Bolondokháza 3.0 - Szaladgálj a folyosókon, senkit sem zavar.
intro
dalszöveg
lemezkritika
interjú
kép
guba zoli
link
mp3
szex
Bolondokháza 3 Lemezkritikák


Vélemény és nyílt levél a Rapcsajokhoz

Rapcsajok - Csajos CD (2005)

001 Intro

Nushe, bár csak azt kéred, hogy hallgassam, azért továbbmegyek ennél. :) Írok rólatok, nektek.

002 Consortes | Egy újabb hang

A felvezető és a háttérben végig hallható cincogás nem tetszett, de ezt leszámítva OK a zene. Első gondolatom az volt, hogy ennél dallamosabbra számítottam tőletek. Az énekhangotok minden egyes pillanatban tetszik, a rappelésetek a tempó okán nem mindig, úgy érzem, hogy néha mintha megbotlana. De lehet, hogy tévedek, botfülem van egyébként is. :)

003 Gabó & Noryka | Mindennap

Mintha jazzt hallanék, vagy jazzes alapú R&B-t - Shola Ama jut eszembe, Gabrielle... Már ezzel megvettetek, 'Csajok. Néha úgy érzem, mintha a vokál (nem bántani akarom Imit, de ez nem ""vocál", hanem "vokál") szólhatna hangosabban is (de nem én vagyok audiofil hangmérnök :), úgyhogy ezt inkább az illetékesekre bízom).
Igen, igen, hormonálisan hat rám ez a két hang... Noryka hangja a februári Még bennem él kislemez óta jelentős hatással van rám. Ismét beigazolódni látom, amit az Exit programmagazin írt Ciara lemezéről: az R&B szexuális töltetű zene (bár ők ott keményebben fogalmaztak). Ne legyen félreértés: nem szextárgynak tekintelek benneteket, csak kellemesen bizsereg a hangotoktól a gerincem. :D Ti is a tudatos élet fontosságára hívjátok fel a figyelmet, mint mások is a lemezen. Ez rokonszenves.

004 Hugee | Hidd el

Már bocs, a refrént meghallva elsőre a "nyivákolás" kifejezés jutott eszembe a hangodról. Azóta, többszöri meghallgatás alatt azért finomodott a véleményem. A strófák alatti hang OK.
Először nem tudtam mire vélni, hogy "egy kötelék minket elválaszt / mások kötötték ezt a szálat" - de aztán leesett: egy kapcsolatra gondolhatsz, ami megakadályoz abban, hogy azzal lehess, akivel szeretnél (mert foglalt).
A cinek erejével nekem nincs különösebb gondom, a szövegekre figyeltem... A zene ezúttal közömbös számomra, mármint nem tartom sem különösebben jónak, sem rossznak.

005 Kalot Hanefes | 2ség (szimulev!)

Mikor meghallottam, hogy 5764., örülni kezdtem. Gój vagyok, konzervatív és jobbos, ebből elvileg következne, hogy ne érdekeljen a zsidóság, és "magyarkodjak". Nem következik, mert ha klezmert hallgatok, vagy elém kerül általánosságban a zsidó kultúra, valami magától értetődő öröm éled fel bennem. Ezért mosolyodtam el azon, hogy valaki ezen a lemezen is jelzi: már 5764-et (is) írunk...
A hangod mintha túlságosan halkan szólna, a szöveged pedig (joggal) megkeseredett szerzőt jelez.
Engem is zavar, hogy nincsen párbeszéd, csak lárma, paranoia és előítéletek minden irányból. Nem tudom, olvastad-e Norman G. Finkelstein könyvét, A Holokauszt-ipar címűt. (Nem provokállak, hanem párbeszédet kezdeményezek.)
Hogy visszatérjek a dalhoz: az alap szinte észrevehetetlen, még az is erőteljes eufémizmus lenne, ha a minimalista szóval jellemezném. A refrén alatt jobb a helyzet, de ez sem sokat dob az összképen.

006 Katie | Nekem ez

Lauryn Hill ugrott be a kezdetnél, melyik dal is... Végre valaki komolyabban foglalkozik a szkreccsel! :) A zene emellett is nagyon jól sikerült, a beszédtempód, hangsúlyozásod az, ami zavar. A mondanivalód rokonszenvesen tudatos.

007 Lisa & Larah | Így múlt el

Zongorát hallok? Ami mellé bekúszik valami halk szintis hangzás, majd ütem, és végül az erőtlen, hamisnak hangzó női vokál (bár lehet, hogy a keverés miatt hangzik erőtlennek). Azt hiszem, ez volt az egyetlen dal a Csajos CD-n, amit minden hallgatásnál átugrottam. Azért most megpróbálom végighallgatni.
Most (02:36-nál) mintha feltűnne némi rap, csalódott és magányos hanggal. Ez némi színt vitt a dalba. Nem mondom, hogy elzavarnálak titeket a lemezről (nem mintha lenne jogom ilyesmihez), de kérdőjelet tennék mellétek a névsorban, nem pipát.

008 Ludditák & Noryka | Lásd be

Ludditák, a nevetek hallatán mindig szeretetteljes mosoly ömlik el az arcomon, bár ez nem személyes találkozással megalapozott, de az eddigi zenéitek bőségesen megágyaztak a rokonszenvnek. Előre tudom, hogy minőségi zenét fogok hallgatni.
Vadóc alap, ez tetszik, és a megszokott Ludditák-tempóval, -ötletességgel és tudatos mondanivalóval néhány feminista strófa. Nem kondizom (van, akinek tetszik a sörhas :D), és nem mosnék be egyetlen nőnek sem. Jártam olyannal, aki feministának vallotta magát, és nem volt gond az (nem az volt gond), hogy valaki mástól meg megkaptam a "hímsoviniszta barom" címkét.
Noryka a refrén alatt szerintem messze van a legjobb formájától, törékeny a hangja... Nem ezt vártam tőle. (Illetve: nem mintha elvárásaim lennének vele kapcsolatban, de valami jobbra, átütőbbre számítottam.)
"Amíg neked tömöm ki a csöcsöm, addig tiéd a számla" - erről még az jutott eszembe: nem kell, hogy kitömd a csöcsöd, mert úgy kellesz, ahogyan vagy.

009 Nushe & Bogár | Itt maradok

"Én nem csak segget rázok" - lassan felismerem, hogy ez az, ami egyben tartja ezt a Csajos CD-t: ezek a csajok nemcsak segget ráznak, hanem mondanivalójuk van.
Hogy reflektáljak a fórum hozzászólásaira, a hasbeszélős szöveget én is úgy értettem :D, és Landi tényleg elég kritikus tud lenni, ami nem árt, mert képes jól megfogalmazni a véleményét (pár éve váltottunk néhány e-mailt Canibus, magyar hip-hop ügyében, akkor alakult ki róla ez a képem).
Ja, hogy a dalról is mondjak valamit: nemcsak azért vagyunk a világban, hogy valahol otthon legyünk benne (á la Tamási Áron), hanem hogy nyomot hagyjunk. Tehát egyetértünk, Nushe.

010 Poisy | Púder

Poisy, mintha halkabb lennél a kelleténél. Gőzy mulatója jutott eszembe a dalodról, a gagyi fikázása okán. Te valamivel dühösebben osztod a szót, mint Orson Welles, és ez rendben van így. A háttérben megbűvó pimasz billentyűs prüntyögéssel válik jól összerakottá (jó'vanna, akkor remekké :D) a zene.

011 Pooldrukker | Ajtó

(Most olvastam az Európa Könyvkiadó hírlevelében, hogy utánnyomásban ismét kapható Szabó Magda 2003-ban francia Femina-díjjal jutalmazott és A Nagy Könyv programban a legkedveltebb 100 közé jutott regénye. Kezdem azt gondolni, hogy érdemes lenne elolvasnom.)
Az zene tetszik, a refrén alatti hangod (és hangsúlyod) kevésbé. Veled kapcsolatban sem volt prekoncepcióm, de azért nőiesebb hangra számítottam. A versszakok alatti hangoddal, beszédtempóddal, hangsúlyoddal semmi bajom sincs, sőt kezdem megkedvelni. Olyan, mintha a beszéd és a rap között lenne félúton, mint a Slam - A szó fegyver filmben Saul Williams költő sorai. (Hogy ez bók-e, avagy kritika, döntsd el. Én asszem, bóknak venném.)

012 Timmy Ice | Tények

Nagyon gyenge... Mintha csak azért lenne itt a lemezen, hogy kitöltse a helyet. Tudom, Nushe nem szelektált, hanem mindenkinek lehetőséget adott. Rokonszenves koncepció, de néha furcsaságokhoz vezethet (hogy ne használjak erősebb kifejezést).

013 Westair | Valami hiányzik

Mire is asszociáltam erről... Abszurd, vagy kollázs, nem emlékszem, mi jutott eszembe. Megragadott a befejezetlen, össze nem illő képek halmaza... Sem a zene, sem a rap nem adna okot arra, hogy megmaradjon az emlékezetemben ez a nóta, de a hangulat miatt meg fog.

014 Crain | Csajos szám Remix

Crain, veled érdekes a viszonyom - írhatnám, ha lenne köztünk bármilyen kapcsolat. Először akkor találkoztam a neveddel és a Kontraszttal, amikor évtizedes cimborám öccse, Dave (KölcseyHigh.tk szerk.) megmutatta az egyik Kontraszt-nótát. Akkor azt mondtam, hogy ez bizony mesteri, de azóta rendesen elsiklottam a munkásságotok felett. A honlapokról lehúztam a lemezeiteket, de még nem szántam időt arra, hogy elüljek meghallgatni őket.
És most váratlanul egymásba botlunk a Csajos CD-n, illetve én botlom a zenédbe, amit a Csajos szám alá tettél. Tetszik, hogy nem az eredetit gyúrtad át, hanem teljesen új dalt formáltál. Ha lenne kalapom, levenném. :) Így hát maradjunk annyiban, hogy mancsot nyújtok, és ha véletlenül találkoznánk, lógok egy sörrel a tisztelet jeleként. :) Bár szinte az összes 'Csaj megérdemelné a korsó sört, de annyira nem vagyok jól eleresztve. :)


Süti: Consortes, Gabó & Noryka, Katie, Ludditák & Noryka, Nushe & Bogár, Poisy, Pooldrukker, Crain

Közömbös: Hugee, Kalot Hanefes

Nem süti (odaégett): Lisa & Larah, Timmy Ice, Westair

Hajrá, 'Csajok! A zenékről ennyi. Arról pedig, hogy hogy néztek ki, nem tudok mit mondani, még nem láttam a képtárat a honlapon, de majd idővel... A honlap egyébként szép, könnyen tallózható, világos szerkezettel. A bemutatkozásokat átolvasva önkéntelenül kijavítottam a hibákat, de ne vegyétek magatokra, nem támadásnak vagy kioktatásnak szántam.
Szívesen hallanék egy olyan vállalkozást, ahol a Rapcsajok olyan srácokkal szövegelnek, akiknél a mondanivaló túlmutat a "pörögj a farkamon, amíg szívom a bluntom" színvonalon.

 

Létrehozva: 2005.05.24. Legutóbbi módosítás: 2005.09.16.

Azonban ez csak egy botfülű fehér srác véleménye. Mi a tiéd?

 
(vissza a kritikákhoz)