Bolondokháza 3.0 - Szaladgálj a folyosókon, senkit sem zavar.
intro
dalszöveg
lemezkritika
interjú
kép
guba zoli
link
mp3
szex
Bolondokháza 3 Lemezkritikák


Ganxsta Zolee és a Kartel - Jégre teszlek (1997)

  Nézzük, mit fejlődött (vagy nem) a Kartel a 95-ös, lendületes nyitóalbum után. Új kinézet a toknál: nem gettó-érzés, hanem jégkorongos őrület. Kék-fehér színek (hmm, ez ismerős valahonnan). Vedd ki a CD-t a tokból. Alatta most nem döglegyet látsz, hanem NHL-címer után szabadon Kartel-emblémát.

01 Intro

Nehogy már hétköznapi legyen ez a lemez, Sámson vezeti elő az esti műsort, szerintem profi módon.

02 Kartel Anthem IV.

Agresszív és öntudatos duma, fegyverropogás.

03 Don Döglégy

Erre nem tudok mit mondani. Szerintem hasonlít a Fehér hó kislemezen lévő BOOM a fejbe! dzsungel-változatához.

04 Ki a fasza gyerek?

Valamivel lassabb szám, mint az első lemezen hallottak, dallamosabb. Ha jól fog az agyam, szerepel a Fehér hó-n. Öntömjénezés, Zolee kiosztja a rosszakaróit. De belefér a műfajba. A rapperekre minden igaz, csak az nem, hogy szerények és visszafogottak. Kérdezz-felelek refrén. Dope első szereplése Kartel-nagylemezen! Nosztalgia: nyolcvanasok emlegetése. Ribanc-gubanc rím visszatér még az albumon. Végén szövegelés Argentináról.

05 Keleti oldal - nyugati oldal

Ez volt a második album egyik nagy slágere. Sokkal-sokkal lazább és lassabb szám, mint az első lemezen bármelyik. Úgy látszik, a Kartel átment sláger-rapbe. Telefonduma: szokásos show-elem a rapben. Már, amennyire én tudom. Lehetne az is a címe, hogy "GDZ egy napja". Csak GDZ szövegel itt. 2107-es Ladával mennek.

06 Heroin

Végre egy viszonylag gyorsabb szám, bár a refrén itt is dallamos. Lory írta a szöveget. Persze, hogy a drog a téma, a fikázása. És nincs szöveg a refrénben! Történetmesélés beindul, illetve inkább folytatódik. Csak ketten rappelnek itt: Zolee és Lory.

07 Gyors sávban élek

Nagyon-nagyon lassú szám. Pozitív szart szidják. Fontos dolgok elsorolása. Itt sincs értelmes szöveg a refrénben, csak az, hogy óóó-óóó-óóó. Lory emlegeti Istent. Lehet, hogy ez jelezte kiválását a csoportból, de ez egyáltalán nem biztos. Zolee gondolatai önmagáról.

08 Nincs semmi jobb, mint egy ringyó

Az egész dal a muffokról szól. Itt is vannak nyögések, mint az első albumon, az Izzad a tököm alatt. Manökeneket nem szereti Zolee. Igaza van. Illetve egyezik az ízlésünk, de másvalakinek tetszhet. Ribanc-gubanc páros itt jelenik meg újra. A zene nem hip-hopos, hanem popzenés.

09 Rossz vér

Esik az eső, keményebb szám. A video-változatban, az Argentin tango kislemezen már Dope mondja Lory szövegét. Ehhez is készült videoklip, mert ezt is slágerré tették. Az első lemezen szereplő Figyeld magad! emlegetése. Egyedi zene. Argentina megint szóba kerül. A klipben a Röppentyű utcában, Angyalföldön vonulnak egy Ladával. Biztosan 2107. Ha jól értettem, a végén U. P. elfordul a családtól. És nem adtuk elő a Szigeten, Dave!

10 Fekete ló

Somlyai Miklós/Miksa írta a szöveget, bár ezt nem jelzik a lemezen, csak Miksa említi a Kartel-könyvben. Zolee megint magáról vall. Dallamos és lassult zene itt is. Úgy sejtem, ez szerepelt Miki bácsinál, a Lámpásban (Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten).

11 Stricik és kurvák

Szerepelt Dope szólólemezén is. Majdnem olyan, mint a hárommal ezelőtti szám, csak Dope és Szasza is dumál. Szasza vendégszerepléseit mindig örömmel észlelem. Ringyó-gringó megint. Kétszer. Daddy is beleszól a témába. Sőt, 4-szer, tévedtem. Dope kedvenc kifejezése, a "Játékosok klubja" említésre kerül.

12 Kartel Anthem V.

Bizony, aranyat ér...

13 Nekünk csak a zene

A Generál Minek ide szöveg számának Karteles változata. Figyeld magad-szöveg megint. Ismert rapperek és bűnözők emlegetése elkezdődik. És a finnek iránti tisztelet is megnyilvánul.

14 Kartel Anthem VI.

A srácok melegítenek a közvetítésre, illetve hűtenek, mert hidegen jó a sör. És gól.

15 Hyvä Suomi

Knézy Jenő vendégszereplése. Szokásos közhelyei: köszönés, ismert szófordulatai. És jó zene.

16 Vigyázz, hogy mit teszel!

Szerepelt a Fehér hó kislemezen, biztos vagyok benne. Az anyag a téma. Szerintem hasonlít a Gyors sávbanra. Túl lassú ez is.

17 Big Daddy L.

Kalmár Laci magánszáma, némi bevezetővel, amiben megjön Dope és elmondja, egyesek szerint "nem megy a Kartelnek, mert a Laci nem tudja nyomni." Pircsi is feltűnik pár szó erejéig. Laci elmondja, hogy ő igazából chicano.

18 Gengszter lingo

Eléggé össze-vissza szám, illetve sokoldalú. Mindenki szövegel benne, Szasza és Dope is. Két mondat a Fasza gyerekből. Film-téma, hogy Lory említi Jokert. Szasza meg kifújja a füstöt. Freddie-t és Bruce Willis-t is szóba hozzák. A Kartel által még híresebbé tett bűnözők névsora bővül Marinkóval.

19 Outro

Taps és fúvós revü-zene. Pá.

  Átfogó véleményem: az előző lemez jobban tetszett, mert nehéz volt megszokni a (zenét tekintve) lágyabb dalokat. Dope feltűnése új színt vitt a Kartel világába. De kár, hogy Lory elment. Együtt lett volna a legjobb.

 

Azonban ez csak egy botfülű fehér srác véleménye. Mi a tiéd?

(vissza a kritikákhoz)