Bolondokháza 3.0 - Szaladgálj a folyosókon, senkit sem zavar.
intro
dalszöveg
lemezkritika
interjú
kép
guba zoli
link
mp3
szex
Bolondokháza 3 Lemezkritikák


Eleven Hold: Cserélnénk magunkkal (2005)

A kedvenceim (EH, Ákos, Wyclef Jean, Wu-Tang Clan, Bryan Adams) új dolgainál mindig félek egy picit, mert nem szeretek szembesülni azzal, hogy nem tudnak olyan jó lemezzel előállni, mint korábban. Pedig ideje megszoknom, hogy Nas nem fog még egyszer egy Illmaticet alkotni, Wyclef sem fog még egy olyan mesterművet, mint a Carnival. A Wu-Tang Clan sem fogja megközelíteni az Enter the Wu-Tang (36 chambers) színvonalát. Hülye igényeim vannak, nehezen szokom meg, hogy az előadók változnak. A színvonal pedig szubjektív dolog is.

Az alábbi EH-lemeznél is hasonlótól tartottam, csakúgy, mint a Leszálltunk, hogy felférj megvétele után. Illene elfogadnom végre, hogy az EH változik.

Gyula lenne a címlapon? Tetszenek a hátlap négyzetekbe sűrített testrészei. Világoskék, fekete, fehér – végigtekintek az EH-lemezek színein. Azok is jók voltak, ez is az. Az előző lemeznél helyet kaptunk a köszönet-rovatban, ez most elmaradt, de örülök, hogy ott van Mátyás és Xorg neve.

Kinézet: letisztult elképzelést látok, bár nem erre számítottam, kicsit csiszolatlanabbat vártam.

Néhol zavarnak az elírások, de ez nem rajtuk múlt, hanem rajtam: mindenben észreveszem az ilyesmiket (a saját irományaim persze kivételek, ezért mérges is vagyok) és szóvá is teszem a hibákat. Eddig még nem kaptam érte pofont, de tudom, hogy egyszer valaki jól orrbavág ezért.

1. Ha így állunk, arra

Örülök, hogy ismét olyan mondatokat fedeztem fel a szövegekben, amiket simán merek majd idézni. Az öntudatos rapszövegekkel operáló Public Enemy is híres arról, hogy több ilyen soruk van, mint egy marketinges tankönyvben. A PE-től örökre megmarad számomra az a pár szó, hogy "Don’t believe the hype" – azaz ne szopd be a hírverést, járj utána magad a dolgoknak, ne a mások véleménye alapján alkosd meg a sajátodat. Szóval a PE nem közönséges "itt egy k***a, ott egy k***a, kabbe a fa**om, miközben szívom a bluntom" üzenetű hip-hop zene, ahogyan az EH sem közönséges, "divatos, praktikus, egyszer használatos" irish-pop-grunge.

De hogy végleg visszakanyarodjak az EH-hoz, itt elsőnek az "egyszer majd annyit iszom…" szavak tetszettek meg, de lassan kezdek az EH-szövegekkel is úgy lenni, mint Márai Füves könyvével. Elkezdtem kijegyzetelni, de feladtam, mert az összes "prózai epigrammát" kiírhattam volna a kötetből, mert mindegyik jó.

Megjegyzés: srácok, döntsétek el, hogy az egyfajta szót hogyan szeretnétek írni: "egyfajta" vagy "egy fajta"…

2. Feketefehér

Mire is emlékeztet az első 15 másodperc? Kenyér, bor – bibliai utalás? Akkor éreztem először, hogy igen, ez EH, amikor a "veled lépjen a sárba" részhez értünk.

Nyugodtan éljünk a művészi szabadsággal és írjuk úgy, hogy Feketefehér (ami helyesen fekete-fehér), de akkor már legyünk következetesek és a szövegben is legyen ez az írásmód, OK?

3. Fél százalék

Már a Nap-esteken is megfogott, itt is… :) Hangulattá áll össze a zene és a szöveg… Tetszik, ahogyan Nap a "még sosem hibázott" résznél hangsúlyoz. :)

Megjegyzés: srácok, ki fésülte át esetleges elírások ügyében a lemezborítót? "A jóhiszemség véget nálam ér" ® ez olvasható itt.

Az első két dal ennyire nem nyert meg, ezért számomra a Fél százalékkal indul el igazán ez a CsM.

4. Indigó utca

Ez a nóta máris belém ivódott, pedig még csak párszor hallgattam meg a lemezt. Otthonra talált bennem, mondhatnám, ha utalnék a szövegre…

5. Örökké nem eshet

Honnan lehet ismerős a kezdő gitárzajongás?

Igen, bár tudom, hogy ingyen osztják a golyót és a zubbonyt a szalonképes ámokfutóknak, de azt is hiszem, hogy nem eshet örökké az a rohadt eső. Tehát egyetértünk, ennek örülök. "After winter must come spring / Everything is everything…"

Srácok, egybeírtátok, hogy "felnőttem, hisz már értemnem kell kérnem se…"

6. Javallat

Jólesik egy perc békesség. :) Ismétlem magam, de nem tehetek mást, mert itt is hangulattá áll össze a zene és a szöveg.

Elképzelek egy naplementét, ami ugye fénytől védett, de nem lenne száraz, mert söröznénk, és ha hűvös lenne, akkor (remélem) összebújnánk. :)

Mire véljem azt, hogy "szalajtok csöppet"? A megfejtőnek lógok egy sörrel a lemezbemutatón. :) Matyi, neked amúgy is.

A pilla mögüli fény megfogott, mármint a szövegre gondolva is.

7. Mutass fel engem

Mintha ezt is hallottam volna már koncerten, de csak a második hallgatás után tűnt így, tehát tévedhetek is. És persze jólesik még egy perc békesség. :)

8. Kapusnak is kell lenni

Mintha valahol hasonló gitárprüntyögést hallottam volna, mint ennek az elején. Nem hittem volna, hogy valaha humorosnak találok egy EH-szöveget, de ez a "kishíján én is kráter vagyok" mosolyra ösztökélt – bár lehet, hogy furcsa humorérzékem van.

Ez a dal is annyira a bőröm alá mászott, hogy elég váratlan pillanatokban szólok rá az osztálytársaimra: BÉRELHETSZ A MARSIG FELVONÓT! :) Szegények megijednek, és felírják ezt is a többi hülyeségem mellé.

És azt sem gondoltam volna, hogy olyan szavakat hallok egyszer az EH-től, mint zsé, fasza, tesó. Hmm, változnak, változnak.

9. Szülőtlenítő

Bal és jobb csatornákra bontott kezdés, ez tetszik. A kamaszkori küzdést nehezen feldolgozók himnusza lehetne. Már előre látom, hogy a tizenéves sikoltozók erre fognak csápolni. Én meg hátrébb vonulok majd a sörömmel.

Erős ballépés, amit nem vártam volna az EH-tól: minden rokonszenvem és rajongásom ellenére sem tudom más kifejezéssel illetni Zsófi hangját a dalban (és a lemezen). Lehet, hogy az én fülemmel van a baj, de ez a hang inkább illene a Baby Sistershez vagy más nőcis bandákhoz. Hegedül? OK. A mikrofonba sikítja, hogy "Előre, hátra? Elöl vagy hátul?" Ez is OK, sőt azzal együtt jó a dal. :) Énekel? Ne.

10. Szeva, Föld!

Má’ bocs, hogy belekötök, chaten vagy fórumon elmegy, ha valaki azt írja le: "100szor", de srácok, próbáljatok meg helyesen írni… Ha túlságosan radikálisnak tűnök, elnézést.

"Örök várandós marad a szívem": a háttérben, avagy rétegelve szóló szöveg – nem tudom, hogyan fogalmazzak, nem emlékszem, hogy hallottam-e már ilyet EH-dalban.

Máraitól beugrik, hogy ég és föld között félúton létezünk, az égre nézve imádkozunk, de ha egyedül maradunk a szobában, piszkáljuk az orrunkat. (Az utóbbiról már  leszoktam.)

11. Törvénymentes hét

A gyerek és az igazság említése tetszik. :)

Ha nem láttam volna már élőben Zsófit, a  hangja alapján egy szétszerelmeskedni való, üres nőt képzelnék el (lásd fent a nőcis párhuzamot), bár lehet, hogy bennem a hiba. Elfogadom, hogy az EH érettebb lett, elérkezett valahová, de kérlek, srácok, forduljatok vissza, mert ez (a Törvénymentes hét) zsákutca. Bár ti tudjátok, ez csak vélemény.

Javít a helyzeten Viktor zongorás jelenléte, örömmel hallom. :)

12. Szívrák

Jobbára ártalmatlan – ez jut eszembe, mármint ez szerepel a Galaxis Útikalauzban a Föld bolygóról. (Igen, Nik, jól tudod, 42 a válasz a világegyetem legfontosabb kérdésére.) A Szívrák nekem meg jobbára közömbös.

13. Provisorium (Háromperces szerelmes)

Emlékszem, ez (is) nagyon tetszett a Nap-esteken, Viktornak is köszönet érte. És az "azt a néhány kis ráncot…" szavakat meghallva mindig gombóc kerekedett a torkomban. Ez a Provisorium tényleg megtiszteltetés volt.


Pozitív: Fél százalék; Indigó utca; Örökké nem eshet; Javallat; Mutass fel engem; Kapusnak is kell lenni; Provisorium

Közömbös: Ha így állunk, arra; Feketefehér; Szeva, Föld!; Szívrák

Hiba: Szülőtlenítő; Törvénymentes hét


PS. 2002. nyara óta ismerem az EH-t. Azt hiszem, anyám először ma nyilvánított véleményt az ügyben. "Jó hangja van ennek a gyereknek" – mondta Napról.

Azonban ez csak egy botfülű fehér srác véleménye. Mi a tiéd?

(vissza a kritikákhoz)