Bolondokháza 3.0 - Szaladgálj a folyosókon, senkit sem zavar.
intro
dalszöveg
lemezkritika
interjú
kép
guba zoli
link
mp3
szex
Bolondokháza 3 Lemezkritikák


Ganxsta Zolee és a Kartel - Helldorado (1999)

Borítón Döglégy Tábornok, vadnyugati módiban. Mert szeretik a srácok a vadnyugatot. Tehát finn jégkorongőrület után most újítanak.

01 Entrée

Vicces. A westernekből ismert bárzongorista elhalálozik.

02 Kartel Anthem VII.

Zolee leanyázza John Wayne-t. Jellegzetes vadnyugati hangok. Nyikorog az ajtó, jön a vonat, ló nyerít, lőnek.

03 A Jó, a Rossz és a Kartel

Ezzel léptek fel Fábry Sanyinál a Showderben. A bűnöző-emlegetés itt teljesedik ki. Dope is jól nyomja. Háttérben fegyverropogás, és Dope nyögése, miközben rappel. Sláger volt. Klipben Daddyt akasztják, és a végén lelövik egymást, leszámolásra hajazva.

04 A való világ

A zene itt a legjobb a lemezen. Zolee megint anyáz. És csak Zolee szövegel. "A legalja vagyok, de te teszel azzá" - ez nagyon tetszik. És már megint gengsztereket említ. (Megj.: ugyanez a fúvós rész feltűnt később a Crazy Town "Revolving door" dalában, korábban pedig egy részlete Ákosnál.)

05 TKO

Dope hozta össze a csapatot (Kicsi Tyson & Ogli G), amint elmondja a saját lemezén. A Kannibálok Hip-hop számára válasz. Utcazaj.

06 Ez itt nem az

Ebben Gesztit, meg a Kannibálokat szidják. A Mindenki miatt az utóbbiakat. Steve, Sámson, meg Daddy is beledumálnak. Dope kifejti a véleményét. Zene ismerős. De honnan?

07 A szerb határ felé

Az albumközi kislemezen (Argentin tango, 1998) már megjelent. Tetszik a balkános hangzás, meg a szerb duma a végén. Klip is készült belőle, cenzúrázatlan szöveggel. Érdekes. És kövérek, bevallják. Aranyosak.

08 Szűzoltók

Ez a zene nem rap, de a szöveg javít rajta. A ribik a téma, újra. Daddy egyedi módon rappel. Teljesen nyugodt, míg Zolee hangja tele van energiával és feszültséggel.

09 Bérgyilkosok

Durva szövegek, háttérben fegyverek hangja megint. Dopeman dühből mondja a refrént. A zene hasonlít a Helldoradóra. Agresszivitás jön még a zenéből is, legalábbis ezt hallom ki belőle. A Holló jó film volt.

10 Kartel Anthem VIII.

Dög köp. Aztán ürít. [aztán lenntart, kipufog : )]

11 Angyalföld a hely

A Vonat mondta, hogy Király, meg Lövölde. Megint oda-vissza válaszolgatás, ezek szerint. Báncsa a fülemet, hogy tizenháromkerület. Angyalföld himnusza lehetne.

12 A sötét oldal

Jedi-lovagok is kapnak a pofájukba, a szemetek. Zene jó. Negativizmus taglalása. Superman is jelen a szövegben.

13 Nincs az a csaj

Lágy zene. És Dope mondja az egész refrént. Nem szívesen lennék Zolee nője. Elmondják mind, hogy nincs az a pina, aztán pillanatnyi szünet. Azt' a végén megint.

14 Kartel Anthem IX.

A "brigád meg a góré" jót röhögnek a sztorikon. Figyeled a dagadtat?

15 Mexico Kid (Big Daddy L. 2.)

Big Daddy megint kap saját dalt. Pia és nők. Ez az alap. Aranyos. Meg csatár, mint Hernandez.

16 Hasfalmetszők

A refrén primitív. Ami tetszik: Dope úgy rappel, mint Busta Rhymes. Annyira gusztustalan, hogy már jó. Ha film lenne, akkor a Hullajó. Steve hangja olyan, mint Freddyé lehet. Sámson hangja kellemes. Csattanós a vége, illetve fröcskölős.

17 Ez nem a te napod

Jó zene. Mintha kocsmában lennének. Zolee gyorsan rappel.

18 Steve

Nagyon nem tetszik, Steve hangja miatt. Szerintem nem illik a lemezre. De legalább neki is van már saját száma.

19 Dög és a többiek

Jelen a T.K.O. és Dope is. Refrén alá kéne valami szöveg. Tysonék alatt jobb a zene, mint a többieknél. "Felszarni nem lehet" - ez jó szöveg.

20 Blowfeld vs. O. J. Bond

Megjelent Sámson lemezén is. Bondot is leszarozzák. Klipben motorcsónakkal mennek. A James Bond-zenéből részlet, remekül kiegészíti a Kartel-zenét. Jungle-O-Seven: ez zseniális, O.J. zenei stílusára utalás, ha jól értettem.

21 Helldorado

A második legjobb dal az albumon. Dope megint úgy nyomja. Tetszik. 2000-es Budapest Parádéról hazafelé Dave-vel a refrént mondogattuk.

22 Sortie

Óra, sarkantyú, szél, lövések, ló, ajtónyikorgás.

Összegzés: A Mester hozta a jó zenét az album nagy részén. De nem olyan yo, mint az első. Azonban már csak a Való világ miatt is érdemes meghallgatni.

Azonban ez csak egy botfülű fehér srác véleménye. Mi a tiéd?

(vissza a kritikákhoz)