az eredetihez ugyan semmi köze, de yo.

12 Gyulafirádió

Vicces.

13 Gyulafirátót

Ez volt a második sláger. Társadalmi problémát feszeget, legalábbis én ezt látom bele, aztán lehet, hogy Sub egyáltalán nem szánt bele komoly mondanivalót. De ez is tetszik.

14 Szar az élet

Szerintem még erről sem rappelt senki. Sub eléggé formabontó, nem? Leginkább Eminemhez tudnám hasonlítani, a hangja és a ritmus miatt.

15 Az utca másik oldala

Dave szerint meg ez a legjobb. Ő tudja. A Vonat második lemezének címe jut eszembe róla. Én tényleg mindenen vigyorgok bután, hé, ezt nekem írta. És én is olyan vagyok, mint az utca másik oldala, csak nem dalolok. Még jó.

16 Oh baby

Aranyos, és visszafogottan beszél, bár annyira nem, és érdekes.

17 Ébredj csak, én meg álmodom

Először nem értettem, miről szól. Talán nálam is lepel az állandó, hülyegyerekes mosoly. De nem teljesen állandó, mikor alszom, biztos nem mosolygok.

18 Szerinted

Érdekes, egyszerű, de mesterien frappáns.

19 4 ütem

Különleges a zene, és jó a duma, tudom, hogy nem illik ide és csak 2 ember fogja érteni, mért írom, de: "a rádióból dől a duma, hallgassa ezt minden roma". Azóta kiderült, hogy egy harmadik ember pontosan érti, és pontosabban ismeri a szöveget, mint én. Megrettentem, mikor felvilágosultam, miről szól. Régimódi vagyok, bocs, de nem értek egyet a dologgal. Yo a szöveg.

20 Outro

Hosszabb, mint egy szokásos végjáték, ez is újdonság.

  Mikor megláttam ezt a vékony srácot a színpadon, nem hittem, hogy ilyen jó lemeze lesz. Arra számítottam, hogy A. C.-másolat lesz, Deseő Balage miatt, de kellemesen csalódtam.

Azonban ez csak egy botfülű fehér srác véleménye. Mi a tiéd?

(vissza a kritikákhoz)