Bolondokháza 3.0 - Szaladgálj a folyosókon, senkit sem zavar.
intro
dalszöveg
lemezkritika
interjú
kép
guba zoli
link
mp3
szex
Bolondokháza 3 Lemezkritikák


Ludditák - Ludditák (2003)

Nem is tudom, hogyan akadtam rá a Ludditákra. Illetve a lemezükre. Azt hiszem, akkoriban éppen letölthető zenékre vadásztam a Rapneten és a Hiphop.hu-n, így kaparintottam meg először a Glóriát (vagy a Falut?), aztán az egész lemezt.

Vagy lehet, hogy az est.hu-n olvastam először róluk? Vagy Jerry Wolf ajánlotta őket? (Utóbbi esetben ezer kösz Jerrynek, és vizsgák után visszatérhetnénk a Hoegaardenes témára, OK? :D)
Szóval a Glória (vagy a Falu?). Megtetszett, mellbevágott, az egyedi módon egymás után fonott rímekkel, a vadóc ütemekkel, amiket azóta sem cseréltek le konvencionálisakra.

Mondhatnám, hogy a Ludditák produkciója szövegközpontú matéria (mert érdemes és kell is figyelni a szövegekre) - de ez olyan, mintha azt mondanám, hogy az ütemek nem ütik meg a szövegek szintjét. Nem igaz: a szövegek és a zenék koherens egésszé állnak össze, ahogyan az ember karja tökéletesen passzol a szeretett lény derekára, az én ölelésem az ő ölelésébe...

Elég a szerelmes butaságokból, irány a zene!

01 Nehogy

Igen, ez nem rendes pop. Örülök neki. Tetszetős alap kúszik be kezdetként, DJ Sztyepp szkreccsel, ez jó így együtt. Egyszerű, mármint nem feleslegesen túlbonyolított. Pont annyi, amennyi kell.
"Nekimész a Vivaplusznak fakarddal, hülye" - bár én is kommersz vagyok, a VIVA még nekem is sok... Nem megyek neki fakarddal, de nem az ő kínálatukra alapozom a zenei világomat.
"A Wanted sem volt gyémánt" - egy ideig fixa ideám volt, hogy túl kommersz, konzervatív (értsd: unalmas) vagyok a Wanted/Wan2-hoz, Tiloshoz, Indexhez, Kultiplexhez, Mancshoz, Népszabadsághoz, Szigethez. Korábban a szemszögemből nézve ez egy brancsnak tűnt, de azóta valamelyest kevésbé sarkos a kép: jártam a Kultiplexben (BPRNR-bulin és EH-n), néha kezembe akad egy Wan2 (bár még mindig túl kommersz vagyok hozzá), néha kiváncsiságból olvasok Indexet, Népszabadságot és Mancsot (nem mintha bármiben is egyezne a világképünk, de néha illik olyasmit is olvasni, amivel nem értünk egyet), a Sziget 2000 óta ott vagyok egy-egy hetet, Tilost azonban még mindig nem hallgatok.
"De hatvan fan akad / és ennél többért sem fogom megcsókolni a valagad" - most már hatvanegy, lányok. :)
Gitárprüntyögés hallik a vége felé?

02 I'm so pretty

Valamelyik Dr. Dre-alapra emlékeztet ez, gitárokkal dúsítva. Egy hét a Luddita-létből, illetve egy párkapcsolatból. Ismerős libabőr...
"Nem vagyok pretty, mint a Britney Spears" - ez nem baj, így vagytok jók, ahogy vagytok.
"X-láb? Irány a fitniszkláb!" - :DDDDD
"Maratonba' gyártanak a futószalagon" - még jó, hogy Ludditákat nem gyártanak futószalagon, mert akkor nem kellemes színfolt lenne számomra a feltűnésük, hanem komfortérzet alakulna ki bennem, az meg egyszercsak unalommá változna át.
"Az IMMC-ből időnként visszaköszönnek a tesók..." Őket az EstSzínpadon láttam Szigeten pár éve, lelkesnek tűntek és jó fejnek. Azóta megpróbáltam meghallgatni a lemezüket, de az első pár számot sem tudtam megemészteni.
"I'm trying not to lose my head" - utalás, vagy talán tisztelgés Grandmaster Flash előtt? Akármelyik is, rokonszenves. :)
"Neked a tip-top csaj, / nekem a hip-hop zaj kell" - néha falra tudok mászni a tip-top csajoktól, és a hip-hop zajt mindig szívesen hallgatom.

03 Keró

Mármint kerékpáros futár, rövidítve. Akapella kezdés, majd mikor a "Helló, helló, háj! Helló, helló, háj!" hangzik el, arra nem tudok mást mondani, csak azt, hogy ARANYOS! De a személyes rajongást félretéve, a címből is következtethetően a Ludditák a pesti biciklisfutár-világba kalauzolnak el, amit eddig nem nagyon ismertem. Bár azzal tisztában voltam, hogy az IMMC tagjai is ehhez a világhoz tartoznak.
"I'm trying not to lose my head" - újabb utalás. :)

04 Davajtye

Bárcsak tunnék oroszul... :) A zene tetszetős ütemét és szkreccsét a háttérben néha felbukkanó leheletnyi fúvós fűszer teszi ízletessé - igen, libabőr... A Luddita-tesók orosszal keverve a magyart küldenek el egy macsót Szoviba.

05 Falu

Snoop Dogg köszön be és a Still D.R.E. alapja. Öröm számomra, hogy a Luddita-tesók szövegei nem "nettó három szóval" vannak megírva. A város és a vidék viszonyát fejti ki a Fiáth-muff-maffia, lehull a lepel a sztrítről (sztrítsztiptíz), a gengszteres pózolókról...
"De a Ráczból heccből, vigécen, / picit necces viccelni a vidéken" - nem járok a Ráczba, és a vidéken sem szeretek viccelni.
"Újabb fless a Grandmaster Flashre" - rokonszenves számomra, ha valaki tisztában van az emlegetett úriember kilétével (gyökerek, illetve a raptörténelmi múlt fontossága miatt).

06 Szól a ddzs

Üdvözlet a kultúra minden résztvevőjének (részemről is), közben a Ludditák és DJ Sztyepp helyet cserélnek, jogos: Mango is ki szokott jönni a keverőpult mögül. Egy "full-extrás DJ-kirándulás" részleteibe avat be minket DJ Sztyepp (az ám), a szövegek alatt (mögött) szkreccsel megbolondított alap mászik a hallójárataimba (direkt nem írom azt, hogy fülbemászó a zene) és ösztönöz ütemes bólogatásra.

07 Glória

Ez volt az a dal, amivel megismertem a Luddita-tesók munkásságát. Azt hiszem, ezekre mondja Jerry, hogy zsíros ütemek. Szeretem az ilyesmiket, mert Nas, KRS-One és a Wu is hasonló (odavágós) alapokkal szolgál. Igen, igen, libabőr.
Refrén alatt hegedű cincogását érzem, elmenne Wu-Tang alapnak is. Bár mintha nem lenne annyira komor, úgyhogy innentől meg is bukott a párhuzam.
Filmszakadásos este utáni detoxikációs másnap elevenedik meg a szövegekben: "Szóval az este a fejedbe' csak felesbe' van meg", "valami azt súgja, hogy újratanulja / a nulláról a jeleket a szervezetem". :)

08 Tilos a reggel

Luddita mi másra is ébredne, mint Tilosra. Lusta, morcos (mert frigid a frühstück) és lassan telő reggel, Tilos-arcképcsarnokkal. Számomra szürreális képnek tűnik a mackófelső oldaláról a csíkokat feltolni az orrba. :)
Nem hinném, hogy mivel a MIÉP kapta a frekvenciát, a Ludditák reggeleinek színvonala szinten maradt, mert szerintem sem a Pannon, sem a délelőtti héder nem jelent nekik annyit, mint a Tilos.

09 Davajtye instrumental

Már nem kell tudnom oroszul, elég belefeledkeznem az instrumentális nótába. :) Próbálom ütemre szedni a lábam a betonon, a betonvadonban, és szinte sikerül is.

10 Tilos bits
Afféle ujjgyakorlatnak érzem.
11 Gyalu

Téééényleg gyaaaaluuuuljaaaaa az agyam... :) Hát igen, már az elején szóltak, hogy ez nem a rendes pop. :)

12 Clash
Mintha a Keró alapja térne vissza... "Egyebet nem tudok mondani. Kérem, kapcsolja ki."


Fülig érő mosoly: Nehogy, I'm so pretty, Keró, Davajtye, Falu, Davajtye, Szól a ddzs, Glória, Davajtye instrumental

Pókerarc: Tilos a reggel, Tilos bits, Gyalu, Clash

Lefelé görbülő száj: ilyesmit nem tudnak kiváltani belőlem a Ludditák. :)

A 2. Ludditák-album (Porcogó) meghallgatható a Playground Records oldalán. :) Az első (lásd fent) letölthető a Tilos Rádió oldaláról.

Létrehozva: 2005.06.04. Legutóbbi módosítás: 2005.08.03.

Azonban ez csak egy botfülű fehér srác véleménye. Mi a tiéd?

(vissza a kritikákhoz)