Bolondokháza 3.0 - Szaladgálj a folyosókon, senkit sem zavar.
intro
dalszöveg
lemezkritika
interjú
kép
guba zoli
link
mp3
szex
Bolondokháza 3 Lemezkritikák


Outline - Best Side EP (2004)

Első kapcsolatfelvétel, ismerkedés a ChilZim Entertainment legénységével. A ChilZim-honlapról letölthető EP, 2004-ből. Hugee miatt kezdett el érdekelni, lásd Rapcsajok - Csajos CD.

01. Intro

A géppel torzított hangoktól általában mindig a falra mászom, most inkább nem teszem, nem akarok rögtön negatív attitűddel hozzáállni a lemezhez.

Az első hallgatáskor ennél a pontnál reménykedtem, hogy nem ilyen lesz végig a zene. Mert olyan számomra, mintha a Kozmix és a Kerozin legrosszabb napjait próbálná idézni, és még az sem sikerülne neki. (Nem ilyen lett, megnyugodtam.)

02. Best Side (közr. Hugee)

Hajszálnyira vagyok attól, hogy nyivákolásnak érezzem Hugee hangját. Ezért hát inkább mondom fejlődésre (remélhetőleg) képes közepesnek. Határozottan nem remek, de azt sem állítanám, hogy bűnrossz. Sokan el tudnák énekelni nála jobban, de ha az Outline őt választotta, tiszteletben tartom a döntésüket.
A zene mellé olyan, mintha valaki G-funkkal próbálkozna, de nem lenne meg hozzá az a csipetnyi fűszer, amitől az egész dögös, vagány, erős lesz. Hiányzik valami, amitől azt mondom, hogy igen, ez jól szól.
Qwas a XIII. kerületből a háborúzók szemébe nevet, helyzetjelentést nyújt, összetartást hirdet. Hugee válaszolgat a sorok végén. DWS ugyancsak háborús helyzetet vázol. Ahogyan Sitgan, ő is hisz a bandában, az közös kiállást tartja megoldásnak.

03. Süket fülek

Határozottan szintis hangzás, mintha másodvonalbeli popcsapatot hallanék hanyagul haknizni egy külvárosi bevásárlóközpont parkolójában, nem pedig tehetséges underground rapperek próbálnának ütős zenével meggyőzni.
Outline-ék szeretnének eredményeket elérni, de süket fülekre lelnek. Nem esnek kétségbe, folytatják tovább. Ez rokonszenves.
Öööö... nem biztos, hogy ezzel a zenével a süket füleknél többet is el lehet érni, de mindenféleképpen meg kell próbálni. Én is igyekszem nyitott hallójáratokkal közelíteni, más is meg fogja tenni.

04. Kék az ég (Imi LN rmx) (közr. Hugee)

Egy fokkal jobb, a billentyűk mintha életet lehelnének a zenébe. Nem ismerem az eredeti változatot, csak feltételezem, hogy Imi ötlete volt a zongora. Az ütem itt is szintisen szólal meg.
Qwas buliról, csábításról, a pohár fenekéről csajokról beszél. :) Hugee refrénje erőtlen, határozatlan. Mintha céltalanul keringene az éterben. A ná-ná-názás jelent csak némi kivételt, felüdülést. DWS ontja a jót és "ótlájn"-t emleget... Sitgan vicces hangsúllyal rappel (ő is csajokról, bárokról), még nem döntöttem el, hogy pozitívan vagy negatívan értem ezt. Hmm, inkább pozitívan.

05. Robbanásveszély

Ezek a srácok nem tudnak leszokni erről a zavaróan gépies hangzású ütemvilágról, illetve az lenne fair és civilizált gesztus, ha azt mondanám: könnyedén felismerhető, jellegzetes hangzással rendelkezik az Outline. Az is valami.
Párbajra hívnak fel mindenkit, aki gagyi. Egységben lépnek fel ellenük. Detonizáció? Demolizáció? Nem hallom tisztán a refrén elejét. Botfül.

06. Emlékszel (közr. Hugee)

Hugee: itt, az elején nagyon jól szól a hangod! Nemcsak a korábbi megszólalásokhoz hasonlítva, hanem eleve is. Már ezért az egy dalért is érdemes volt felvenni (részemről pedig meghallgatni) az EP-t. Tetszik, amikor az éneklést szinte beszédre cseréled.
Úgy érzem, hogy kell ide az a gyengéd zongora a háttérben... Ha nem is hangsúlyos, de remekül passzol a témához (múltidézés, számvetés, kapcsolatok, szerelem).
A Hugee-hang a visszatéréskor is tetszetős! Nem mondom, hogy minden korábbi negatív kritikát visszavonok vele kapcsolatban, de el kell ismerni, hogy ez itt bizony bitang jó.

07. Outro

Nos, a zárótételben tanúsított hozzáállásotokkal megnyertetek magatoknak. A megbecsülésem a tiétek. Nem mindenki merné feltenni a lemezére az efféle jó értelemben vett bénáskodásokat. Jópofák és önkritikát, -iróniát jeleznek.
Hugee hangja itt majdnem megközelíti az Emlékszel alatti színvonalat, ez örvendetes. A többiek néha szinte tocsognak a trágárságban, de - ha nem is érzem jogosnak - sejtem, mennyire kiborító tud lenni ezredszerre felvenni egy dalt.
Qwasék megmutatják Hugee-nak, hogyan kell ezt, és jó a humoruk. :D


Határozott kontúrok, világos tartalom: Best Side, Emlékszel, Outro (a hozzáállás miatt)

Körvonalazódik valami: Süket fülek, Kék az ég (Imi LN rmx), Robbanásveszély
Elmosódott sziluett, nem áll össze egésszé: Intro

Nos, nem foglak lehordani benneteket, inkább azt mondom, így tovább. Illetve így inkább ne, de biztosra veszem, hogy fejlődtök majd. Látok biztató jeleket. (És ez most nem csak duma, mint a Löwenweisse-reklámban, amikor a meghallgatás után azt mondják, "Köszönjük, majd felhívjuk...")

A szövegeket illetően két dologba kötnék bele. Az egyik, hogy egybemostok két kifejezést, amikor azt mondjátok, magáévá érzi. Nos, vagy magáévá teszi, tehát megszerez, vagy magához vesz valamit, vagy magáénak érzi, tehát hisz valamiben, tud azonosulni valamivel. A másik: az életünk nem függ drogon, csajokon, pénzen - itt pedig mintha az angol nyelvből szivárgott volna át hibásan a depend on kifejezés. Magyarul úgy mondjuk: az életünk nem függ drogtól, csajoktól, pénztől. Legyetek igényesek nyelvi vonatkozásban, srácok. Itt van néhány MC, akire simán mondanám, hogy értékelendő módon igyekszik kitűnni, erre jön ez a pár zavaró hiba és a pongyola fogalmazás miatt máris az a benyomásom, hogy a lelkesedés kevés a minőséghez.

A zenétek nem az én zeném - jobban szeretem akár a nyersebb, határozottabb, karcosabb ütemeket (Wu-Tang, Nas, Akkezdet), vagy akár a jazzes-funkys hangulatot (Fanka, Jazzmatazz) -, de ez nem jelenti azt, hogy a zúzdába küldeném a lemezeteket. Nincs különösebb gondom az ütemekkel, csak az a bajom, hogy végig olyan a hangzás, mintha egy sufniban vettétek volna fel. A biztató jeleket elhomályosítja a suta hangzás.

Azt mondanám, hogy ez a Best Side EP olyan, mint a Fugees első lemeze, a Blunted on Reality: megvolt bennük a potenciál, de akkor még nem mutatkozott meg olyan fényesen, mint a világsikert jelentő The Score idején, két évvel később. Talán az Outline-nak is idő kell a fejlődéshez, vagy egy producer, aki felturbózza a zenéjüket. Nem emelem magasra a kalapom az Outline előtt, de határozott reményekkel várom a folytatást. Kiváncsi vagyok, mi az elképzelésetek a jövőre nézve.

Létrehozva: 2005.08.01. Legutóbbi módosítás: 2005.08.06.

Azonban ez csak egy botfülű fehér srác véleménye. Mi a tiéd?

(vissza a kritikákhoz)