Bolondokháza 3.0 - Szaladgálj a folyosókon, senkit sem zavar.
intro
dalszöveg
lemezkritika
interjú
kép
guba zoli
link
mp3
szex
Bolondokháza 3 Lemezkritikák


Jolie & Noryka - Még bennem él (2005)

R&B. Elmondjam, miért nem szeretem? Illetve miért nem látok benne fantáziát? Az az R&B, ami karnyújtásnyira elérhető (tehát a zenetévéken látható), többnyire egysíkú: nőci lengén öltözve, vagy fürdőruhában vonaglik az ágyon, vagy tengerparton, arról nyivákol, hogy elhagyta a pasija és ezért nincs, aki megdugja. Esetleg feltűnik egy izmos srác, aki azt bizonygatja, hogy na, majd ő... :) Ez az, ami nem érdekel.

R&B. Elmondjam, miért szeretem? Mert az az R&B, ami nem jut el a zenetévékre, mélyebb ennél. Egy kicsit utána kell járni (a sárban ritkán találunk gyöngyszemeket, ami ott van, az elég könnyen elkeveredik a sárral, lásd a zenetévéket...), tehát nem pottyan az ember ölébe, de érdemes felkutatni. Ahogyan egy szeretkezést esztétikusan is lehet fényképezni vagy kamerára venni (lásd: A szex és Lucia), az R&B-nek nem feltétlenül kell közönségesnek lennie attól, hogy alapvetően érzéki töltettel bíró zene.

Ezt a Jolie-Noryka kislemezt még csak nem is kellemes csalódásnak nevezném, mert ezt úgy hangzana, mintha bármilyen negatív prekoncepció lett volna bennem velük vagy a lemezzel kapcsolatban. Nem volt. Az R&B-vel kapcsolatban voltak előítéleteim, és változatlanul vannak - de nagyon örültem, hogy nem a felszínes vonalhoz tartozó szerelmes, fekete, városi muzsika akadt a fülembe. További bizonyítást nyert az előítélettel szemben álló reményem abban, hogy létezik kulturált R&B is.

Ennyi köntörfalazás után a lemezről is pár szó: a Rapnet címoldalán tűnt fel a reklám, alig vártam, hogy letölthessem, meghallgattam, örvendeztem, most pedig végre van energiám véleményezni.

A kiadó a Cactus-Art Records, a felvételek a Cultus Digital hangstúdióban készültek 2004-ben és 2005-ben. Valentin-napra jelent meg, témája logikus módon a szerelem.

01 Valentin-napi intro (közr. DJ Gerysson)

Gerysson szkreccse a stílus nevét, az R&B-t szeleteli fel, közben Jolie és Noryka mintha múltat idéznének.

02 Még bennem él (Eredeti változat) 

Visszafogott dob a cinek, a halk basszusgitár és az ugyancsak lazulós billentyűk mellett. Kellemes hangulatot teremt az egyveleg. Gyengéd, jazzes érzésű R&B - bár lehet, hogy csak én hallom bele mindenbe a jazzt? :)

Jolie néhány strófában tárja elénk egy kapcsolat szakaszait. Megismerkedés - egymás kerülgetése - egymásba szeretés - boldogság - csalódás. Elsőre úgy tűnt, hogy Jolie nem artikulál rendesen, hanem hadar, illetve nem is, inkább azt mondanám, néha elharapja a szavak végét. Aztán ez az érzés egyre kevésbé volt lényeges, mert kezdett uralma alá hajtani a nóta.

Noryka a refrénben engedi ki a hangját. Ölelnivaló a hangja. Elkezdtek mocorogni bennem a hormonok. Olyan érzés, mint amikor a karjaim közé bújik az életemben lakó tündér, és csók és ölelés közben bizseregni kezd a hátam. Nem félreérteni: nem a szexre célzok, hanem az egymásba feledkezésre. Amiből akár szex is lehet, de nem az a lényeg.

Még bennem él: utalás arra, hogy semmi sem múlik el nyom nélkül, az összes korábbi kapcsolatunkkal és csalódásunkkal együtt vagyunk azok, akik. Bennünk él mindenki, aki velünk volt és lehetett volna, de nem lett.

03 Még bennem él (Rádiós változat) 

Nem sokkal többet tudnék hozzáfűzni, mint az előzményhez. Változtatás annak a bizonyos szónak a kiradírozása, illetve megfordítása: "nyakamon a kávruk, aminek nem igaz a fele se..." Ez rádióbarátabb.

04 Még bennem él (Goldnigga Inside Remix)

Készítette: Vincz Szabolcs.

Noryka hangja visszhangot kapott. Itt-ott belép egy-egy húr pendülése. A dobot is lecserélték, a billentyűk hangsúlya is áthelyeződött, valahogyan az egész zene izmosabb lett, ha élhetek ezzel a képzavarral. Vagy határozottabb.

Jolie szövege nem módosult. A refrénből eltűnt egy sor. És feltűnt némi szkreccs is. Pozitív.

05 Még bennem él (Acapella változat)

Óóóóóóóó.... Mmmmmmm... :) Ha eddig bizsergett a tarkóm Noryka hangjától, akkor erre már nem tudok mit mondani. A zene hiánya igazából nem is hiányt jelent, hanem lehetőséget, hogy még hatásosabb legyen a vokál. Még jobban átjön, mint egyébként.

Ez a dünnyögés-dúdolás, ez a simogató orgánum, ez... ez... nem tudom megfogalmazni.

06 Az élet, amit élünk (Dirty Remix Vs. DJ Honda)

Készítette: C.J. (Reality Cream Team)

És DJ Honda zenéje? Mintha PMD-vel lépett volna fel hazánkban, tavaly vagy idén. A zenéjéről hajszál híján azt hinném, hogy egy Wu-lemezről származik. Majdnem annyira nyersen hangsúlyos dobok, szkreccs, vonósok. Sípot hallottam, vagy tényleg botfülem van?

Jolie életfilozófiája és bemutatkozása. Az egész környéket ő kelti a zenével. Fontos a közönség, a család, a barátok, a zene, a pálya és a klub.

07 Freestyle Battle (közjáték)

Vajon hol történt ez a párbaj? És kik között? Pincehangzás.

08 Úgy, mint eddig (közr. Slackman)

Zene: Marcus May. Slackman: Raffish.

Az ütem milyen is... Olyan, mintha PC-vel vagy keverőpulttal rakták volna össze, nem zenekar játszaná. Ezzel nem pozitív vagy negatív értékítéletet hozok, csak megjegyzem.

Jolie öntörvényűen, a saját szabályai szerint éli az életét, nem enged beleszólást. Slackman Újpestről nőzik, hajtja a lét, bulizik. Ennyi a lényeg.

09 DJ Dice - Say Good Bye - Outro

Szomorkás, lassú zongora és dobok és cinek. Némileg meglepő a nem annyira vidám, de nyugodt és megállapodott Még bennem él, a nyersebb Az élet, amit élünk és a határozott mondanivalójú Úgy, mint eddig után, de nem mondanám, hogy nem illik ide.


Izzadó tenyér, a szívem a torkomban dobog: Valentin-napi intro, Még bennem él - mindegyik változat, Az élet, amit élünk (Dirty Remix)

"Nem akarlak megbántani, mert kedvellek, de nem úgy...": Freestyle Battle, Úgy, mint eddig

Teljes és végleges kikosarazás: ---

Létrehozva: 2005.07.24. Legutóbbi módosítás: 2005.09.02.

Olvasd el Imi.LN (LN Productions) véleményét is. :)

Azonban ez csak egy botfülű fehér srác véleménye. Mi a tiéd?

(vissza a kritikákhoz)