Bolondokháza 3.0 - Szaladgálj a folyosókon, senkit sem zavar.
intro
dalszöveg
lemezkritika
interjú
kép
guba zoli
link
mp3
szex
Bolondokháza 3 Lemezkritikák


Ganxsta Zolee és a Kartel - Egyenesen a gettóból (1995)


  Emlékszem, Tozsi mondta az anyagról, talán gimi elsőben, hogy végre egy rap, ami nem arról szól, hogy nigák vagyunk és milyen szar nekünk a gettóban, mert fázunk. Arra figyeltem fel, mennyire lendületes a szöveg és a zene. Ilyenkor szokás mondani, hogy akkor éltem lázadó korszakomat, vagy hasonlók, de komolyan nem tudom, milyen korszakomban voltam, szerintem mindig is egy össze-vissza, komolytalan barom voltam és leszek.

  Tehát felfigyeltem rá, de aztán annyiban maradt a dolog. A Fehér hó idején fedeztem fel a csapatot igazán, Márk hathatós segítségével és társaságában.

  A borítón az 5 aktuális tag látható, balról jobbra talán Steve, Daddy, Sámson, Lory és Zolee. De tévedhetek. Még valami: vedd ki a CD-t a tokból és nézd meg, mi van alatta. Egy döglégy.

  Akkor fussunk neki.

01 Intro

Nem szöveges az indítás, ez nekem új korlátozott rap-ismereteimhez képest. Kellemes fúvós cucc.

02 Kartel Anthem I.

Szokásos gettó-élethelyzet. Seftes és ügyfél. És paff-paff.

03 A Gringo, aki öl

Csapatösszeállítás felvázolása. Nagyon jó a zene. Szasza az Actionben volt frontember, de lehet, hogy még mindig az. Vendégszerepel néha a Kartelnél. Jól nyomja. Ő is.

04 Egyenesen a gettóból

A cím visszatér a strófák elején. Gettóbeli élet bemutatása, azaz nyomor, fegyverek, erőszak, drog, társadalmi ellentétek, szókimondó szövegek. Tudom, a legtöbb embernek nem ez jut eszébe Zolee-ról, hanem az, hogy kemény és ezért megpróbálnak hasonlítani rá. De mindenki azt lát bele, amit akar. Egyszerűbb élvezni, mint elemezni, úgyhogy jól van, na. Refrénben szinte nincs szöveg, legalábbis egyszerű és érthető nincsen. A zene egész könnyed a mondanivalóhoz képest, de ugyanakkor lendületes. Először említik az 187-es számot.

05 Mr. Hardcore

Azt hiszem, itt kezdődik az odamondogatás. Mindig azon gondolkoztam, hogy kiknek szól ez a szöveg. Gondoltam a Hip-hop Boyzra, meg a Happy Gangre, de ez a 2 társaság aztán minden, csak nem hardcore. Aztán elolvastam a Kartel-könyvet és kiderült, de már nem emlékszem rá. Talán egy Leukémia nevű csoportnak szól? (Igen, a Közel a fejhajlító géphez az ő lemezük.) Azért az sem semmi, hogy nem raphez illő hangulattal indul a szám. Felbukkan az UZI-buzi rím. Először. A zene lassult az előző nótához képest. A zenei fősodor, a ritmus és a szkreccs alatt, vagy mögött, halkan szól egy kellemes, egyszerű és megnyugtató dallam.

06 Minden, amit akarok, a BOOM-BOOM

Talán cintányérok szólnak a háttérben? Elindul a muff-téma. És még egy közhelyrím: ringyó-gringó. És UZI-buzi megint. Meg 187. De alapvetően szeretem az egész Kartel-zenét, csak kukacoskodom. A refrént a háttérben fúvós hangzás színezi.

07 Semmi nem véd meg

Bakelit-hatás, halk recsegés, ez tetszik. Szkreccs az elején, ez még jobban. A háttérben mintha jingle bells csilingelne. Kedvenc számom volt ez annak idején. Sportvonatkozás is sínen van, most éppen Kareem Abdul Jabbart emlegetik. Na, és Nigel Mansellt. Szasza karcos hangja remekül illik ide.

08 Figyeld magad!

Gyorsulunk, azt hiszem. A gringo-ringyó már megint bekerült. Bevallottan old school remix. Grandmaster Flash és a Furious Five klasszikusából. G. M. neve oda volt pingálva az osztályterem ajtajára, és három évbe telt, míg kibetűztem. Ez az én formám. "Azt kérded, minek az a gettó-szar" még visszatér a Gettó című dalban.

09 Kartel Anthem II.

Vajon mit csináltak, amitől ennyire jól érzik magukat? Sejtem.

10 Oh yeah!

Biztató kezdés, aztán kiskanálnyi szkreccs. Mindjárt elmegyek. Börtönt és temetőt emlegetik. Utóbbit Sámsontól halljuk, kellemes ez a rövid közreműködés. A sorok végén van egy hang, ami nagyon tetszik. A refrén egyhangú azért.

11 Született gyilkos

Az elején mintha kukákon zenélne valaki, aztán az az isteni szkreccs. Konkrétabb célzás, mint korábban, most nem temető, hanem egyenesen sírgödör. A szám elején hallott "We ready?" a refrén előtt nagyon halkan még egyszer hallható. És Shaquille O'Neal neve is. Meg gringó-ringyó páros. Yo a szkreccs. Szeretem. Megint agresszív, öntudatos szövegelés. Buffalo Bills népszerűtlenítése hazánkban. Bibliai téma: "tested a kereszten." Jujj. És lövés a végén, remélem, talált. Ja, a 98-as Argentin tango kislemezen található egy új változat, Lory helyett Dope mondja (érthető okból).

12 Boom a fejbe!

Ez volt a leges-legelső Zolee-szám, ami nyilvánosságot kapott. Egyáltalán nem értettem a szövegét. Dani megmutatta a föci-könyvét, mivel az előző tulajdonos iszonyú primitív írással belefirkantotta a második strófát. Egész órán azon röhögtem. A zenéből itt a dob fog meg leginkább. Kétsoronként erősen belép a cintányér.

13 Kartel Anthem III.

A capella előadott rövid közjáték. Az Ez a hip-hop jut eszembe az A.C.-től. Mintha valami szállodában lennének, vagy hol csöng a lift?

14 Gettó

Na, pihenjünk. A többihez képest altatódal. Furcsa is egy picit. Azért a szkreccs némileg segít a számon. A Figyeld magad!-ban hallott gettó-szar itt jelenik meg újra. A cím röviden és találóan foglalja össze a témát.

15 Izzad a tököm

Az elején intenzíven jól érzi egymást két ember, legalábbis a ribi nyög, a szám alatt szinte végig. Jól bírja. Csak most veszem észre, hogy ez is viszonylag lassabb nóta. Erre mondta Dani a gimiben, hogy ez aztán intellektuális, vagy valami hasonlót. Itt is ringyó-gringó. A Holiday Innt Wyclefnél is hallottam (és a Sugar Hill Gangnél is, ha már itt tartunk. :D). És van szkreccs. A háttérben itt is némi halk, elrejtett hang. Paskold a fenekét, azt szereti.

16 Ganxsta remix

Zolee-nak még az Actionös időkben, az Összeomlás albumon (1994) volt egy rap-próbálkozása. Ez szinte ugyanaz, csak Pierrot feldobta a zenét, így határozottan jobb lett. És változott a szereposztás. A dob viszi az egészet, más zene alig. Persze szkreccs, és a szöveghez illesztett hanghatások. A refrén előtt egy pár pillanatra energikusabb lesz a zene, ez érdekes.

17 Outro

Az Intróból a fúvós cucc, megint, záródik egy rács, és egy döglégy zümmög. Egy másik meg nevet. Ez után 4 másodperces üres számok jönnek a CD-n, egészen a 96-osig, ami az:

96 Oh yeah! (Clean version)

Erről az jut eszembe, hogy nyalni kell a kereskedelmi adóknak, mert ha nem játszanak egy Kartel-számot sem, akkor semmi értelme az egésznek (megj.: de van, lásd az underground előadókat...). Tehát ez ugyanaz, csak durva, szókimondó szövegek nélkül.

97 Figyeld magad! (Clean version)

Még egy bőr, a rádiókért.

98 BOOM a fejbe! (Clean version)

Meg ez is.

99 Semmi nem véd meg (Szasza ain't home mix)

Ebben szövegelnek keményen is, a szöveg ugyanaz, csak mások mondják. Később felkerült a Fehér hó kislemezre. Azért Szasza ain't home mix, mert Szasza egy szót sem mond ebben a változatban. Gondolom én.

  Az utolsó 4 szám csak a CD-n szerepel.

  Általános véleményem: nagyon pozitív. Újdonságot hozott, ritmusos, kemény, tele energiával. És jó a zene Pircsinek köszönhetően.

Azonban ez csak egy botfülű fehér srác véleménye. Mi a tiéd?

(vissza a kritikákhoz)