Bolondokháza 3.0 - Szaladgálj a folyosókon, senkit sem zavar.
intro
dalszöveg
lemezkritika
interjú
kép
guba zoli
link
mp3
szex
Bolondokháza 3 Lemezkritikák


Busman - Happy metal (2001)

A '99-es gólyatáborban kezdődött. Ha jól emlékszem. Po végig részeg volt, és elnyerte a szimpátiámat. Mondta, hogy van egy bandája, Busman a nevük. Azt is elmondta, milyen lemezborítót szeretnének, de azt nem jegyeztem meg. Valami leves volt, azt hiszem.
A Busman akkor került elő újból, mikor Po megtudta, hogy kritikákat is írok. Baráti vélemény-nyilvánítás ez a lemezről, legalábbis annak szánom. Hogy mi lesz belőle, az nem tőlem függ. Nem tudom, hogy mire számítsak, mert bár Anitával is tárgyaltam a dologról, ő sem adott támpontot. Meglátjuk.
A lemezborítót maga Po hajtogatta össze a HÖK-irodában. Egyébként fekete-fehér montázs. A lemez felülete puritán.

01 Herrenübergrössenbekleidungsgeschäft

Gitár beköszön, halkan, majd lágy cintányérok. Eredeti rockzene, elején suttogó szöveg, majd hangosabban ugyanaz. A ritmus kellemes, de semmi újítást nem tartalmaz. Nem tudom pontosan meghatározni, hol hallottam hasonlót. Megjelenik az a fajta hangsúly a "Kill the rage" résznél, amit nem bírok. Aztán szerencsére visszatér a normális és kellemes beszéd. Illetve a suttogás. Az indítja a második szakaszt. Eztán pár pillanatra lelassulunk. Tempóváltás, ez tetszik. Majd mintha másik szám kezdődne, avagy mintha elvesztették volna a fonalat. Vagy a fejüket. Hmmm. Merész váltás. Visszatérünk az eredeti vezérfonalhoz, megnyugodtam. Keretes megfogalmazás, a kezdő strófa zárja a dalt. Azt hiszem, több hangot kéne tenni az énekre és leheletnyit le kellene halkítani a zenét. Legalábbis ezt mondanám, ha egy picit is értenék hozzá, és így nem jogos és szakértő a hozzászólás.

02 Á la ska

Gyorsabb, ugrálós kezdés, majd virtuóz és könnyed lazulás. Visszatértek a hippik. Aranyos és üdítő vállalkozás. Azt hiszem, ez a happy metal. Behoztak némi kemény, pár szavas hörgést, a hozzá való zúzós zenével, de most vissza a könnyedebb hangzáshoz. A "Turn around I'm already gone" sort mintha fájdalmukban énekelnék, de nem tudom, miért fáj nekik ez a szám, mert egyébként kellemes. Váltakozó kemény és könnyebb ritmus. Azt hiszem, semmi köze a ska zenéhez, de érdekes lenne egy ska-metál összevonás.

03 On the road - S'mlékem

Gitárszóló kezd, bekapcsolódik a dob és a cinek, megy egy ideig, ez így jó. Majd első strófa. Ez hasonlít ahhoz, ahogyan egy magyar hardcore-együttes elképzeli, hogy kéne. Azt hiszem, Superbutt volt, az egyik klipben ilyen volt a duma. Kissé elfojtott hangú kántálás. Majd kellemesebb és jobb zene, jó gitár. A harmadik strófánál kezdődik az igazán profi zene. A gitárszólók tetszenek. A "Let's take a ride" refrén nagyon nem tetszik, ne haragudj, Po. Javít rajta a harmadik versszak többszöri megismétlése. Ez az "I know I had to..."-szöveg nagyon tetszik. A háromnegyede körül mintha elfáradtak volna. Eztán beleugrunk egy elektromos kísérletezésbe. Ezt a zenét egy külvárosi lepattant diszkóba tenném, hajnali fél négyre. Majd valaki kiabál. Azt hiszem, nem bírja a gépzenét. És másvalaki igazi gengszter. Elfojtott hangon.

04 Hohsikurtl

Azt hiszem, Bon Jovira hasonlít a kezdet. Azt' ugrálós-zúzós bulizene és érthetetlen strófa-hadarás. Amatőr. Pillanatnyi ritmusváltások, majd vissza az ugrálásba. Mintha még nem jöttek volna rá, milyen legyen a szám. És egyszercsak a bal hangszóróban megszólal egy nagyon jó gitár. Majd a háttérben valaki óóóó-zni kezd, elég gyengén. A vége, a "This is my way"- szöveg tetszik. A leges-legvégén tiszta gitárzene, a kellő helyen megtámogatva dobbal és cinekkel, ez is tetszik. Ha azt akarták mondani, hogy a dallamos gitárzene bekaphatja, akkor tisztán érthető az üzenet.

05 Herrenübergrössenbekleidungsgeschäft - DJ Black feat. DJ Barát rrsd mix

Kisérletezés az első szám új gatyába rázására. Felgyorsított változat, vicces. Mintha bekapta volna a szalagot. Ha fügét akarnak mutatni a zeneiparnak, arra tökéletes.

Azonban ez csak egy botfülű fehér srác véleménye. Mi a tiéd?

(vissza a kritikákhoz)