Bolondokháza 3.0 - Szaladgálj a folyosókon, senkit sem zavar.
intro
dalszöveg
lemezkritika
interjú
kép
guba zoli
link
mp3
szex
Bolondokháza 3 Lemezkritikák


Brash vs Joeker - Magyar hip-hop remixek (2004)

Rendben, Eckü, most ez az érdekes lemez kerül sorra. :)

Amíg el nem feledem, és hátha valaki nem tudja: Brash és Joeker a Hősök nevű közösség tagjai, Mentha és Eckü mellett. És nem feledkezünk meg DJ Geryssonról sem - tőle feltétlenül ajánlott a Mixtape 4 my friends, letölthető a Hősök honlapjáról.A gy.k.-rovat, a tiszteletadás és a kultúrnevelés ezennel letudva.

MHHR: a lemezen a két Hős a magyar underground hiphopba tartozó előadók (nem fogok rangsort felállítani, ezért jöjjenek ABC-sorrendben: Akkezdet, ArtosCsaba, Bobakrome, Connections, Deego, Duffchy, Fankadeli, Különvélemény, Landi, Minimal Project, Muppet Show, Raptorz, Sikztah, Siska, Sog) dalait gondolta újra, kakukktojásként itt van egy-egy Animal Cannibals- és egy Sub Bass-nóta, ráadásként három szerzemény a Hősöktől, illetve a fentebb emlegetett Menthától és Eckütől. Szkreccsek: DJ Gerysson. Bevezetővel és utóhanggal összesen 22 tétel. Normális borítóval. A Hősök mellett honnan akad még erre is időtök, energiátok? Gondolom, a lelkesedés az, ami hajt. Ismerős érzés.

01 Intro /Joeker/

Fuvola? A szkreccs biztos. És Nyugat-Magyarország fiai, a Veszprém-Pétfürdő tengely képviselői, a Hősök is - "Veszprém és Pétside szövetségre lépett" - ha jól emlékszem a szövegre.

02 Akkezdet Phiai - Hogy üssön /Brash/

Az eredeti változat megjelent Akkezdet nagylemezen, 2004-ben.

 

Idézem azt, amit Akkezdetről és a remixekről szóló cikkben már leírtam: "Brash, a Hősök tagja gyúrta át az egyik kedvencemet, zongorával és hangmintákkal (női vokál és a refrént adó férfihangok) fűszerezve. Eddig úgy éreztem, hogy valami olyasféle kötődés (vagy összhang) áll fenn a Vákuumosok között, amitől egyértelműnek hittem, hogy külsős nem tud olyan szintű remixet készíteni, mint ők egymásnak. Ennek ellenére azt kell mondanom, AZA változata kevésbé tetszik, mint ez."

 

Azóta a terjedelmesített (hosszabban kitartott) ütemre is felfigyeltem, jó az.

03 Landi - Senki /Joeker/

Évente (vagy még ritkábban) futok össze Landival, és mindig zavarba jövök: mindketten egyre kövérebbek vagyunk. De nem ez a lényeg, hanem ez a dal, az Odüsszeia után szabadon Senki címmel.

Landi eleget tesz Nas 1994-ben elhangzott felszólításának - Represent! Represent! - és képvisel. Az elégedetleneket, megkeseredetteket, akikre senki sem figyel, ezért senkinek érzik magukat.

Egész fantáziadús és csilingelő muzsikát pakolt alá Joeker, Landi hangja is tisztán szól, az egész jól van keverve (egyébként is kijelenthető, hogy az egész lemez bizonyíték: az underground státusz nem egyenlő a pincehangzással).

04 Muppet Show - Gondolat /Brash/

Próbáltam utánamenni a Muppet Show részleteinek, de a http://paravankru.uw.hu oldal e sorok fogalmazása környékén nem volt elérhető. De mintha lenne tőlük letöltött demóanyagom... Hmm. Igen, van. Megtaláltam. Négy dal 2004 elejéről, illetve 15 percnyi hanganyag, biztató és közönyt kiváltó jelekkel egyaránt.

Ez a szerzemény kiforrottabb, mármint az MC-k érdekesebben, érettebben szövegelnek, bár nem tudom, ez a Gondolat mennyivel később született, mint a letölthető demók. És majdnem megfeledkeztem a refrénről: klasszisokkal hosszabb, mint az átlag. Ez jó. :)

Brash zenéje kedves zongorából és trombitából andalog elénk, kellemes elegy. (Szeretném, ha ilyen zenét tudnék írni.) Ráteszi az átlagos ütemet, de itt és most nem is kell különlegesnek lennie, mert a többi összetevő elég jó ahhoz, hogy elég jó legyen az összesség. Az Idő Urai jutnak eszembe, de nem tudnék egyértelmű indokot mondani, miért...

05 Deego - Csak egy levél /Joeker/

Az eredeti változat megjelent a Pro és kontra nagylemezen, 2004-ben.

Kezdem azt hinni, hogy Brash és Joeker zongorafixáltak (vagy szívesen nyúlnak komolyzenei eszközökhöz), és örülök, ha jól érzem. Lazán passzolgatja egymásnak a ritmus labdáját a zongora, az ütem és a refrén alatt beszálló hegedűk (szeretek képzavarokban fogalmazni).

06 Siska - A reppek ura /Brash/

A Feenoochikat csak egyszer hallottam, Kölcsey Pinceklub, a többi fellépő: Landi és Animal Cannibals. Két laza srácot láttam, határozott mondanivalóval és kidolgozott zenével, tucatnyi főből álló lelkes rajongótáborral, egy dalra emlékszem, Öltönyök öltönye. Hmm, Siska mostanság mintha egyedül próbálkozna - meg kéne hallgatnom azt a Saláta-adást, amiben erről is nyilatkozik.

Másfél percnyi szelet a remixfelhozatalból, mindössze egyperces rappel, de ebben a rövid szakaszban annyi a feszültség és energia, mint egy RATM-lemezen, és mégsem szalad szét az egész céltalanul. Stabilan kap szárnyra a TB-i angyal. Zongora szól alatta megin', persze, és lendületet veszünk, nem árt az.

07 Animal Cannibals - Remélem /Joeker/

Az eredeti változat megjelent a Mindent lehet - Stílusok keverve nagylemezen, 2002-ben.

Óda a depresszióról. A lendületet felejtsük el, ez fotelben elfekvős dal. Belassult ütemek, visszafogott dallam, lassan felmondott szöveg. Két és fél perctől a végéig táncolható azütem, hogy meglegyen a pozitív kicsengés.

08 Minimal Project - Forintos /Brash/

Zongorafixációt emlegettem? Ismét tettenértem. És mégsem unalmas. Minimálütem, az MP-hez illően. Női hang dúdolgat, simogat, vigasztal itt-ott.

Újabb borongós nóta, múltidézéssel, életigazságokkal, "nem a házibuli csúcspontja" (© Fanka) - de miért is kellene annak lennie?

09 Sikztah - Igazak /Joeker/

Az eredeti változat megjelent a Velem vagy nélküled? nagylemezen, 2002-ben.

Siskához hasonló energiával jön Sikztah, rövid betéttel, egyedire csavart rímekkel és szövegtempóval, erős dobbal, bólogatok.

10 Különvélemény - A bizalom ára /Brash/

Azt hiszem, nem vet jó fényt jelen sorok szerzőjére, ha bevallja zenei tájékozatlanságát és azt, hogy semmit sem tud a Különvéleményről... De most már mindegy.

A csapatnév tán a fősodortól való távolságtartást jelezheti. A szövegek elidegenedést képeznek le, a női hangot tartalmazó hangminta az eltávozott Nina Simone-t idézi nekem. Az ütem átlagos, mellette zongora csoszog lassabban és dallamot hallok a háttérben, máris bólogatok némi elismeréssel.

11 Fankadeli - Vicces repp /Joeker/

Az eredeti változat megjelent a Viszem a balhét nagylemezen, 2004-ben. (Jé, arról még nem is írtam.)

Fanka visszavonhatatlanul beépült az életembe, már az asszociációk terén is: Kecskemétről már nem csak Szasza (köszpussz!) jut eszembe, hanem ez a lurkó is.

Vajon hányszor emlegetem még a zongorát Brash és Joeker párosával kapcsolatban? :) Hegedűkről is beszélhetünk.

12 Duffchy - Köszönet érte /Brash/

Az eredeti változat megjelent a Pro és kontra nagylemezen, 2004-ben.

Vajon hányszor emlegetem még a zongorát Brash és Joeker párosával kapcsolatban? :) Az első tételhez hasonlóan ott marad a fülben az ütem, élvezetes, hogy több rétegből áll össze a zene... Anélkül, hogy feleslegesen bonyolult lenne.

13 ArtosCsaba - A penge élén /Joeker/

Az eredeti változat megjelent A penge élén EP-n, 2004-ben.

Rutint érzek. Nem alaptalanul. Csaba már ismeri a határait és azt, hogy mire képes. Már nem folytat kísérleteket, hozza azt, amit tud. És ez elég az elismeréshez.

Programozott dob, de nem feltűnően gépies. Dallam szálldogál mögötte, kellemesen.

14 Sog - Mindig új /Brash/

Az eredeti változat megjelent a Velem vagy nélküled? nagylemezen, 2002-ben.

Mielőtt még belekényelmesednék a hegedűk adta dallamba, elpáhol az ütem. Géppel átkevert női hang. Sog néhol mintha nem érezné a ritmust.

15 Sub Bass Monster - A mindent vivő sláger /Joeker/

Az eredeti dal albumközi kislemezen szerepelt, kukoricapehely-dobozokban került terjesztésre. Vicces.

Zon. Go. Ra. Könnyedebb muzsika, poposan egyszerű ütem, ezt tényleg Sub Basshez igazították. Refrén alatt a Kannibálokhoz illő torzított effekt. Mmmm. Összehúztam a szemöldököm, bár Rózsa Sándor biztosan több meggyőződéssel tenné ezt. A mindent vivő slágerrel pont az a bajom, hogy az, ami.

16 Connections - Rapstar /Brash/

Az elit győri alakulat szövege alá is mi került? Zongora? Hegedűkkel? Határozott ütemmel.

Rizkay jobban szájdobol, mint ahogyan szövegel. Jár egy jó pont a szkreccsért a refrén alatt! Deego, minden tiszteletemmel együtt is most az egyszer határozottan adnék egy körmöst a magyangol szövegelésért. De mielőtt elkezdenék mérgelődni, ismét jár egy jó pont a szkreccsért a refrén alatt. És mielőtt megorrolnánk egymásra a Connections tagjaival, maradjunk annyiban, hogy nem szerethet mindenki. Egyszer talán megkedvelem a dolgaitokat, srácok. Nincs harag.

17 Bobakrome - 10 deka /Joeker/

Hormon terjeng a levegőben, tavasz és párosodási igény. És Bobakrome egyéni, súlyos rímvilága terjeng az éterben. Ehhez képest egész könnyedre szabták a zenét, alig nyom 10 dekát. De tetszik ez a kontraszt.

18 Raptorz - Ryzo szóló /Joeker/

Játékos a zene, mint egy frissen befogadott kiskutya, akire akkor sem tudunk haragudni, ha rögvest szétrágta a kedvenc papucsunkat. Joeker és Ryzo pedig követnek el olyan hibát, hogy szétszednék a papucsot, hanem világos elképzeléssel jönnek, megfelelő megvalósítással.

Joeker elaltatja az éberséget a zenével, amíg Ryzo ragadoz, levadássza a gyenge MC-ket. Aha, értem már a haditervet. Ez a lemez darabokra szed, ahogyan Gerysson szkreccse szeli azt a pár másodpercet.

19 Outro /Brash/

Visszhang, minimálütem. És visszatér a zongora, sokadszor. Kellemes pihenés.

Nem látszik a lemezen, hogy Brash és Joeker igahúzásként fogta volna fel.

Ráadás: 20 Hősök - Élmény /Brash/

Hősök és közönség egymásra utalva létezik. És a találkozás élmény. Ez is.

Jól áramló dallam, magabiztos ütem (bár semmi különleges, de most ez is elég). Tempóváltások néhol.

Ráadás: 21 Mentha - Lelkiismeret /Joeker/

Hegedűbetét, halkabb, egyszerű ütem a Mentha-szólóban. Értelmesen szól az elvileg magától értetődően követendő normáról.

Ráadás: 22 Eckü - Értelmes? /Brash/

Mérgesebb Eckü a lelkiismeretes Mentha után. Nyersebb ütem, dallamra ne számíts, a fenyegető hangulatú hegedűt ne nevezzük dallamnak.

Eckü a zenei színtér állapota miatt mérges, most adja ki a dühét.


Élmény, köszönet érte: Intro, Hogy üssön, Senki, Gondolat, Csak egy levél, A reppek ura, Forintos, Vicces repp, A penge élén, 10 deka, Ryzo szóló, Outro, Élmény

Kéne hozzá még valami, hogy üssön: Remélem, Igazak, A bizalom ára, Mindig új, A mindent vivő sláger, Rapstar, Lelkiismeret, Értelmes?

Senki se hallgassa meg: ---

Pozitívum, hogy nem műanyag MC-k szövegelnek a lemezen, tehát nem érződik erőtlennek, unalmasnak a 22 tételből álló lemez. Brash és Joeker tudnak válogatni a palettáról. És - mint mondtam - az undergroundba tartozás nem jelenti azt, hogy sufniban felvett hangminőséggel kell előállni. Ez a két srác odafigyelt, dolgozott, az eredmény pedig még akkor is figyelemreméltó, ha valakinek nem rokonszenves a Hősök-srácok zenéje vagy az egyik-másik rapper stílusa.

 

Azt is el tudom képzelni kritikaként, hogy valaki azzal jöjjön: ez a lemez is az underground brancs belterjességét bizonyítja, mert ugyanazok az arcok kaptak helyet rajta, akikkel mindenhol lehet találkozni, vagy akik a Hősök barátai.

 

Nos, belterjességre azt tudnom mondani, hogy a magyar underground hip-hop szereplőinek száma nagy, de nem annyira, hogy el lehessen menni egymás mellett anélkül, hogy észrevennék egymást. És az itt szereplő arcok nem feltétlenül csak a Hősök barátai, szerintem arról van szó, hogy ők azok, akik 2004 környékén értékelhető anyagot tettek le az asztalra.

 

Ha valaki teljesen más arcok összehívásával ugyanilyen szintű remixlemezt tud összehozni, azt is megfelelő elismerésben részesítem majd, nem kell hozzá a eredetigazoló pecsét a Hősöktől. Hajrá! Legyen tele az éter jó ütemekkel.

 

URL: Hősök / Wacuumairs / Night Child / Dope Beatz / Mecca / Animal Cannibals

 

Létrehozva: 2005.09.16. Legutóbbi módosítás: 2005.09.16.

 

Azonban ez csak egy botfülű fehér srác véleménye. Mi a tiéd?

 
(vissza a kritikákhoz)