Bolondokháza 3.0 - Szaladgálj a folyosókon, senkit sem zavar.
intro
dalszöveg
lemezkritika
interjú
kép
guba zoli
link
mp3
szex
Bolondokháza 3 Lemezkritikák


Deego - Földalatti siker (2001)

Deego a Dope Beatz Entertainment egyik alapítója. A debütáló lemez (ez itt az) első, beharangozó dalával (Lábakat le) nyert meg magának. Azzal, hogy lendületesen, erősen, de nem törtető mentalitással mutatkozott be.

A szombathelyi rapper 1999 óta érlelte a dalokat, a lemez 2001-ben jelent meg, a 2004. márciusi Raplife-interjú szerint "jó 600 darab fogyott belőle, meg kb. ugyanennyien le is töltötték a netről."

Részemről ennyi a pályafutás ismertetése, mert Phreek a Nyugat.hu-n sokkal jobban oldotta meg ezt.

 

01 Lábakat le

A hiphop.hu-ról letölthető dal azzal fogott meg, hogy a több mint hét perces hossz ellenére sem volt unalmas. Helyette lendületes volt, egy magabiztos MC-vel, Süsü-bevezetővel, amin először jót nevettem, aztán nem zavart.

Deego szemrevaló technikával csalja ki a hangokat a PC-ből, gitár és szkreccs köszön egymásnak, nekik integet érkezéskor a sajátos hangszínnel rendelkező Deego a gumi-MC-ket rendbetevő sorokkal. Nem tudom ennél jobban megfogalmazni, mi tetszett meg azonnal Deego produkciójában.

"A mikrofonom lángol" - az első strófából idézett pár szó előrevetíthetné a 2004-es Lángol a májk dalt, "Én a mikrofont aranyozom rögtönzött beszéddel" - a freestyle-ra Phreek cikke is utal, kár, hogy nem hallottam azt a Rocksteady-adást.

"A kultúra virágzik, nincs mitől félni / Élnie kell, de csak ha te is akarod / Ha megfogod a karom, én megfogom a karod" - Deego nemcsak beszél az összetartásról, hanem tesz is: ott a DBE.

Ez itt mi más is lehetne, mint bemutatkozás, önmeghatározás, az önbizalom kinyilatkoztatása.

02 Csatorna (közr. Scoob)

Ezúttal másik szombathelyi srác is csatlakozik D. mellé. Végig olyan érzésem volt a szövege közben, hogy mindjárt belezavarodik. Nem közelíti meg színvonalban a vendéglátó MC-t. Lehet, hogy régóta gyakorolja már a szövegelést, de számomra úgy hangzik, mint egy ideges kezdő.

Az emlegetett vendéglátó az előbb jobb formában volt, mint most. Nem zavar, hogy deklaráltan magyangolt beszél (angol szavakat kever a magyar szöveghez): beat, style, crew, flow, fame game. Az idegen kifejezések szerepeltetésére egyrészt magyarázat lehet, hogy ezek a szavak már beépültek a szubkultúra (magyar underground hip-hop) nyelvezetébe, de még nem találtak-találtunk rájuk megfelelő magyar kifejezést. A másik magyarázat, hogy lusták vagyunk, nem is keresünk.

Az ütemmel semmi gond nem lenne, sőt - de mellé szerkesztett a csilingelés egy idő után unalmas. A refrén alatt felerősödő gitárt sem tudnám hová tenni, illetve nem tudom kötni a dal többi részéhez.

03 Ceremóniamasta

Deego a hip-hop színtérről fest képet, jelentős kritikával a már emlegetett gumi-MC-k felé. A refrén még jobban hangzik a strófáknál, a félig raggázással, félig énekléssel.

A zene a gépből kicsalt, de nem gépiesen hangzó ütemből és feszes fúvósokból áll össze. Érdekesen.

04 Rapvadászat (közr. Bobie, Ben)

Ben és Bobie a Dinasztiából. Hárman indulnak a semmitmondó szövegű MC-k levadászására. Picit lágyulunk, könnyedebbre vált a zene, de a mondanivaló marad kritikus. Sűrűbb ütem, kellemes dallam, ezúttal nem vagyok mérges a csilingeléstől, hanem tetszik.

Bobie szövegét egy leheletnyivel hangosabbra vettem volna, de lehet, hogy ehhez a zenéhez ez a hangerő illik. Bence és ő is határozottabban jobban élnek a szereplési lehetőséggel és nem méltatlanul állnak a mikrofonhoz. Deego változatlanul tudatosságra ösztönöz, saját stílus kialakítására, az elődök tiszteletére anélkül, hogy lopnánk tőlük - "Tisztelned kell az elemeket, embereket, nagy neveket / Táncosokat, lemezeket, ebből áll a felekezet (...) Ne pózolj, respektálj! Ne koppints, keress style-t..."

05 A kígyók mérgesek

Graffitisek, ez a ti dalotok. Tisztelgés a falakat, vonatokat, járműveket telerajzoló srácok előtt. A zene keményebb lett, jól illik bele a flakonok zörgése, az anglicizmus aránya a szövegekben jelentősen emelkedett, de még nem zavaró szintre.

Nem szeretem a tagekkel telefirkált hetes buszt, ezért hadd kössek bele Deego érvelésébe: "Ez a rajzforma a legősibb és nem tipikus / Hisz' már az ősember is összefirkálta a falat / Rajzolgatott, festett és felírt szavakat..." Az ősember a saját barlangját firkálta össze, nem? :) De az igaz, hogy ha a mai graffitisek csak a saját lakásukban festenének, a kutya sem tudna róluk, ezzel kielégítetlen maradna az egyik céljuk. De hagyjuk a graffitit, tudom, hogy nem érthetem meg a graffesek motivációját, nem mozdít meg az, hogy a falra írjam a nevem.

A művészi szintű rajzokat tisztelem, de a tömegközlekedési eszközöket tagekkel elborító, az üvegeket összekarcoló srácok nem fognka megbecsülést kivívni nálam.

Nem félreérteni: nem akarom megtámadni az egész graffitis bagázst, ez csak egy vélemény. :)

06 Itt a hip-hop

A bevezető KRS-One 1997-es I Got Next lemezéről származik. Újabb lassítás, billentyűk másznak óvatosan a fülembe, cin, egész jól megszólaló ütem.

És határozottan jól megszólaló Deego, amint a HH elemeiről beszél. "Há-há, te nem csak csinálod a hip-hopot, hanem te vagy a hip-hop. És mindenki, aki bent van a témában és mozog. Nagy üdvözlet és tisztelet!" DJ-k, MC-k, graffitisek és breakesek. Mindenki szóbajön. Teljes a körkép.

07 A nyugat mesterei (közr. Dinasztia)

Ha már kung-fus stílus, akkor a Wu jut eszembe elsőre. De ha már kung-fus stílus, azt kell mondanom, logikus volt kardvívásról szóló bevezetőt idetenni.

Az ütem egy fokkal tompábban szól, mint ahogy én keverném, de ez már tényleg csak szőrszálhasogatás, mert az ötösfogat dala az egyik leghangulatosabb a lemezen. A cimbalomra emlékeztető sáv merész, kellemes színfolt.

A már említett Dinasztia: Deego mellett Gomaz, Ben, Bobie, Sila. Gomaz szakasza halkan hangzik és olyannak, mintha nem is nyugodt lenne, hanem már-már flegma (ööö... valamivel lejjebb revíziót követtem el ezzel kapcsolatban), Ben része teljesen rendben, Bobie most nem győzött meg, a Rapvadászatban jobb napot fogott ki, Silának is azt mondtam volna a felvétel előtt, hogy több energiát vigyen bele. Deego hozza a szokásos szintjét, és ez nekem több mint megfelelő az elégedettséghez. Vegyes kép. Hmm, azt hiszem, legközelebb átugrom a közreműködőkkel tarkított dalokat.

08 Izgalmas dolgok

Igen, igen. Visszatérünk a gitárhoz, ezúttal RHCP-módra. Néhány hang ismétlődik, kellemetesen. :) Újabb percnyi békesség ez a dal. A témát pedig hagyjuk, ebben is különbözik a véleményünk, de ez nem baj. :)

09 Rapkonnektor

Puritán ütem. Gyorsan szalad. Mellé demóhangzású szintetikus zene jön. A mondanivaló ismét az értéktelen kacatot alkotóknak szánt kritika, és jelzés: itt vagyok, készüljetek: "De indul az akció, a pöcegödör-művelet / A zsinór megrántva, elmos a víz benneteket..."

A refrén félig énekelt fajta, a második szakasz a küldetéstudat megfogalmazása (dicséretes, kevesen rendelkeznek megfogalmazott küldetéstudattal), a harmadik üzengetés a kommerszebb térfél játékosainak, egy ügyes sor ("Most vagy nincs bőr a képeden vagy a bőrödön van kép...") és pár név a föld alól. (Mert a zene a föld alól jön.)

10 F.A. siker / RapXkluzív vagyok

Filmhez illeszteném ezt a vonós zenét. Illetve filmet tudnék látni mellé. Deego egész ügyes ütemet csiholt mellé a PC-ből. (Bence édesanyja mondja a refrén végét.)

D. rapxkluzív, a címzett gyengébb, a sikert hajszoló MC-ket próbálja oktatni őszinteségre, saját hang kialakítására.

11 Ja, ja (közr. Sila, Gomaz)

A Dinasztia-srácok megint benéztek pár percre Deegóhoz. Itt is cseppnyi filmzene-érzésem van, ehhez jön a Deego-féle dobtusa.

Sila, ne haragudj, de most én mondom neked, hogy "Már régen sem tudtál rímelni, hát még most mennyire nem megy", legalábbis rám nem hat, illetve mégis, csak nem úgy, mint szeretnéd.

Deego ismét kiválóan raggázik a refrén alatt! Bár ezt felesleges is mondanom, mert triviális. A strófájában is továbbviszi, kisebb sikerrel, de azért...

Kezdek rájönni, hogy Gomaz nem is unja, csak a beszédstílusa olyan, mintha unná. Azt pedig nehéz levetkőzni.

12 Mozgass valamit!

Mozgalmi (összetartásra szólító), megmozgató dal. Nyersebbre szabott zene, az ütem pattogásáról egy lendületes kosárlabdameccs jut eszembe...

Üzengetés a Da Flava-katonáknak, Kartelnek, Dopemannek. Tisztelet Az Idő Urai, a Chump'yanz, a Rebellió, Tribe, Sog, Sikztah, Sila, Gomaz, Emir, minden MC, DJ, breakes, graffitis felé. Közösségi tudat.


Itt a hip-hop: Lábakat le, Ceremóniamasta, A kígyók mérgesek, Rapvadászat, Itt a hip-hop, A nyugat mesterei, Izgalmas dolgok, F.A. siker / RapXkluzív vagyok,

Izgalmas dolgok: Csatorna, Rapkonnektor, Ja, ja, Mozgass valamit!

Csatorna(töltelék): ugyan már.

A Földalatti siker nevéhez illően maga mögé tudna utasítani számos lemezt, és ez a megállapítás akkor is megállja a helyét, ha nem kizárólag szólópályára lépett, elsőlemezes előadók lemezeihez hasonlítjuk. Nem hibátlan, de nem is lehet ilyesmit elvárni. Sokféle, de egységes anyag. Nem annyira szerteágazó, hogy a szétesés veszélye fenyegesse. A zene nem három perc alatt összedobott fércmunka és legtöbbször nem hangzik úgy, mintha PC-vel rakták volna össze. Többnyire nem demoszintű a hangzás - ügyes vagy, Deego.

Szombathely hangjának nyilatkozata szerint példaképei többek között KRS-One és Mos Def (gy.k.: intelligens rapperek, az ún. tudatos hip-hop művelői). Az előbbivel magyarázható és tiszteletadásként fogható fel az Itt a hip-hop elejére átemelt betét. A szombathelyi srác rappel és raggázik, gyorsan és magabiztosan, nem veszti el a ritmust, a rímek is ülnek. A mondanivaló kritikus, de nem olyan arányú a téma a szövegekben, hogy túlsúlyba kerüljön és unalmassá váljon. A témák között - a kritikához kapcsolódóan is megemlítendő, hogy - előkerül az ún. fame game is, azaz a hírnévért folytatott játszma. Deego számára a rappelés nem a hírnév hajhászásáról szól (ilyen példaképekkel furcsán is venné ki magát, ha az lenne a célja) és óva inti azokat az MC-ket, akik nem belső késztetésből (őszintén, lelkesedésből) ragadnak mikrofont, hanem a "fame game"-et választják.

A lemezről és tágabb értelemben Deego munkásságáról alkotott véleményemet nem tudnám jobban megfogalmalmazni annál, amit ő emleget a nyitódalban: "nem jellegzetes, mégis igencsak kellemes". Nem passzol a hazánkban a tévéből-rádióból hallható magyar hip-hophoz, emellett az underground színtéren is sajátságosnak, egyedinek hat. Csak így tovább. :)

Létrehozva: 2005. 09. 10. Legutóbbi módosítás: 2005. 09. 10.

Azonban ez csak egy botfülű fehér srác véleménye. Mi a tiéd?

(vissza a kritikákhoz)