Bolondokháza 3.0 - Szaladgálj a folyosókon, senkit sem zavar.
intro
dalszöveg
lemezkritika
interjú
kép
guba zoli
link
mp3
szex
Bolondokháza 3 Lemezkritikák


Fankadeli - Egyenesen az éjszakából (2001)

Egy szeletke a múltból. Egy kis ős-FankaDeli. Milyen a mai rátevése és a 2001-es dolog összehasonlítva? Vagy egyáltalán kell-e egymáshoz mérni a kettőt? Döntse el ki-ki saját maga, én csak annyit mondok: olvassátok tovább! :)

01 Intro

Hm, érdekes kezdés. Egy lassú ütemű dal, amelynek a lüktetése mégis magával ragadó. A flow még korántsem kiforrott, bár, ez inkább csak az I.H.Ö.V. meghallgatása után ''fülbetűnő''.
A mondanivaló nem a megszokott, az akkoriban (és még sajnos ma is) divatos ''gengszterreppes odatevés'' ellen szólal fel Feri, aki nem ''raj csávó'', nem menő, nem függő, de élvezi az életet. S mivel egyenesen az éjszakából jött, hajtja a vér szava!
4/5

02 Remélem, érted

Talán a legelső 5 perces szám, amit Fankától hallottam; s később ez az irányvonal lesz majd oly jellemző rá. Saját, határozott véleményt mond a világról, az emberekről; mindenkiről, s főleg ismét csak a gengszterekről... Asszem', már akkor is tudott valamit ez a srác. :D Az alap jó, főleg, mikor két versszak között ''átvezet'', s egyetlenegy dologba tudok csak  belekötni, amivel kicsit előre is vetítem a kritikám végkimenetelét: semmi extra...
4/5

03 Egyenesen az éjszakából

A címadó dalról szinte csak egy dolog jut eszembe: refrén.
Na igen. Ez már önmagában is elrepítené a nótát a négyes osztályzatom felé, s emellett teljesen lazák, frusztráció nélküliek, tökéletesek a rímek! S emellett 'Deli buliról alkotott képe teljesen megegyezik az enyémmel. ;D
5/5

04 Mindenki tudja (közr. Catch /Addamz/)

Ha az előbb a pozitívumok listáján említettem meg a refrént, akkor itt - sajnos - feltétlenül le kell húznom. Az újrahangszerelt dal a Minden kincsem c. 2003-as albumon sokkal jobban bejön; mert ez a szemcsés-koszos bít egyáltalán nem az én stílusom. Mint ahogy Addamz verzéje sem... Mindenesetre ''Szinzemélia" ;)
2/5

05 Körülöttem az élet

Az első eléggé borús hangulatú trekk ezen a lemezen, amit csak alátámaszt az ''édes a sör és keserű a méz'' kezdetű sor, s ezt a továbbiakban is csak egy dolog tudja ellensúlyozni: a közönség, a tömeg, a koncertek hangulata, és Ferinek az a beteljesült (?) álma, hogy szólhat a hozzánk, rajongó reppesekhez. Szép és követendő gondolat: irányelv!
4/5

06 Hajt a vér szava

Na tessék, igazi bulis sláger! :D Erre mondom én, hogy party-trekk. :) A hangpostás-rész kitűnő ötlet, mint ahogy a ''denszes'' fíling is. Mit is mondhatnék? Mindenképpen fületmelengető muzsika!
5/5

07 Láttam már sokat

A második borongós dal, ami nagyon helyreteszi azt, aki nem szokott hozzá a valóságorientált mjúzikokhoz. A flow beérni látszik, refrén jó, a sztorik érdekesek, és ami a legfontosabb: van benne tanulság. Méghozzá nem is akármilyen. Ez hiányzik nekem sok más magyar MC dalaiból... Mert az nem reppelés, ha csak egymásra pakolunk pár rímelő szót! Ellenpéldaként itt van ez a szám. Követendő!

08 Valahol, valamikor (közr. Catch /Addamz/)

Itt egy nagyon tetszetős alap nagyon tetszetős szöveggel párosul.
Az összetartozás, a közösség, az ember alapvetően társas lényi mivolta alkotja a szám velejét. S most is csak egyetérteni tudok Addamz-szel is: ''...születhetsz bármilyen századba, bármilyen korba, az ember úgy is egy marad, változatlan, örök...''
Nagy igazság...
5/5

09 Hip-hop szól az agyadban

Bulis szám, bulis bít. Sajnos egyáltalán nem érintett meg. Láttunk már hasonló számot, sokkal jobban. Hiába oltja le a Da Flava ganget, na meg a Helldorádót, ez kevés az üdvösséghez. Nem tudok pozitívumot.
1/5

10 Fankadeli story (pAnAmA remix)

Itt viszont már tudok pozitívumot. :) Nem is egyet! Tower-X nagyon odatette magát végig a mega hosszúságú (8 perces) számban, ahogy FankaDeli is. Itt is van mondanivaló, nem is akármilyen. Ha egyszer könyv készülne Ferink életéből, egy fejezetnek bizony megfelelhetne ez a nóta! :)
5/5

11 Fényes oldal (pAnAmA remix) (közr. Catch /Addamz/, Jossa, CJ)

Eléggé kettős érzést keltett bennem eddig ez a lemez, mert vannak nagyon jó számok, és vannak gyengécskebbek is. Ez az előbbi kategóriához tartozik, mert főleg a verzék alatt hallható halk vokál fogott meg. Mindenki odatette magát szövegben, mondanivalóban, alapban, s ezt a pontok tekintetében értékelem is.
5/5

12 Veletek vagyunk (közr. Catch /Addamz/)

Utolsó előtti trekk, utolsó előtti odamondogatás. Ismét összetartozás, ismét testvériség, ismét a közösség szelleme a téma. Elég legyen annyi, hogy 2003-ban sokkal jobb lesz. ;)
Ja, majd' elfelejtettem: a későbbi verzió a kedvenc FankaDeli számom, s bevallom, h. ezt is hallottam először (illetve láttam klipben), tehát onnantól nevezhettek rajongónak. :D
3/5

13 Fordult a kocka

A 13-as bizony amúgy is szerencsétlen szám, s itt ez a babona bizony be is igazolódott. Fordult a kocka. Fordult bizony, mivel a lemez utolsó száma erős visszaesés. Érdekes a szám alapja, mint ahogy a szöveg is. Kicsit kényszernek éreztem elég sok gondolatot benne, nem győzött meg arról, hogy helye van a lemezen ennek a nótának. De mivel itt van, értékelnem kell:
2/5


Összegzésképpen nem tudok sok újdonsággal szolgálni, mert aki elolvasta/meghallgatta a cikket/lemezt, totálisan képben van. Egy hasonlattal élve szeretnék búcsúzni, és ismételten köszönöm a cikkírás lehetőségét Bolondokházának. ;)
Fekete - fehér.
I.H.Ö.V. - Egyenesen az éjszakából.
FankaDeli - Ganxta ''Döglégy'' Zolee, Mohaman, Dopeman.

Ez mindent elmond. Üdv mindenkinek: Józsa Tamás (alias J.T.)

Olvasd el a szerk., Bolondokháza véleményét is. :)

Ez egy másik srác véleménye. Mi a tiéd?

(vissza a kritikákhoz)