Bolondokháza 3.0 - Szaladgálj a folyosókon, senkit sem zavar.
intro
dalszöveg
lemezkritika
interjú
kép
guba zoli
link
mp3
szex
Bolondokháza 3 Lemezkritikák


Ganxsta Zolee és a Kartel - Rosszfiúk (2000)

  Nem szokványos Kartel-lemez, bár egyik lemezük sem az. Több dolog miatt szokatlan számomra: nem közjátékkal indul, és a Kartel Anthemek sem jópofa szövegelések, hanem a Rosszfiúk, a film átvezető zenéi. És nem 3 Anthem szerepel a lemezen, mint a korábbiaknál, hanem 4, igaz, ebből 3 Kartel Anthem.

  Pircsi nagyjából a lemez egészén hozza a minőségi zenét, erről az adott daloknál részletesebben. Tehát, ha normális Kartel-albumra számítasz, csalódni fogsz. Ne feledkezz meg a borítón olvasható "filmzenealbum" szóról, ettől mindjárt más íze van.

  Ja, a borító. De előtte pizza, várj. Tehát a borítón egy tetovált és (szerintem biztosan) izmos ember látható, testén a Szacsai Baráti Kör jelzésével. Ez sejteti, hogy itt aztán nem lesz lazaság.

01 Ex

Zenéjében és szövegében is durva szám, mintha az első albumra illene. Végre valami lendület a lazulás után. Az elején sejtelem. Tetszik, hogy Daddy, Sámson, Steve és Dope is rappel. Jól passzol a film elejéhez, itt és ott is életképeket mutattak az utcáról.

02 Kartel Anthem 6.66

A film részeként értékes, de így, magában, nem tudom értékelni.

03 Az első, az utolsó, az egyetlen

Öntömjén, de ez természetes (rapperéknél). És szkreccs, igen, igen! "Self poetica". Egyszerű refrén. Fekete ló az előző lemezen szerepelt. Lory anyázása, ha jól értem, meg vélemény-nyilvánítás Istenről.

04 Antiszociális

Zolee a nepper szerepébe bújik, és megint szerepel az 187-es szám, ahogyan korábbi albumoknál említettem. Fúvós cucc jó az elején. József Attila szövegének lenyúlása. Refrén megint egyszerű. A végén részlet a filmből, amikor Spangli bekergeti a Lehota-korszak előtti felügyelőt a szobába. Meg rugdossa az ajtót.

05 A csiki párduc (Whiskys és tsa.)

Zolee is szimpatizál Attilával. Szerintem az a srác, akit a zsaruk mutogatnak, nem a Whiskys. De komolyan. Teljesen más a feje. És más a személyisége, már, amennyit láttam belőle a tv-ben. Közreműködik K.O. 10 sor erejéig. Nem tetszik.

06 Kartel Anthem 66.6

Ez kellemes zene, de semmi több.

07 Vato Loco

Na, Daddy megint megkapta a magáét. A Big Daddy L. és a Mexico Kid után még egy szám, ami szinte az övé. Az egyetlen, amit értek a spanyol szövegből, az a cerveza. Természetesen :  ). Azóta változott a helyzet, bár nem sokkal többet fogok fel. A nóta megjelent kislemezen, jó új változatokkal.

08 Néhány jó dolog

Végre egy igazán jó dal, már hiányzott. A Való világ óta nem volt ilyen száma a Kartelnek. A klipben rabruhában vonulnak. Pircsi zseniális zenét írt. A filmhez illő módon a börtönről a téma. Végén aranyos a köszönés.

09 Kartel Anthem 666

Ugyanaz, mint a korábbiaknál.

10 Végtelen

Megint börtön-téma. És nincs szöveg a refrén alatt! Ne már, gyerekek! Bár jó a zene. Eléggé lassult dal, hogy korábbi önmagamat idézzem. Utalás a Való világra.

11 Nem hall, nem lát, nem beszél

Intézeti lelkivilág és szabályok ismertetése. Nagyon lendületes szám, egy kis szünettel a közepén. Refrén itt is egyszerű. És a végén túl sokszor ismétlik.

12 Kartel Anthem 999

Csak azt tudnám, hogy a filmben ki és hol mondta, hogy "Miserere mei".

13 Ez a pokol

Annyira egyszerű zene, hogy az már zavar. Fekete vonatot szidja Zolee. És Dope a Jazz+Azt. "Véres a kezem, mert a dögöket eszem": Zolee kannibál és nekrofil. Ezt is megértük, hogy egyenlőségjelet teszek Zolee és a Kannibálok közé. Hahaha.

14 Rosszfiúk Anthem

A CD-n egy csomó 3 másodperces, üres track következik, és csak utánuk ez a 16'12"-es szám. Ha meglenne videón a Rosszfiúk, talán még élvezném is, de így csak a "Csábító a végtelen" tetszik benne.

  Tehát az általános véleményem meglehetősen hideg-meleg, vegyes. Kevés dal, és nem a legjobb zene (kivétel a Néhány jó dolog és az Ex). Remélem, a következő lemez lendületesebb lesz.

Azonban ez csak egy botfülű fehér srác véleménye. Mi a tiéd?

(vissza a kritikákhoz)