Bolondokháza 3.0 - Szaladgálj a folyosókon, senkit sem zavar.
intro
dalszöveg
lemezkritika
interjú
kép
guba zoli
link
mp3
szex
Bolondokháza 3 Lemezkritikák


Magyar Rap Válogatás I.

01 Nem köz. sáv: Rivaldafényben

A duma lényegében önbemutatás. A refrén egyszerű, a zene itt nagyjából egy motivumot ismétel, de ez nem gond: kellemes, élvezem, ahogyan jajgat az a fúvós. A végén egész jó a lemez-rángatás, de lehetne jobb.

02 Az árral szemben: A divat

A zene viszonylag kommerszebbnek tűnik a Nem Köz. Sávhoz képest. Tetszik, hogy pimaszok. A szókimondás, az kell. Nem szaroznak. A parti-arcokat anyázzák, ha jól értem. Az a bajom a rappeléssel, hogy olyan, mintha egy pár mutáló kamasz próbálkozna a műfajjal. Azért a muzsika is lehetne jobb. Itt-ott szkreccselnek egy idézett szövegre, amit az Animal Cannibals: Yozsefvárosból emeltek át. Ez a rész még élvezhető is.

03 Ruthless gangstars: Ruthless gangstars

A hip-hop másik oldala (megj.: sok arca közül az egyik), a gettó is előfordul a lemezen. Ez nagyon tetszett, mert itt teljesen másképpen hat Papa Jo hangja és rap-stílusa, mint Mohamannél, a Da Flava Storyban. Itt is mintha egy elem ismétlődne a zenében. A refrén, ha nem is pesszimista, de mindenféleképpen illik a dal általánosságban realista világnézetéhez, mely nem hajlandó virágzó rózsaágyást látni Angyalföld helyén. Egy másik angyalföldi rapper, GDZ szövegeiből jelen az egy-nyolc-hét. Többször hallható a sor végén található szavak visszhangoztatása, ez egyediséget ad a Ruthlessnek. A refrénben a néni picit túl halk. Lehet, hogy direkt, akkor bocs.

04 Homie crew: Amikor írok

Teljesen lelassult zene, szinte nincs is rá szükség. Az ihletettség a téma, ha jól vettem észre. Nem tudom eldönteni, hogy selypít vagy pösze. De azért viszonylag értelmiséginek hat, tovább színesíti az underground hip-hop-körképet.

05 Hasznos holmik: Rémálmok

Lassú kezdés, lassan áll össze a kép egy fúvósból, egy basszusból, halk zongorából. Nagyon halkan dumálnak. Néha eléggé rekedtek is. Nem szeretem ezt a hangsúlyozást. A végén torzított szkreccs, ha jól hallom. Ez még eszembe sem jutott, hogy ilyet is lehet.

06 Firma: Több száz millió

Szinte tökéletes. Aranyos, ironikus, társadalmi mondanivalóval. A zene egyszerű, de kiváló aláfestés. Az egész nagyon kidolgozott, de ugyanakkor ösztönös. Nem veszik túl komolyan magukat, és ez így jó. Az "I'll kill anyone..."-szövegre Wyclef Jean Carnival albumán szkreccselt DJ Skribble.

07 A.R.T.: Mondd, minek?

Halk a zene, a sztori pedig egy antiszociális szenvedélybetegről szól. A refrén itt is pár szó ismétlése. Mintha Jézus nevét említenék később, a vége felé. Gettó és Jézus egy lemezen: ezt 97-ben hallottam először, GDZ: Jégre teszlek. (2005-ös megjegyzés: és ott van még Kanye West és a Jesus Walks.) Ilyen nóta is kell azért.

08 P.S.T: Mindig másik sarkon állj

Mintha a húgom kezdene el rappelni. Nevetséges. Megint hallom a közhelyes "este-teste" rímpárt. A refrén már bántóan egyszerű. A zene mitha egy harmadosztályú sramli-szintetizátorról szólna, és ez csak az egyik fele. Mintha hip-hop paródia lenne.

09 Tilt: Aranylövés

A téma a túllövés. A refrén itt is puritán. És Bootsie-tól is jobb zenét vártam. Mindegy. Majd legközelebb.

10 Hasznos holmik: Esős napok

Az időjárás adott, és suttognak a refrénben. Megváltoztathat a hip-hop szerintük. Azt hiszem, személyes vallomást hallunk a Hasznos holmiktól. A zene szinte bekéredzkedik az ember fülébe.

11 Ruthless gangstars: Szombat este

Visszatért a Ruthless-család. Újabb közhely-rím: "este-teste". Kétsoronként visszatér egy zenei elem-soozat, ami nagyon megfogott, de nem tudom leírni. Egyszerű zene, de ez legalább rap. A téma a szórakozás, azaz a bulák kevernek az asztalon. A többiek meg kártyáznak, kockáznak. Biztos ismered az ilyen nóták szövegeit. És felfigyeltem a refrén alatt néha belépő cinekre.

12 Firma: Showhaizay

A Firma megint (és azóta kezdek rájönni: mindig) jó zenét ad a szöveg mellé. Vagy alá. Könnyed, letisztult, jazzes hangzás. Kritika a magyar rap-élet irányában, a majmolás, a kevés eredeti megmozdulás miatt, főleg a mainstreammel szemben.

13 Az árral szemben: Illúzió

Lassú, halk zene, zongorával. Az átlényegülés a lényeg a szövegben. Viszonylag könnyedén, elég komoly témáról szólnak. Nem kioktatóan, csak figyelmeztetően. A gondom az, hogy ez nem raplemezre való, hanem jazzre. Ha jó lenne, azért ideférne.

14 Nem köz. sáv: Chak a 3

Szkreccsel kezdünk. Ez is kritikus szöveg, most a feszes vállú tablettazabáló diszkóba járók az áldozatok. Közben valaki a háttérben trombitál, ez így nagyon kellemes. A végszó szinte költői: "a béke poraira áldásom hintem".

15 A.R.T.: Lázadás

Társadalomkritikát hordozó szöveg a rendszer, az agresszió és a lázadás ellen. Az elején egész jó a zene, aztán sajnos egyszerűsödik, elég amatőr. 4 szó a refrén. Összességében nem olyan rossz a nóta. Tudnak jobbat is.

16 Homie crew: A kultúra mezsgyéjén

Az elején hallható ritmus tetszik, aztán a rap nem annyira. A falfirkálásról szövegelnek és az underground mozgalomról, a meg nem értettségről. Se több, se kevesebb. Idézet tőlük.

17 P.S.T.: Dobj 1 hátast

Ez a P.S.T. csak nem tud meggyőzni arról, hogy bírjam őket. Elnézést kérek. Most egy pasi lekoptatása a téma.

18 Tilt: Cosmos cafe

Azt hiszem, ez inkább rosszul sikerült soul, nem pedig hip-hop. De érdekes kísérletezés. Engem valamiért nem hív annyira a Cosmos cafe. Bocs.

Próbálok összképet fogalmazni. Ez volt az első tudatos és részletes kirándulásom a magyar underground hip-hop területére, ezért nincs viszonyítási alapom, nem tudom, itt mi számít jónak. Ha jobban megismerem a műfajt, lehet, hogy át fogom írni a kritikát.
De most már tényleg az összkép: a kazi alapján úgy érzem, sokszínű a dolog, és vannak benne jó dolgok, mellettük érdekes próbálkozások és valahol hátul kevésbé sikerült ötletek. (Bár ezt szinte bármire rá lehet sütni.) Szóval élmény volt, és köszönöm a támogatást és segítséget az illetékeseknek.

Azonban ez csak egy botfülű fehér srác véleménye. Mi a tiéd?

És ajánlom: hiphop.hu

(vissza a kritikákhoz)