Bolondokháza 3.0 - Szaladgálj a folyosókon, senkit sem zavar.
intro
dalszöveg
lemezkritika
interjú
kép
guba zoli
link
mp3
szex
Bolondokháza 3 Lemezkritikák


Akkezdet Phiai - Akkezdet (2004)

2003. szeptemberében már biztosan tudtam Akkezdet Phiai létezéséről (Landi említette e-mailben, hogy érdemes őket beszerezni, és ha valamilyen külföldi megkérné, hogy mutasson magyar undergroundot, ők lennének az elsők), de nem sejtettem, mire számítsak. :)

Majd az egyik korai Raplife-ban láttam a srácok hirdetését, egy lakásban pózoltak a fotó kedvéért (illetve nem is, Said és az Újonc nem pozőrök), barnás színek közt. Ott volt szó arról, hogy lesz lemezük. (Ez a kép köszön vissza a belső borító egyik lapjáról is.)

Később próbáltam valami képet alkotni róluk a Wacuum-honlapról leszedett zenék (Akkezdet, Pesti események, Tartsd meg a távot, Van gond) alapján. Rögvest rajongani kezdtem Akkezdet Phiaiért az erőlködés nélküli, asszociatív szövegelés és a szokatlan, nyers, pimasz ütemek okán.

Úgy rémlik, hogy a Hiphop.hu fórumán néhány hozzászólásból értetlenség szűrődött ki, mármint erre következtetek a "Miről szólnak Akkezdet-szövegek?" topikcímből. Igaz, hogy nem lehet egy bizonyos, következetesen végigvezetett témát megragadni Akkezdet-szövegekben, magyarán nem a kohézióról híresek a dalszövegek. De engem ez nem zavar. Az a véleményem, hogy ezeket a szövegeket nem érteni-megfejteni kell, hanem érezni. Élvezni.

Mindig mindenki csak arról beszél, hogy mindenki más csak fake MC, és majd ő megmondja, hogyan kell ezt csinálni. És közben senki sem mondja meg. Erre itt terem ez a két srác és anélkül, hogy bárkit is becsmérelnének, megmutatják, hogyan lehet/érdemes ezt jól csinálni. Görcsölés nélkül. Már akkor is illene megemelnem a kalapomat, ha csak ennyiből állna Akkezdet erénye.

Elég kritikus tudok lenni, de most azt mondom: nem találtem elhibázott rímet vagy ütemet ezen a lemezen. Hozzátenném, hogy nemcsak ebben a vonatkozásban igényes Akkezdet LP: profi csomagolást kapunk a profi hanganyag mellé. A mellékelt információkból megtudhatjuk, hogy a borítót (melyen Akkezdet-srácok robotként díszelegnek villámokkal szabdalt, setét égbolt előtt) bizonyos moto tervezte. A zenéket Bent-A-meg-az-I-két-ponttal-kint-S-D hozta, kivétel: Van gond (Fari [Streetnoyz]). Két nyers demoverzió (Bosszant akkezdet, Van egy gádzsi) is szerepel az albumon. Bobakrome volt a producer, a szkreccsbetéteket pedig a DMC-győztes Vynil Warriornak, Q-Cee-nak köszönhetjük.

"Szenk jú mindenkinek, aki kihagy egy lapítós mokit, hogy támogassa a lemezt." - srácok, egy ilyen lemezt érdemes támogatni. Részemről a köszönet. :)

01 Intro

A bevezető ízelítő abból, mi vár ránk. Egymásra halmozott szövegrészletek néhol darabokra szkreccselve. Jézus! Már akkor libabőrös vagyok, amikor oda érünk, hogy "ez nem rivalizálás, hanem rímelés..." A szövegek mögött mintha hegedűk sírnának? Remek. Borzongatóóóó.

02 Akkezdet...

Az egyik első dal, amit Akkezdettől hallottam. Már akkor megfogott. Pozőrök és birkák számára gondolatébresztő, majd itt a kezdet, itt a kezdet... Kezdődhet a laza átkötésekkel létrehozott asszociatív rímek sora, Újonc és Said leteszi a névjegyét, én meg az államat. Szép kis munkamegosztás. :) Szóval a Zöldfülű jött, elgázolt és próbálok feléledni.
Kosaraztok, srácok? Erre következtetek a cselek leírásából.
Kálvin tér és a IX. kerület szülöttje üdvöt küld az otthoniaknak. És igen, egy ideje már egyetlen Elem sem Fürkész...

03 Pesti események

Az Újonc beteg szövegei (mer' csak krétát eszik), üdv a hetedik kerületnek, Solymárnak, Kispestnek, és az a rím, amitől ismét elfutott a libabőr: "legalább négy dzsót hozz / a légyothozz / mer' kicsontoz Akkezdet".

04 Vers mindegy kinek

Elhiszem, hogy ezt elég nehéz lehet megemészteni, megérteni. De kérem, ez nem megfejteni való szöveg. Több, mint látszólag összefüggés nélkül egymásra halmozott szavak, képek gyűjteménye. Nem tudom egyértelműen megfogalmazni, mitől tűnik számomra többnek az egész, miért szerepel ott az a "látszólag" szó. Azt hiszem, ha valaki más állna elő ilyen szövegekkel, azt mondanám, ez hülye. De Akkezdet-srácokhoz valahogyan ez illik, itt a beszélő személye hitelesíti a mondanivalót.

05 Lé

Újabb libabőr, mikor meghallom a ütemét... :) A kezdő hangok okán a Vadnyugaton érzem magam, pedig ez a Vadkelet. Egyszerű és ismétlődő zongora hallik, jól működik. Saiid, jól érzed, meddő népnek hiába magyarázol, csak azt fogják kérdezni, "Miről szólnak Akkezdet-szövegek?" Részemről nem gondolkozom ilyeneken, csak próbálom tartani az államat Said és az Újonc rappelése okán. A szövegek emlékeztetnek Para-Kovács szétszívott ihletésű novelláira.

06 Alko-hol? (skit)

:D Én is megszomjaztam, meleg van, sörözős idő...

07 Oldalwiz

Fúvósokat hallok? Meglepő. Ismét kosaras utalások. A verdalovasító rímcsoport beleégett az emlékezetembe, és nagyon jót mosolyogtam a "bármikor meglátok egy váll-lapot / állandóan áll a bot" sorokon. Kreatív!
Látom magam előtt, hogyan Akkezdet-koncerten kinyújtja a nyevét a sok anya, akinek magyar az anyanyelve... :)
Telki? Rémlik két buli Telkin, még főiskolás koromból. :D Atomfoci, karaoke, ébredés a kertben.

08 Motozás a kopó már örül (skit)

Úgy tudom, a közjátékok egy része Mathieu Kassowitz filmjéből, a francia Gyűlöletből (La haine) származik. Biztosan ez is onnan került ide. Le kéne már akasztanom valahonnan azt az alkotást.

09 Van gond

Már Tribe is megnyert magának azzal, hogy Hofi mondandóit használta fel hangmintaként, Akkezdet-srácok sem járnak jobban ezzel a tettükkel. :) A Hofi-idézethez illően a nép éhendögléséről, korrupt polip-típus politikusokról hallunk. Q-Cee szkreccsei természetesen most is ott vannak, ahol és úgy, ahogyan kellenek.

10 Anyámra (skit)

Ott volt a tegnapi tehén.

11 2 ponttal

Gitár kezd, majd nem dumálok bele, OK. Ez a te számod. Inkább róla dumálok. Jazzes! Ennek örülök. :) Bár nem várnék el jazz-rappet Akkezdettől. Előre- és visszautalnak a többi számra, amennyiben innen-onnan kölcsönöznek szövegrészleteket (Tartsd meg a távot, 2 fél, Phasskivan, Van gond, Oltassz, Pesti események, stb.). Így is kerek egésznek tűnik ez az elegy.

12 Újítanék

Kamu hip-hopnak alkonyat. Said, szeretem, ahogyan a saját alapra a szöveget leteszed. Lassulunk valamelyest. Újonc egy strófán belül 32 rímet talál arra, hogy Akkezdet (és nem tűnik erőltetettnek). Szinte már nem tudok mit mondani, legfeljebb azt, hogy mesteri, de az sem megfelelő szó erre.

13 Bosszant akkezdet

Rájöttem, honnan származik az a pár szó, hogy "Bosszant akkezdet": a Firmától hangzott el a Showhaizay elején. Ismét hangkollázst kapunk, tetszik ez a csapongó egyveleg (is). Az "edzett, kőkemény" szavakat nem Bobakrome szájából halljuk? Q-Cee szkreccs-orgiába zülleszt minket, és ez így van jól. :)

14 Az elvarázsolt dollár

Mi mindent lehet venni a pénzen? Beteg a refrén, de tetszik... Ütemváltás következik be a "temérdek elcsalja az adóját" szavaknál, tetszik. És szinte követhetetlen névsor: High Hefner, Sunz of Man (újabb jó pont a Wu-utalásér', srácok), Totó, Don Quijote, Sancho Panza, Don Vincenzo (talán Corleone?), Talib Kweli, Mos Def, Marylin Manson... És a francia rappereknél hallható szótagfordítással él Saiid, hogy kijöjjön a rím: "plast-a-hansa".
Elismerő csettintésre ösztökélt ismét pár sor: "Said a pályán, négy negyed, nincs apelláta / vagy lelépsz, vagy lenyeled, mind a Capellába'"

15 Beteg vagy (skit)

Nem, sajnos még nem találkoztunk. Ideje lenne megnéznem Akkezdet-srácokat koncerten is. A 2004-es Szigeten szinte sikerült.

16 Van egy gádzsi

Sejtettem, hogy a nők is előkerülnek majd. Akkezdet-srácok egy teljes dalt szentelnek a témának. :) Nagyon jót mosolyogtam, a Tapolca-fakocka párhuzamon főleg.
Ha ez alapján ítélném meg a magyar nőket, elszomorító lenne az összkép, bár attól függ, ki mit akar.
Mielőtt valaki magára veszi és hímsovinisztának bélyegezne engem vagy Akkezdet-srácokat, azt mondom, csak azt lehet ilyesmivel megszégyeníteni, aki alkalmas erre és hagyja is. Én sem venném magamra, ha valaki hímsovonisztának nevezne, mert tudom, hogy nem vagyok az. :)

17 Hozzám beszélsz? (Skit)
Nem.
18 Phasskivan

Tetszik ez az érdekes (vadóc) alap... És a lokálpatrióta hozzáállás is. "Nem figyelsz a passzra" - újabb kosárlabdás utalás? A második versszaknál ismét felbukkant rajtam a libabőr, már nem is számolom, sokadszorra. Raekwon emlegetésével további rokonszenvre számíthatnak tőlem Akkezdet-srácok, de ettől a strófától egyébként is.

19 Habi steez

Másfél perces Újonc-szóló. Hadd jegyezzem meg: aki ilyen jól tud fogalmazni, az ne jöjjön a "faszom, geci" párossal, próbáljon meg ennél tovább menni. Egyébként tovább is megy a hátralévő időben. OK, sejtem, hogy a trágárság is hozzá tud tartozni a raphez, egyébként nem is zavar, de itt és most öncélúnak, értelmetlennek éreztem. Bocs.

20 1 hét (Skit)

"Ballantines!" :DDDD "Hatost dobtál?" :DDD Eszméletlen szövegek. A jelek szerint ez a közjáték már az "1 hét" című filmből származik, Akkezdet szállította hozzá a zenét.

21 Tartsd meg a távot

Komolyan mondom, ha másnapos leszek és zargat valaki, ezzel a refrénnel fogom elzavarni. Ismét magával sodort a rímek egyedi halmaza, csak kapkodom a fejem, mire feldolgoznám az egyiket, már soroznak a másikkal... Ilyenkor érzem mázlinak, hogy a lemezhez szövegkönyvet is mellékeltek.
Said, Wu-Wear a cipőd? :D Újabb jó pont. (Egyébként ez alapot is Wu-Tangesnek érzem ebben a nótában, de lehet, hogy csak én magyarázom bele mindenbe a Wu-mániámat.)
Said, a húsz óda közül jelen sorokból áll össze az egyik...
Azt hiszem, bárki mástól hülyén hangzana a "szar" helyett "kakit" mondani, de tőlük ez az eufémizmus is elmegy.
Azt is határozottan hiszem, hogy Q-Cee-n kívül senki más nem tudna több mint másfél percig szkreccselni egyetlen mondatot anélkül, hogy unalmasnak tűnjön.

22 2 fél

Ha nem tudnám, hogy nem ez a demo minőségű dal, a refrén hangereje alapján ezt hinném annak. Halkan szól. De csak a refrén, a többi OK.
"Meghívlak, mint Tomekk a GZA-t" - nem hittem volna, hogy Said olyan cuccokat hallgat, mint én (DJ Tomekk feat. GZA (Wu-Tang), Curse, Prodigal Sunn (Sunz of Man) & Stieber Twins: Ich lebe für hip-hop).
"Álljunk össze, kislány, mint az LGT" - zseniális, Said! :) Újonc szokás szerint soráthajlásos és gördülékeny rímekben részesít, lefekszem...

23 Mivel játszol

Mit hallok? Mintha ismét a Showhaizayból idéznénk. És hegedű? És cimbalom? Elsőre furcsa. De jó. Működik. Kiválóan. Újabb libabőr, de azt hiszem, már mondanom sem kell. Örülnék, ha ez lenne a norma, a nívó, a cseh pivót meg én is szeretem leengedni a torkomon... :)
"Nem eszem rendőrt, mert a rendőr az disznó" - tegnapelőtt hallgattam a House of Pain "Jump around"-ját, ott tűnt fel egy hasonló sor ("I never eat a pig, cause a pig is a cop"), arra utaltok, srácok, vagy csak véletlen?
Lefekszem az olyan soroktól, mint "Az embertelen emberterelő szószerkezetemmel / ha megszólalok, követtek, mint a Palmát a Tex / mint Matthiast a Rex / mint Funkmastert a Flex / leépítem a tested, mint a sclerosis multiplex" vagy "Voltam én közvetlen és extrovertált / de elmondom, hogy nem egy ember extra mennyiségű strexre vert át / azóta csak a depresszió / igen, a regressziós hipnózis segített emlékezni, hogy reppezni jó". És következik még 10 "-ió" végű rím. Ha én sorolnám elő ezeket, még nekem is hülyén hangzana. Nem a téma miatt, hanem mert én nem tudom beletenni azt a többletet, amitől ez egy Akkezdet-szöveg lesz... A megszólaló személye teszi hitelessé az egészet. Újonc, tényleg betegek a szövegeid: Lyon - Avanglion - Renault Clióm.
Said, igazad van, ilyen rímeket nem sok MC szokott koptatni. És meglepődtem, hogy Junkies-utalást hallok, nem vártam volna egy rapszövegben. De azt hiszem, már semmin sem fogok meglepődni, amilyen kiszámíthatatlan Akkezdet.

24 1 hét pt. II (Skit)
Akkezdetre nem mondanám, hogy "ez nem nagyon jó". De mindenféleképp' jót mosolyogtam a közjátékon. Az 1 hét is egyre jobban érdekel...
25 Hogy üssön

C'est maqnifique! Nem tudok mást mondani. :) Azt hinné az ember, hogy a végére elfárad, leül a lemez, erre itt ez az újabb gyöngyszem. :) Libabőr, libabőr, libabőr! Francia sanzonból szedett hangminta, jól sejtem? Kell nekem az eredeti dal! :)
"De most eldőlünk mind, mint az ékezetek" - ettől meg én dőlök el, srácok. :) Nem tudom, más hogy van ezzel, én nem várnék ilyen (elvont) szavakat egy rappertől.
Nem ez a dal hangzott el a RZA-koncerten?
"Ez nem rivalizálás, hanem rímelés / hangszínkeveréses íveléssel, követve a szívverést" - újabb libabőr, ezúttal lábujjköztől a fejem búbjáig. (Majdnem olyan jó érzés, mintha a megfelelő nő csókolna.) Ismét örülök, hogy Q-Cee is helyet kapott a lemezen, minden albumról hiányolom a szkreccset...

26 Állatkert (Skit)
Nem, nem vettem részt zavargásban. Legalábbis nem emlékszem arra az éjszakára. :)
27 Oltassz

Bakelites zörgést pakoltak a dalra? És beteg Nelly-paródia, ezen jót mosolyogtam. Hihetetlen celebszex-felhozatal következik... Jé, és tudatos fogyasztókat próbál nevelni Újonc. Ez rokonszenves.
Majd Akkezdet megpróbálja elhelyezni magát a magyar hip-hop koordináta-rendszerében: "én a gólokat csak tolom, nem kapom, / te a kispadon / csak tűnődsz azon, hogy ki spanom, / ki ez a fazon? Ki Said? Mi Akkezdet? / Honnan jöttek, mi a faszom, hol a haszon? / És hogy lehet, hogy ezek ilyen lazán kennek / nyelvet, mint pengét fennek, / mit szednek, mit mernek? / Mindennek nekimennek, / ha idenézel, azt mondod, / ezek nem viccelnek / de ez az egész rap-tenyészet benézett, / de ilyet ezek még nem láttak, irány a szemészet".
Én sem láttam még olyan sok ilyet, én is nagyot néztem, elismerem.


Libabőr (letettem az állam): szinte az összes nótánál.

Közömbös (nem volt bőrreakció): Vers mindegy kinek, Oldalwiz, Az elvarázsolt dollár

Allergia (irritáció): ne várjunk baklövést Akkezdet Phiaitól.

Elismerésem... Mi mást is mondhatnék, mint hogy érdemes őket beszerezni, és ha bárki megkérne, hogy mutassak magyar undergroundot, Akkezdet lenne az első. A lemez hosszú, de nem érződik annak. 27 felvétel, köztük bevezetés és nyolc közjáték, tehát 18 dal... Izmos anyag, minden értelemben.Ráadás: egyéb számok


Lássuk csak, hogyan muzsikálnak Akkezdet Phiai, ha vendégjátékosok is vannak a pályán és egymás közt pattogtatják a labdát... Forrás: http://www.wacuumairs.com

 

01 Újítanék remix (közr. AZA, Bobakrome)

Némi elektronikus zajt követően jön az új, egyszerű alap (a végére monotonnak érződik), majd Said és Újonc ismerős strófái, kamu hip-hopnak ismét alkonyat... Ezzel a zenével is egész jól összeillik a szöveg.
A srácok szerint "jó, ez szar", és lecserélték a refrént, belép Bobakrome, hogy vegyünk valami kis kaját :), majd AZA érkezik pár sorral, váratlan rímekkel. Ismét refrén, majd Bobakrome beteg szövegei.

02 1 Hét soundtrack

Vonakodva induló ütem, az 1 hét-közjátékokból kivágott részletekkel. Újonc erősen alkoholizál (Courvoisier, tequila, curacao) és elénk tárja durva pszichéjét. Nem hiszem, hogy perverz vagyok, ha azt mondom, élvezem.
Teljesen szétesett szövegek, ismét Para-Kovács úrral vonnék párhuzamot...
Hiába az a refrén, hogy "ez nem nagyon jó", szerintem nagyon is az. Said strófája a ből került át ide, a végén némi változtatással. :D Saiid, azt kell mondanom, tévedsz, nem kell ide más zene a Pistától. Tetszik az előzőnél összetettebb szerkezet, az az, amitől nem válik unalmassá, pedig több mint 5 percig hallom.

03 2 Fél (AZA remix)

Lövésre és ördögi kacajra ébrednénk, ha eddig aludtunk volna, de azt Akkezdet Phiai mellett amúgy sem lehet. :) AZA zenéje jellegzetesen beteg, azon sem lepődnék meg, ha egy Wu-albumon hallanám (ezt bóknak szántam). Idézünk "Akkezdet..."-ból, itt a kezdet, itt a kezdet, bár a kétharmada felé.

04 Fegyverarzenál

Gitáralapú zene, de azért rapzaj. Egyszerű, de kiváló. Mem cserélném ki az R-A-t P-O-ra. Said kezd, fogom a fejem, nem tudom olyan gyorsan feldolgozni a szövegeket, ahogyan elénktárja... Újoncnál ugyanez a helyzet. Srácok, miért csak két percig nyomjátok? A hallójárataim többért visítanak! Ja, leesett, Kool Kasko mixtape-jén két perccel szerepeltek.

05 Hogy üssön (AZA remix)

A szövegek maradtak, a zene az elején mintha négy rétegből (két ütem, zúgás, fúvós), később ötből állna össze (újabb fúvós sáv). (De ki kéne húznom ACID-be, hogy lássam, igazam van-e. :D) Az eredeti változat libabőrt váltott ki belőlem, ez csak majdnem. Hol a Bobakrome?

06 Hogy üssön (Brash remix)

Brash, a Hősök tagja gyúrta át az egyik kedvencemet, zongorával és hangmintákkal (női vokál és a refrént adó férfihangok) fűszerezve. Eddig úgy éreztem, hogy valami olyasféle kötődés (vagy összhang) áll fenn a Vákuumosok között, amitől egyértelműnek hittem, hogy külsős nem tud olyan szintű remixet készíteni, mint ők egymásnak. Ennek ellenére azt kell mondanom, AZA változata kevésbé tetszik, mint ez.

07 Phasskivan (aMGee remix)

Zongora ismét, dobok és cinek, komorabb hangulattal. Az elégedetlenkedő mondanivalóhoz ez illik. Úgy hangzik, mintha a zongorás ütem aszinkron lenne Said szövegéhez képest, de ez is így van jól.
Emelem a kalapom, aMGee. És Akkezdet-srácok felé is, az alapanyag okán.

08 AZA - Pity the Fool (közr. Akkezdet Phiai)

AZA pontosan tudja, mivel tegyen zsebre. :) A mixtape-jén (Stress in a dress) szereplő nóta alapját (ezt a célszerűen, kellemesen egyszerűre alkotott ütemet, és a rátett női hangmintát) meghallva az a libabőr bújik elő, amit már rengetegszer emlegettem Akkezdet-srácokkal kapcsolatban is. AZA és Akkezdet Phiai (és a beköszönő B-O-B-A) kiválóan összeillenek, remek összhang van köztük.

09 Raplife CD intro

Váratlan. Nem úgy értem, hallottam az elejét a régi Raplife-honlapon, hanem a többi Wacuum-ütemhez képest érzem szokatlannak. AZA, Said, Újonc szövegelnek, de ki a negyedik srác? Ready. Az ötödik Bobakrome, úgy hallom. Hatodik: ARTosCsaba. És vége.

10 Újonc, AMPS, French - Zorallgyerek (AZA remix)

Franciául és olaszul beszélnek :) AZA beteg hegedű-nyivákolós alapja felett. Az AMPS-szövegek ülnek, de úgy érzem, mintha nem érnék el Akkezdet-szövegek szintjét. Ebben persze benne van az is, hogy máris elfogult vagyok Said és Újonc irányában. A French nevű srác próbál karcos hangon beszélni? Vicces.

11 Újonc - Tarzanborz (közr. AZA)

(AZA felsorolása alapján) Újonc, Fhészek, AZA, NeWawe együtt. Zavaró az alapot adó zúgás, azt kell mondanom. Hála az égnek háromnegyed perc után abbamarad (később újrakezdi, úgyhogy nem nyugodtam meg). AZA sorai azért nagyon is rendben vannak. :)
Jogos a Tarzanborz cím, Újonc szövegeiben dzsungeles utalásokra lelhetünk. Csak ez a zúgás ne lenne. Melyik találta ki? Még jó, hogy csak 02:40 hosszú az egész.


Visszatérve a kosaras metaforákhoz - hárompontos, csont nélkül: 1 Hét soundtrack, 2 Fél (AZA remix), Fegyverarzenál, Hogy üssön (Brash remix), Pity the Fool, Phasskivan (aMGee remix)

Azért bepattant a gyűrűről: Újítanék remix, Hogy üssön (AZA remix), Raplife CD intro, Zorallgyerek

El sem jutott a palánkig: Tarzanborz


Létrehozva: 2005.06.07. Legutóbbi módosítás: 2005.09.16.

 

Azonban ez csak egy botfülű fehér srác véleménye. Mi a tiéd?

 
(vissza a kritikákhoz)