Bolondokháza 3.0 - Szaladgálj a folyosókon, senkit sem zavar.
intro
dalszöveg
lemezkritika
interjú
kép
guba zoli
link
mp3
szex
Bolondokháza 3 Lemezkritikák


Animal Cannibals - Reggel, délben, este (1996)

  Na, akkor ezt is. Akkor jutott eszembe, mikor félálomban kreatívnak gondoltam magam, és akkor tehát.

  Az A. C. szerintem az úgynevezett könnyed hip-hop vonulatába tartozik, tehát nem használnak szókimondó szövegeket a lemezeken, és lazább, slágeresebb a zenéjük, mint például Dope-nak.

  Felfigyeltem a következőre: az első album címe 4 szóból (F.F.F.F.), a másodiké háromból (Reggel, délben, este) állt. A harmadik talán a Kés, villa nevet kapta, a negyedik meg Remiksz lett, tehát egyre kevesebb szóból állnak a címek, de a második próbálkozásuk óta nem kísérem figyelemmel a Kannibálok pályafutását, ezért talán tévedek. Sőt, valószínű.

01 Teccik-nem teccik

  Jó' van, indítsunk intróval. Nekem akkoriban tetszett, de mostanság már nem. Lehet, hogy bennem van a hiba.

02 Robbanunk a semmiből

Szokásos könnyű zene, és emészthető szöveg. Pozitív üzenet, ahogy ehhez az irányzathoz illik, és reményteli elképzelések. Jó. Már az sem szúrja a szememet, hogy korábbi számokból nyúlják le a rapperek a refrént, vagy a zenét, vagy mind2t. Példa erre még a Nekünk csak a zene Zolee-tól (Jégre teszlek, 1997).

03 Kanni-bál

Emlékszem, Márk mondta annak idején, hogy a Kannibáloknak van valami új daluk, amiben van medence. Nagy slágert csináltak belőle akkor, ha jól fog az agyam. A zene itt sem saját, de a hangulat itt is vidám. A helyzetkomikumra épít a mamás poén.

04 Hazafelé az út veszélyes

Annának ez nagyon tetszett, ha jól emlékszem. Gyermeteg nóta, ha úgy nézzük, és egyszerűen poénos és eredeti, ha nem úgy. A klipben volt egy tolószék, ugye? Hanghatások tömkelege, ennyire még talán Greg sem képes.

05 Vasárnap reggel

Valamivel érettebb zene, mint a korábbiakban, és bakelit-hatás, ahogyan az más hip-hop előadóknál is előfordul (Lauryn Hill, Zolee). Amitől feláll a szőr a tarkómon, az egyrészt a muffok világos-rózsaszín ruházata, másrészt a géppel eltorzított beszéd. De az előbbi nem ide tartozik. Mindegy.

06 Itt van az idő

Pörgősebb zene. Komolytalan téma, de egy iskolásnak halálosan komoly. Frappáns refrén.

07 Ez a hip-hop

Ez aztán érdekes. Amolyan Mindenki-íze van. Hip-hop poetica. Utalás az 1x1-re. És hitvallás a könnyebb műfaj mellett.

08 Dzsó Sziti

Joe poetica, hogy folytassam az előbbi dolgot. Azt szoktam mondani, hogy nem kell romának lenni, hogy seggfej legyél, mert egy gádzsó is lehet az. De inkább nem megyek bele a nemzetiségi dologba, mert még rámszól valaki, hogy rasszista vagyok. Nagy az Isten állatkertje, és az egész népség bezsúfolódott a Yozsefvárosba. Bár jártam már végig a Baross utcát éjjel, és nem lett semmi bajom (még).

09 Minden sarkon

Remélem, Pataki Attila forog a sírjában. Jézusom, hogy lehetek ilyen rosszindulatú? Bocs. Azért ez is még egy bőr. De azért a miénk. Kicsi, savanyú. Bár annyira nem is.

10 Az én ágyam

"Azt mondja meg nekem valaki, de bátran", ez hol hip-hop? Ez egész egyszerűen popzene. Nem bírom a kísérletező kedvet, ha egyszer beképzelem magamnak, hogy egy előadó csak egy stílusban alkot, pedig csak kreatív. Na, mindegy. Többnyelvűség. Pozitív üzenet, megint.

11 Egy lövés

Lelassult zene. Nem eléggé kreatív nekem a refrén. Azért a gengszterekről is szól a hip-hop. A cigiről: attól még lehet valakiből gazdag ember (bár, lehet, nem legális úton), hogy tizennégy évesen cigi van a kezében, csak én vagyok olyan régimódi barom, hogy utálom a dohányt és mindig is fogom. De nincs is pénzem. De ebből mit is akartam kihozni? Francba.

12 Lökd fel

Érdekes zene, sőt, talán a legjobb a lemezen. Végre egy kis agresszivitás. Eltérő mondanivaló az A.C-től megszokotthoz képest. Nem tudja valaki, hol lehet kényszerzubbonyt venni?

13 Egy szebb világ

Ha befalcolnék, talán ezt hallgatnám közben. Szerintem azért ez már tényleg nem illik a hip-hop-hoz. Bár a környezetvédelem nem hülyeség, de nekem ez az elegy olyan, mint a tejszínhabos Fanta. Asztmásnak lenni szar lehet. Zimánnak jó a hangja.
2005-ös megjegyzés: akkor még nem tudtam, mi az, hogy jazz-rap, de ha lett volna sejtésem, talán ezzel indult volna el.

14 A pénz nem minden

Popos hangzás, szerintem. Fábry szerint az apja mondta annak idején, hogy "A pénz nem boldogít. Főleg, ha nincs." Nem tudom elképzelni, hogy komolyan gondolják a helyzetjelentést az anyagi állapotukról. "Zongorázom a világ végén": ez annyira akasztófa, hogy tetszik.

15 Edd meg a telefonom

Újabb komolytalan szám. Megint ez a géppel torzított hang a refrénben. A zene sem tetszik.

16 Só

Ezt a két barmot! Illetve hármat. Dénes Tamás Zolee-éknál is szerepelt, a Kezek a tarkón dalban (Argentin tangó, 1998) Ez nekem kicsit amolyan Ricki Lake-shownak tűnik.

17 Hawaii nyár

Egyszer én is elrontottam a helyesírás-versenyen a "hawaii" szót. Popos zene ez is. Unom. Bár ez csak szőrszálhasogatás, mint a borotválkozás. Lazaság. Hullám.

18 1x1

Mindig hiányolom a szkreccset a raplemezekről. Végre. Ez is sláger volt 96-ban, nem? Csaj poetica, hogy még tovább csavarjam ezt a citromot. Gyerekes...

19 Reggel, délben, este
Erre mit lehet mondani, Dave, szerinted?


Csókolom.

 

Azonban ez csak egy botfülű fehér srác véleménye. Mi a tiéd?

 
(vissza a kritikákhoz)