Bolondokháza 3.0 - Szaladgálj a folyosókon, senkit sem zavar.
intro
dalszöveg
lemezkritika
interjú
kép
guba zoli
link
mp3
szex
Bolondokháza 3 Lemezkritikák


Mohaman: Da Flava Story (2000)

Zenei előkészületeim Mohamannel kapcsolatban: igen, hallgattam Happy Ganget, koncerten is voltam. Bizony. Manapság már nem népszerű annyira a csapat (megszűntek létezni, huhh), de annakidején rengeteg lemezt adtak el, ha jól tudom. Moha azt mondja a daflava.hu hivatalos honlapon, hogy sokszor volt részeg és hülyére kereste magát. Lehet, hogy csak felvág, DE a semmiből nem lehet lemezkiadót létrehozni, így biztosan van alapja annak, amit mond. Na, mindegy.

Szokásomhoz híven jelentős késéssel jutottam hozzá a nevezett anyaghoz. Ritkán veszek kazikat és cd-ket, inkább lenyúlom mástól. Viszont a megjelenés óta eltelt időben többször (kétszer) láttam fellépni Mohamant és csapatát. A 2001-es P***iSzigeten ők voltak a hip-hop est első fellépői, mérsékelt sikert aratva a műsorukkal. Akkor úgy éreztem, hogy stúdióban kialakítva, csiszolva biztosan jobban szól a zenéjük, mint ott, élőben. A következő tanulmányalap az augusztus végén megrendezett Summer Jam volt, ahol vegyes benyomásaim voltak a bandáról.

Nnnna. Ezek után kaparintottam a kezeim közé a lemezt. Kíváncsi voltam.

01 Intro

A kezdet. Ez szinte már közhely, hogy majd' minden raplemez így kezd. Bár Marshall Mathers közérdekű bejelentést tesz a lemezek elején. Itt konzervatívabb a dolog: Gáti Oszkár beszél Moháról. Háttérzajjal. Vendéglátóssal.

02 Itt jön Mohaman!

Belassult zene, egész kellemes, bár semmi különleges vagy egyedi nincs benne. A szöveg a szokásos odamondogatás, nagyarcú rapper-duma, mint máshol. Ezzel sincs nagy baj. Téma sem új: nők, pénz, fű, erőszak. A refrén mintha egy whiskys üvegből beszélne. Ez tetszett. Itt is van terrorista-lista rím, mint Ganxsta Döglégy Zolee-nál. Végül üdvözletek a haveroknak, pl. Gonosz Petikének. Tiszta játszótér.

03 G-pont (Interlude)

Közjáték. Csaj és pasi aktív testmozgás közben. Szex a téma. Mint az első Kartel-lemezen, az Izzad a tököm elején. Kellemes zene a háttérben, mintha a Keresztapából származna.

04 G-pont

Az előzmény és a cím alapján sejthető, hogy a közösülés a főszereplő. Mintha már más is rappelt volna hasonlókról.[Nincs semmi jobb, mint egy ringyó - Ganxsta Zolee és a Kartel] A refrén alatt Madam Imola hangja is itt van. A kazetta szerint Imola, de a tévében Ymolaként láttam. Mindegy. Részletkérdés. Szóval a Madam hangján kívül nincs más (komoly) gondom a refrénnel sem.

05 Huanita

A lemez egyik legrosszabb zenéje itt rejtőzik (saját álláspontom szerint). A Kartel latinos zenéje jobban tetszett. Alig tudok spanyolul, de ettől a halandzsa-szövegtől a falra mászom. Szex a téma, újra. És azt hittem, hogy a "kapise" olasz, nem spanyol szó. Mindegy. Az is latin nyelv. A zene akkor tetszene, ha hangsúlyosabb lenne a fúvós rész és visszavennének a gitárból és dobból.

06 A balhé előtt

Újabb közjáték. Ülnek valahol, és persze pénz kellene.

07 Mohaman movie: Jimmy, a szent

2001. január másodika óta többletjelentéssel bír minden, amiben előkerül Zámbó Imre beceneve. Mindegy. Lassú, kellemes zene. Mohaman nyugodt hangja. Édes női ének a refrénben. Hmmm. Ha macska lennék, dorombolnék. Ha sör lenne, akkor Stella Artois. Szóval jó.

08 A város, ahol élek

Épkézláb, érdekes, értelmes zene. Buli, fű, nők. Bár fentebb azt írtam, hogy nem új a téma, de azt mondom, megfelelő környezetben (dallammal) eladható, sőt, élvezhető. Tipikus klipre kívánkozó szám: jó zene, ami megragad az ember fülében és könnyen értelmezhető szöveg.

09 Kezeket fel!

Bulis zene, szerintem ez nem rap. Miről szól? Buli, és amit rejt: nők és pia. A géppel torzított hangot nem szeretem. Teljesen egyszerű a refrén, de kiválóan alkalmas a közönségkapcsolatok fejlesztésére. Nem tetszik, ahogyan Papa Jo rappel.

10 Funky

Végül is annyira nem rossz ez a zene, de nekem nem ez a funky, hanem a Flip da scrip vagy a Kool and the Gang. Mindegy. Itt is a nők és a pénz. Ismerős. 

11 Én ba..ni akarok veled

Az elején nemek harca, azaz veszekedés. A refrén géptorzította hang, véleményemet lásd fentebb. De lehet, hogy földhözragadt vagyok. Újabb szexes szám. Hmmm. A közepe-vége felé közjáték, két kan egy nővel.

12 1 éjszakai igazoltatás

Közjáték, rendőrhaverrel. Aztán:

13 Bekaszniztak a zsernyákok

Valami új mondanivaló is kellene a nők-pénz-erőszak hármason kívül. A refrén nevetséges, de ha velem történt volna hasonló, akkor nem lenne az, ebben biztos vagyok. Elég gyenge a szkreccs. Ülnek a zárkában és lebontanák.

14 Én láttam már

Megint érdekes, kellemes zene. Amatőr hangsúlyozás a strófákban és a refrénben egyaránt. A gazdagság mellett megjelenik a gettó másik oldala, a nyomor is. Smok rappelése nem tetszik, Mohaman jól csinálja.

15 Ugatnak a kutyák

Bakelit-hatás, a zene hasonlít a Kezeket fel!-re. Szokásos helyreraklak-szöveg. És persze a nők is szóba kerülnek. Na, meg a magyar könnyűzenei élet. Utóbbi kritizálása tetszik, Papa Jo szövegelése viszont nem.

16 Outro

Köszönetek sokasága. Család fontos. Zene háttérben.

A két fellépés és a kazetta alapján az a véleményem a Da Flava Családról, hogy akadnak rettenetes próbálkozásaik és vannak nagyon jók is. Idővel biztosan megtalálják a saját, eredeti és jó stílusukat. A honlapjukat pedig érdemes volt meglesni vmikor, bár egy ideje nem üzemel átalakítás miatt.

Azonban ez csak egy botfülű fehér srác véleménye. Mi a tiéd?

(vissza a kritikákhoz)